Készpénz kontra bankkártya

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Jött egy jó hír bankkártyafrontról, de akad egy kedvezőtlen is a készpénzállományról. A money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából kiderül, hogy öt év alatt az egy bankkártyás vásárlásra jutó összeg 17 százalékkal, közel 7700 forintra emelkedett. Bár a készpénzfelvételek száma csökkent, összegük mégis 32 százalékkal nőtt.

Folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig a koronavírus-járvány is szerepet játszhatott. A kártyás fizetéseknek ugyanis az online kereskedelem járványhelyzet során látott felpörgése is lökést adott. Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint, ezeknek a vásárlásoknak az értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt. A money.hu összeállításából kiderül, hogy öt év alatt milyen karriert futottak be a bankkártyás vásárlások, valamint azt, hogy emellett a készpénzfelvételek hogyan alakultak.

Mennyibe kerül egy vásárlás?

A hivatalos jegybanki statisztikák szerint 2015 első három hónapjában alig több mint 6500 forint jutott egy bankkártyás vásárlásra, idén viszont már 17 százalékkal több, majdnem 7700 forintnál járt ez az összeg.

“A money.hu bankkártya- és bankszámla-kalkulátorait használók körében is népszerűbbé vált a bankkártyázás, a különböző bankszámlacsomagok iránt érdeklődők átlagosan havi 55 ezer forintot költenének bankkártyával, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg a januári átlagértékhez képest” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: “A bankkártyás forgalom növekedése mindenképpen jó hír, hiszen az elektronikus csatornák használata hatékonyabb és olcsóbb, mint a készpénzezés. A legfrissebb adatokból azonban kirajzolódik egy kedvezőtlen eredmény: a készpénzfelvételeknél is növekedés látható.”

Bár a készpénzfelvételek száma csökkent, értékük ugyanakkor nőtt: az első negyedévben napi átlagban közel 23 milliárd forintot tett ki ez az összeg, ami 32 százalékkal haladja meg az öt évvel korábbi értéket.

Drága dolog

A készpénzfelvételeknél látható növekedés is szerepet játszik abban, hogy a készpénzállomány továbbra is nagyon magas szinten van. A készpénz fenntartása pedig százmilliárdos költséget jelent, azaz jelentős összeget lehetne spórolni országos szinten a készpénz visszaszorításával. Éppen ezért a money.hu szakértői szerint, aki csak teheti, inkább vásároljon bankkártyával és a netbankon, mobilbankon keresztül intézze inkább a pénzügyeit, például a közüzemi számlák befizetését.

Bankszámlaverseny

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a bankszámla, a bankkártya mekkora költséget jelent pontosan. A money.hu tapasztalatai szerint a bankkártyát használók körében például egyre többen tudatosan választják azokat a hitelkártyákat, amelyek kedvezményt vagy kedvezményeket biztosítanak.

A money.hu szakértői szerint azonban sokan vannak, akik évek óta olyan bankszámla-konstrukciót használnak, amelynél már akár az adott banknál is vannak korszerűbbek, alacsonyabb díjakkal használhatóak. Éppen ezért lényeges tudni, hogy van-e a saját vagy egy másik banknál kedvezőbb konstrukció. Emellett a bankkártya-költségeken is lehet faragni. A money.hu bankszámla-kalkulátora szerint átlagos használatnál a legkedvezőbb csomagok kezdetben akár ingyenesen elérhetőek, de később is csak évi 3-5 ezer forintos költséget rónak az érintettekre. Ezzel szemben akadnak 20-25 ezer forintos éves kiadással járó bankszámlák is.

Ráadásul a banki átutalások kedveltsége fokozódhat a jövőben, miután március elején elindult az azonnali átutalási rendszer, amelynek keretében a maximum 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal befutnak a címzetthez. Tovább növelheti az azonnali átutalás népszerűségét, hogy bevezetése óta már nem csak bankszámlaszámra, hanem regisztrált e-mail-címre, telefonszámra, vagy adószámra is indíthatók az utalások. Ráadásul a rendszer pedig újabb lehetőségekkel egészül ki a következő időszakban, amelyek szintén az elektronikus pénzforgalom további bővülését eredményezhetik.

Eltűnhet?

A készpénzhasználat alapesetben érthető döntés, mivel a már említett ezzel járó óriási költség nagyon sok tranzakcióra oszlik el, így nem tűnik látványosan drágának. Hosszabb távon azonban mindenképpen az elektronikus fizetések kerülnek előnybe a költségeket tekintve. Magyarországon a készpénzállomány nagyon magas, az egyik éltanuló a nemzetközi mezőnyben pedig Svédország. Összehasonlításul: Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány bőven meghaladja a 10 százalékot, míg a svédeknél durván egy százalékos. 

Érdekes adalék, hogy Jonas Hedman, egy dániai üzleti iskola (Copenhagen Business School) professzora és szerzőtársai még 2018-ban készítettek egy tanulmányt, amelyben arra jutottak, hogy Svédországban 2023. március 24-re eltűnhet a készpénz. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kutatás készítői szerint addigra olyan alacsony lesz a készpénzhasználat, hogy nem éri majd meg fenntartani az ehhez szükséges rendszereket. Azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy vannak, akik ódzkodnak a bankkártyáktól vagy nincsenek tisztában a használatukkal, számukra a készpénz jelenti a megoldást.