Jókora fordulat a bankokban, fokozódik a szigor

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Több bank dobta piacra a decemberig 5,9 százalékos maximális thm-mel futó személyi kölcsönét és már a jövő januártól érvényes feltételeket is elárulták.

A januártól megemelkedő kamat miatt banktól és kedvezményektől függően egy 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében az addigi 29 ezer forintos törlesztés 31-36 ezer forintra ugrik.

A bankok más területen is változtattak: a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt szigorúbban vizsgálják a hiteligényléseket. A szigorítások közepette felértékelődik a szakértők szerepe egy-egy igénylés esetében, ők ugyanis naprakész információkkal rendelkeznek arról, hogy egy-egy banknál éppen milyen változások léptek életbe. Ezért érdemes már a hitelfelvétel elején a money.hu szakértőinek a segítségét kérni, hogy az érintettek a legkedvezőbb konstrukciót kaphassák meg. 

Markáns változások indultak el a bankokban az elmúlt napokban, hetekben. Például egyre több banknál jelennek meg az új személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) - a koronavírus-járványhoz köthető egyik új jogszabály szerint - december végéig maximum 5,9 százalék lehet. Emellett több banknál megjelentek a jövő januártól érvényes feltételek is - derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából. 

Mennyi lesz a törlesztőrészlet januártól?

“Az érintett bankok döntöttek arról, hogy 2021 januárjától mekkora kamattal futnak tovább ezek a személyi kölcsönök” - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Példaként felhozta, hogy

"van olyan bank, amely januártól 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre. Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.” 

A money.hu nagyságrendi kalkulácói szerint egy 1,5 millió forintos, ötéves, most felvett személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra emelkedne. 

Fokozott szigor

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt várható negatív hatások - például leépítések, jövedelemcsökkentések - miatt a korábbinál szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok. 

“Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra”

Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai. 

Fókuszban a szakértők

A szigorítások közepette felértékelődik a szakértők szerepe egy-egy igénylés esetében, ők ugyanis napra kész információkkal rendelkeznek arról, hogy egy-egy banknál éppen milyen változások léptek életbe, ezért érdemes már a hitelfelvétel elején a money.hu szakértőinek a segítségét kérni, hogy az érintettek a legkedvezőbb konstrukciót kaphassák meg. 

Ahogy a posztban fentebb említettük, a decemberi maximum 5,9 százalékos thm-mel futó személyi kölcsönöknek a kamata januártól emelkedik, de több kedvezménytől is függ az akkortól érvényes kamat. Hogy pontosan milyen kedvezményeket kaphat egy-egy hitelfelvevő, abban is érdemes a money.hu kalkulátorait megnézni és a money.hu szakértőinek a segítségét kérni. 

chatsimple