Milyen célokra vehetsz fel ingatlannal (jelzáloggal) fedezett hitelt?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Lakáshitel

Lakáshitel név alatt a lakás-, ház- és telekvásárlási hiteleket értjük, illetve az építési, felújítási és bővítési hiteleket, valamint a tulajdonrész-kivásárlást is ide sorolják. A lényeg, hogy a hitelösszeg lakás (vagy ház) célra legyen felhasználva.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Ahogy a neve is mutatja, a kapott hitelösszeget szabadon, bármire elköltheted. Szabad felhasználású ingatlanfedezetes hiteleknek kicsit magasabb a kamata, mint a kizárólag ingatlan célra használható hiteleknek, viszont még mindig sokkal kedvezőbb, mint a fedezet nélküli hiteleké.

Egyéb

A bankok általában eltérő kondíciókkal adnak kölcsönt telek vagy üzlethelyiség megvásárlására, vagy tulajdonostársad kivásárlására (tulajdonközösség megszüntetése). Ettől függetlenül ilyen esetekben is a hitel fedezete az ingatlan.

Jó tudni: A jelzálog szó magáért beszél: „zálog” része mutatja, hogy valamit zálogba adsz, vagy kell adnod, hogy a hitelt megkapd. Bár jelzálog alatt a szakzsargon és a bankok többsége ingatlan zálogot (azaz ingatlanfedezetet) ért, de lehetne bármi, ami általánosságban értékkel bír és a banknak megnyugtató, könnyen eladható értéket jelent, ha a hitelt nem fizeted. Elméletileg a gépjárműhitelt (aminek az autó a fedezete) is nevezhetnénk jelzáloghitelnek, de nem tesszük, mivel arra zálogjogot nem lehet bejegyezni.

chatsimple