Ahol már elérhető az olcsó személyi kölcsön

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Mostantól új feltételek vonatkoznak a személyi kölcsönökre. Maximum 5,9 százalék lehet a teljes hiteldíjmutatójuk. Ez azt jelenti, hogy egy 1 millió forintra vetítve egy 5 éves kölcsön havi részlete alig több mint 19 ezer forint.

Több lakossági bank felfüggesztette a személyi kölcsönök befogadását, folyósítását, és az új feltételek alapján kidolgozza az új konstrukciókat. Akadnak amelyeknél már elérhető az 5,9 százalékos kamatplafonnak megfelelő személyi kölcsön.

A korábbinál jóval olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök a legújabb, héten életbe lépett szabályoknak megfelelően: a fogyasztási hitelek, így a személyi kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutató nem haladhatja meg az 5,9 százalékot, azaz a mostani - 0,9 százalékos - alapkamat plusz 5 százalékpontot.

Mennyibe kerül az 5,9 százalékos személyi kölcsön? 

“Az 5,9 százalék alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest. A magyar piacon a legolcsóbb konstrukciók közé tartozott korábban az ingatlan.com Sberbankkal közösen nyújtott személyi kölcsöne, amely 7 százalék alatti kamattal és valamivel 7 százalék feletti thm-mel  volt elérhető”

mondta Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője.

A szakember hozzáfűzte, hogy a személyi kölcsönök többségét nézve még a kedvezőbbek is jellemzően inkább 8-10 százalékos thm-mel voltak elérhetőek, a drágábbak két számjegyű mutatóval szerepeltek a banki kínálatban.

Példaként hozzátette: A 5,9 százalékos thm esetében egy 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztése alig több mint 19 ezer forintra jön ki. Ez egy nagyságrendi összeg,  pontos értékeket csak az adott bank által megszabott összes részletszabály ismeretében lehet csak mondani. 

Mit léptek a bankok? Van, ahol már szerepel is a kínálatban az új személyi kölcsön

A kamatplafon mostani bevezetésére eltérően reagáltak a pénzintézetek. Vannak olyan lakossági bankok - például a Takarékbank vagy a K&H -, amelyek kínálatában már elérhetőek az új, 5,9 százalékos thm-es személyi kölcsönök. Akadnak viszont olyan pénzintézetek is, amelyek első körben felfüggesztették a személyi kölcsönök igénylését, befogadását, mert az új feltételekhez mérten kidolgozzák a kockázatokat, a hitelbírálati kritériumokat és ezt követően jelenhetnek meg a piacon az új termékekkel. 

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a személyi kölcsönöket 5,9 százalékos thm-mel kínáló bankoknál is a részletfeltételek kidolgozás alatt vannak. Utóbbiak már befogadhatnak igényléseket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintettek meg is kapják majd a kölcsönt. 

Szabad felhasználású megoldás

Egyelőre még kevés bank nyújt személyi kölcsönt az új feltételekkel, de választék azért van a bankoknál más kölcsönből. Mégpedig a szabad felhasználású jelzáloghitelekből, amelyek a money.hu kalkulátorában is elérhetőek. Ezek közül a legolcsóbbak akár 4-6 százalékkal is felvehetőek

olcso-szemelyi-kolcson-kamatplafon
Bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, de az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek.

Indokolt az óvatosság

A money.hu szakembere azt is elmondta, hogy a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre vonatkozó 5,9 százalékos - pontosabban az alapkamat plusz 5 százalékpontos - kamatplafon ezen a héten lépett érvénybe, azt még egyelőre nem tudni, hogy meddig tart ez az időszak. Mindenesetre az eddiginél olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök. 

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, de az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek, csak akkor vágjanak bele, ha hosszú távon biztosan vállalni tudják az ezzel járó kiadásokat. Különösen fontos ez a mostani helyzetben, amikor a koronavírus-járvány komoly negatív hatásokkal járhat a gazdasági környezetre, a háztartások mindennapjaira nézve. 

chatsimple