Februártól jön az otthonfelújítási hitel

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Újabb elemmel bővül a kormány otthonteremtési programja: februárban startol az otthonfelújítási hitel, amelyet legfeljebb tízéves futamidővel vehetnek igénybe az érintettek. 

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. A kérelem beadása csak speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

  • ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

A hitellel rendelkező háztartások és vállalkozások fontos híreket kaptak szombaton: a jövő év közepéig folytatódik az általános törlesztési moratórium, a gyermeket nevelő vagy váró családok pedig kedvezményes lakásfelújítási hitellel is számolhatnak. Ugyan a részletszabályok még nem jelentek meg, december 20-án Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a kedvezményes hitelről beszélt bővebben. 

Januárban több új támogatás is startol

2021-ben bővülnek az otthonteremtési program keretében elérhető lehetőségek. Ahogy korábbi cikkünkben már írtuk

Novák Katalin elmondta, hogy a január elsejétől igénybe vehető felújítási támogatással a felújítási költségek felét, maximum hárommillió forintot az állam megtérít a legalább egy gyermeket nevelő családok számára. Azonban ez utófinanszírozást jelent, azaz a felújítási munkálatok árát először ki kell fizetni és az összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag lehet visszaigényelni.

Ehhez a támogatáshoz kapcsolódik a szombaton bejelentett kedvezményes lakásfelújítási hitel, így február elsejétől már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg a fedezetük erre. 

A gyermeket nevelő és gyereket váró családok ugyanis 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitelt is igénybe vehetnek. A 6 millió forintos összegből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

  • A február elsejétől induló otthonfelújítási hitel segítségével a felújítási költségeket előzetesen, egy hitelen keresztül megkaphatják a banktól a családok,
  • utána a költségeik felét az állam visszafizeti helyettük, és csak a maradékot kell törleszteniük, legfeljebb tízéves futamidővel.

Novák Katalin kiemelte, hogy a különböző családtámogatási elemek nem kizárják, hanem erősítik egymást, szabadon kombinálhatók, egyszülős családok számára is elérhetők és már egy gyermek esetén is, sőt a terhesség 12. hetét követően is lehet élni a lehetőségekkel.

chatsimple