Ezekkel a változásokkal számolj az idén!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2021-ben nagyot fordul a világ, számos változás jön a mindennapi pénzügyekben. Mutatjuk, mire lehet számítani!

1. Egyre többször maradhat otthon a készpénz

Idén fontos változás jön a fizetésekben is, ahogyan ebben a cikkünkben is írtunk róla, minden olyan kereskedőnél, szolgáltatónál, ahol van elektronikus pénztárgép, biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét is. Ez azt jelenti, hogy egyre ritkábban kerülhetsz kényelmetlen helyzetbe azért, mert nincs nálad készpénz. 

Az elektronikus fizetés természetesen nem csak a bankkártyákat jelenti, ma már többek között különböző okoseszközökkel vagy éppen azonnali átutalással is ki tudod egyenlíteni a számlát, legyen szó egy szelet csokiról vagy a heti nagybevásárlásról.

2. Itt az erős ügyfél-hitelesítés!

Ha szoktál vásárolni az interneten, akkor észrevehetted, hogy januártól megváltozott az online bankkártyás vásárlás szabályai is. Ennek oka az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés amely egy uniós szabályozás, a célja pedig a csalások csökkentése és az online fizetések még biztonságosabbá tétele. 

Az internetes vásárlások sikeréhez az eddiginél idén több adatra lesz szükséged. a kereskedő vagy a bank által a netes vásárlásra létrehozott speciális, védett felületen a bankkártyaszám, a név, a kártya lejárati dátuma és az ellenőrző, CVC-kód megadása mellett szükség lesz egyéb hitelesítésre is. A két hitelesítési faktor lehet például PIN-kód és ujjlenyomat vagy jelszó és sms-ben érkező kód. A többlépcsős azonosítás bankonként eltérő lehet: a pénzintézetek minden ügyfelet értesítenek a változásokról és a teendőkről, de ezek elérhetőek az adott bank weboldalán is.

3. Folytatódik a moratórium!

A kormány döntése értelmében az általános fizetési moratórium változatlan formában és feltételekkel fél évvel, 2021. június 30-áig automatikusan meghosszabbodik és továbbra is a 2020. március 18.-án már folyósított kölcsönökre vonatkozik. A pénzintézetek az ügyfelek utoljára megtett nyilatkozatát veszik alapul, azaz ha eddig éltél a moratóriummal és ezután is szeretnél, akkor nincs semmi teendőd. Illetve akkor se, ha jelenleg törlesztesz és ezután is szeretnél. Azonban, ha a továbbiakban nem tudsz törleszteni vagy éppen az eddigiekkel ellentétben meg szeretnéd kezdeni a törlesztést, akkor vedd fel a kapcsolatot a bankoddal. 

A moratórium szabályairól itt írtunk részletesebben

4. Bővülnek az otthonteremtési program elemei

Januártól több új elemmel bővült az állami lakástámogatási program. Visszatér az új építésű lakásokra vonatkozó, 5 százalékos áfá, a csok segítségével ingatlant vásárlók pedig ezt is visszaigényelhetik, illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok, illetve a gyermeket nevelő háztartások a felújításához is támogatást kaphatnak. Azaz a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól

2021 februárjától az érintettek a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt is igényelhetnek. Bővült a falusi csokos települések listája is: közel kétszázzal több községben lehet majd igénybe venni a támogatást 2021-ben egy új jogszabály értelmében. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben a magyarországi települések 84 százalékában lehet kérni a támogatást

Január elsejétől pedig kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam. Így az állam a sajáterős építkezésekhez is maximum 5 millió forinttal járul hozzá.

+1 Regisztráld a másodlagos azonosítódat!

Ugyan az azonnali átutalási rendszer nem idén indult el, de gyorsabban és kényelmesebben utalhatsz, ha regisztrálod az úgynevezett másodlagos azonosítókat.

Többéves felkészülés után elindult az azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belül célba juttatja a legtöbb átutalást a hét minden napján, minden órában. Az azonnali fizetési rendszerre több újdonság is épül, így a másodlagos azonosítók is. Egy-egy utalás indításához nem feltétlenül kell tudnod a címzett 16-24 számjegyű bankszámlaszámát, elég megadni a másodlagos azonosítóját. Ez lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám.

Ehhez természetesen az is szükséges, hogy az illető regisztrálja a másodlagos azonosítók közül valamelyiket a bankjánál. Ezt pedig érdemes minél előbb megtenni.

Ez is érdekelhet
chatsimple