Óriási a magyar ATM-ek étvágya és ez most jó hír

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A készpénzhasználat visszaszorításában ma már a legkorszerűbb ATM-ek is szerepet kapnak. A befizetésre alkalmas automaták komoly forgalomnövekedést produkáltak, évente 26-130 százalékos növekedést értek el. Az idei első félévben több mint 690 milliárd forintot fizettek a belföldi ATM-ekbe, egy befizetésre pedig közel 200 ezer forint jutott. A befizetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ATM-es tortából.

Felemás szerepet tölt be a Magyarországon található 5 ezer bankautomata a készpénzállomány alakulásában. Korábban a készpénzfelvételek hozzájárultak az állomány növekedéséhez, az elmúlt években elterjedő befizetős ATM-ek viszont pont ellenkező hatást fejtenek ki. Ráadásul a készpénzbefizetős ATM-ek óriási forgalombővülést értek el - derül ki a money.hu a magyar jegybank hivatalos adatait feldolgozó összeállításából.

Látványos emelkedés

Az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege is nagyon látványos emelkedést mutat évek óta. 2015 első félévében 46 milliárd forintot tettek be a magyarországi ATM-ekbe a bankok ügyfelei. A következő években 26-130 százalékos volt az éves növekedés. Az idei év első felében pedig már több mint 690 milliárd forint “landolt” az automatákban. Vagyis a tizenötszörösére nőtt az ATM-ekbe fizetett összeg öt év alatt. A kiemelkedő bővülés annak is köszönhető, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a befizetésre alkalmas ATM-ek száma.

Az ATM-es készpénzbefizetések népszerűségét mutatja az is, hogy a készpénzfelvételekkel összehasonlítva nőtt az arányuk. Míg a készpénzbefizetések összege 2015 első felében a készpénzfelvételek teljes összegének mindössze 1,6 százalékát adta, az idén már 19 százalékát teszi ki, azaz a befizetések már sokkal nagyobb részt kapnak az “ATM-tortából”.

Egy készpénzbefizetésre egyébként öt évvel ezelőtt átlagosan 157 ezer forint jutott, ebben az évben pedig már közel 200 ezer forint volt ugyanez az összeg. A készpénzfelvételek összege is emelkedett az utóbbi években, 2015 első felében 2908 milliárd forintot adtak ki a belföldi ATM-ek. Majd a múlt év első feléig 2-7 százalékos volt az éves emelkedés. Egészen az idei első félévig, amikor 2 százalékkal 3562 milliárd forintra csökkent az összeg részben a koronavírus-járvány miatt, a készpénz ugyanis a pandémia alatt visszaszorult.

A koronavírus-járvány első hullámában a jegybanki adatok szerint a márciusi felvásárlási láz napjaiban jelentősen nőttek az ATM-es készpénzfelvételek, ám összességében márciusban nem voltak kiugróak az adatok. Az áprilisi kijárási korlátozások, boltbezárások során viszont csökkenés volt az automatás készpénzfelvételeknél. Az első félévben egyébként az egy ATM-es készpénzfelvetélre jutó összeg megközelítette a 82 ezer forintot.

Éjjel-nappal elérhető

A készpénzbefizetős automaták utóbbi években látott sikere kézenfekvő, mert a hét minden napján éjjel-nappal elérhetőek, ellentétben a bankfiókokkal. Egyelőre nem mindegyik banknak van befizetős ATM-je, de több lakossági banknál több száz ilyen automata van. 

„Mind a készpénzfelvételek, mind a befizetések díját érdemes megnézni, hogy mennyit kér azokért az adott bank. Ezek ugyanis jelentős költséget jelenthetnek éves szinten azoknál, akik gyakran végeznek ilyen tranzakciókat” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: a jövőben a bankok megjelenhetnek az úgynevezett csomagalapú bankszámlákkal, amelyek egy adott összegért lényegében korlátlan banki tranzakciót biztosítanak, ezek átláthatóbbá, sok esetben olcsóbbá tehetik a mindennapi bankolást.

Érdemes figyelemmel követni a bankszámlaköltségeket

A mindennapi bankolásra fordított kiadások tehát eltérőek lehetnek. Akár bankon belül is előfordulhat, hogy a saját banknál is van olcsóbb számlacsomag. Vagy más banknál. Éppen ezért a bankszámlaköltségeket érdemes rendszeresen figyelni és alaposan felmérni a bankok ajánlatait.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

A legjobb számlacsomag kiválasztásához pedig a money.hu bankszámla-kalkulátorát érdemes használni vagy felhívni a money.hu szakértőit, akik segítséget adnak legkedvezőbb banki szolgáltatás kiválasztásában.