Fontos állomás a mindennapi bankolásban

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Szeptembertől változik a mindennapi bankolás. Egyszerre több átutalást is lehet indítani az azonnali átutalási rendszeren keresztül, azonban ez csak egy lehetőség, nem automatikus és nem is érhető el minden banknál. A rendszeres és az úgynevezett értéknapos utalások is azonnal befutnak majd a célszámlákra. A változás óriási és fokozatosan bővülő piacra érkezik, az első negyedévben az egyedi forintátutalások összege több mint 172 ezer milliárd forintra rúgott, ami majdnem 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, és 40 százalékkal az öt évvel korábbit. 

Mostantól újabb jelentős változások indulhatnak el a mindennapi bankolásban, bővül ugyanis azon átutalások köre, amik az idén márciusban bevezetett azonnali fizetési rendszerben teljesülnek. Szeptember 1-jétől már a rendszeres átutalások, és az úgynevezett értéknapos utalások is azonnal teljesülnek. Emellett a magyarországi cégeknél, vállalkozásoknál is változhat a mindennapi bankolás, ugyanis a fizetések is azonnal megérkezhetnek. Szeptember 1-jétől az azonnali fizetési rendszerben elindíthatóak az úgynevezett kötegelt átutalások, azaz egyszerre több bankszámlaszámra is mehetnek egyidőben az utalások.

Kimaradnak a nyugdíjak

„Fontos különbséget tenni az azonnali fizetési rendszer márciusi indulása és a mostani bővülése között. A maximum 10 millió forintos, belföldi lakossági forintátutalások március óta azonnal, 5 másodpercen belül megérkeznek, ezek a tranzakciók automatikusan az azonnali rendszeren keresztül bonyolódnak. Szeptembertől a kötegelt átutalások indítása egy lehetőség a bankok számára. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan bankok, amelyek a vállalati ügyfelek egyszerre, több számlaszámra küldött utalásait teljesítik az azonnali fizetési rendszerben, de vannak, amelyek még nem” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Fontos az is, hogy a bankszámlákra utalt nyugdíjak sem kerülnek be az azonnali rendszerbe, azok továbbra is az úgynevezett éjszakai rendszeren keresztül érkeznek meg az érintettek számlájára.

Hatalmas piacot érint a változás

Nagyon sok céget érinthet az új lehetőség: a vállalkozásoknak Magyarországon kötelező bankszámlával rendelkezniük, idén júliusban pedig közel 308 ezer több mint 1 főnek munkát adó vállalkozás volt Magyarországon. Persze köztük akadhatnak kivételek, például azok a cégek, amelyek bankja szeptembertől nem élesítette a kötegelt átutalásokat. Vagy azok, amelyek készpénzben fizetnek az alkalmazottaknak.

Azonban nem csak a vállalkozások számából, hanem az átutalási forgalomból is látható, hogy óriási piacot érint a változás. A magyar jegybank hivatalos adatai szerint az idei első negyedévben összesen közel 66 millió egyedi forintátutalást kezeltek a bankok, ami éves szinten 3, ötéves összevetésben pedig 26 százalékos emelkedést jelent. Látványosabb az egyedi forintátutalások összegének változása: az idei első negyedéves több mint 172 ezer milliárd forint 12 százalékos éves emelkedést jelent, 2015 első három hónapjához képest pedig majdnem 40 százalékos gyarapodásról van szól.

A money.hu szerint a vállalati kötegelt, valamint a rendszeres és értéknapos átutalásokat érintő változás miatt sok tranzakció kerülhet át az úgynevezett napközbeni átutalási rendszerből az azonnaliba, és a jövőben várhatóan még többen térhetnek át az elektronikus banki csatornák használatára.

Új szakaszba lép a mindennapos bankolás

A fentiekből tehát látszik, hogy átalakuláson megy keresztül a magyarországi bankpiac, ezen belül a mindennapi bankolás is új szakaszba lép. Ez is apropót adhat arra, hogy mindenki áttekintse, hogy a különböző banki szolgáltatások mennyibe kerülnek a számára.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

Nemcsak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök között lehetnek jelentősek a különbségek, de a bankszámladíjak és a különböző tranzakciók után fizetendő összegeknél is. Magyarországon az idei első negyedévben 6,7 millió mindennapi bankolásra használt, úgynevezett fogyasztói számla volt, tehát rengeteg számla esetében érdemes ellenőrizni, hogy mennyibe is kerül a használatuk. A money.hu bankszámla-kalkulátora segítséget nyújthat a döntésben, hogy mindenki megtalálja a bankolási szokásainak leginkább megfelelő konstrukciót.

Hogy ez mit jelent? A válasz beszédes: tegyük fel, hogy a 6,7 millió bankszámlának fele, azaz 3,35 millió olyan, amelynél van a piacon olcsóbb. Mondjuk havi 100 forinttal. Ha az érintettek váltanának, akkor éves szinten 4 milliárd forintot spórolhatnak összesen.