Kik vennének fel lakáshitelt? Hány gyermeket vállalnának a babaváróra hajtók?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • A lakáshitel felvételét tervezők közel 70 százalékának még nincs hitele, 30 százalékuk viszont jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt. Tízből heten alkalmazottként kapják a fizetésüket, az egyéni vállalkozók aránya pedig 9 százalékos - derül ki az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
  • Az érintettek átlagéletkora alig több mint 36 év, a csokos támogatások - köztük a lakáshitelek - iránt érdeklődők átlagéletkora pedig 34 év alatt marad.
  • A babaváró hitel iránt érdeklődők átlagosan már nevelnek egy gyermeket és még egy gyermek vállalását tervezik a jövőben.

Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon a koronavírus-járvány, szeptemberben kiugró - több mint 90 milliárd forint - volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel magyarázható. Az október és az év hátralévő hónapjaiban kicsit lankadhat a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára.

Kik ők?

Mindenesetre azért továbbra is sokan terveznek lakásvásárlást lakáshitel segítségével - közölte az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu a Hitelintéző legfrissebb adatait ismertetve. Az Ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása pár adat megadása után megmutatja az érdeklődőknek, hogy az anyagi helyzetük alapján meg tudják-e vásárolni a kiszemelt ingatlant. A Hitelintéző kitöltőinek száma idén november elejéig már 27 ezernél járt.

Az adatokból kiderül, hogy a Hitelintézőt kitöltők átlagéletkora 36 év, az állami lakástámogatási rendszer - a családi otthonteremtési kedvezmény - keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, átlagéletkoruk 34 év. A többség, a hitelintézős felhasználók 70 százaléka alkalmazotti fizetésből él, és mindössze kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba.

A “hitelintézősök” válaszai alapján 69 százalékuk jelenleg nem törleszt semmilyen hitelt. Több mint 30 százalékuknak viszont van kölcsöne, elsősorban személyi hitelük. A gyermekvállalás ösztönzésére kitalált, tavaly nyár óta elérhető - államilag támogatott - babaváró kölcsön iránt érdeklődők a Hitelintéző adatai szerint átlagosan egy gyermeket nevelnek jelenleg, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik.

Mennyi?

„A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem maximum ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre. A szakemberek szerint azonban nem szabad kifeszíteni a családi büdzsét, a teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, hogy maradjon mozgástér. A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis kockázatos lehet egy-egy háztartásnál.

„Lényeges, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött” - tette hozzá Németh-Simkó Judit.

Bővebb cikkünk a Hitelintézőről itt található.

Ez is érdekelhet
chatsimple