Megérkeztek a barátságos kölcsönök

Somogyi Nóra
Olvasási idő: 4 perc

Már több hitelintézetnél elérhetőek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök. Mutatjuk, mit kell tudni ezekről a hitelekről! 

2021 a személyi kölcsönök piacán is újdonságot hozott. Lejárt a személyi kölcsönökre 2020. március közepén bevezetett thm-plafon is. A thm-plafon értelmében a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója maximum 5 százalékponttal haladhatta meg az adott félévre érvényes jegybanki alapkamatot. Vagyis 2020 második félévében a bankok legfeljebb 5,75 százalékos thm-mel adhattak új személyi kölcsönt.

A plafon megszűnése természetesen nem azt jelenti, hogy elszabadulnának a thm-ek. A legkedvezőbb személyi kölcsönök thm-je bőven 10 százalék alatt marad. A piacon pedig új konstrukciók is megjelentek, ezek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök.

Mit tudnak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök? 

Idéntől már nem csak lakáshitelből, hanem januártól személyi kölcsönből is léteznek úgynevezett fogyasztóbarát konstrukciók. A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól. Nézzük, mit kell tudni ezekről a személyi hitelekről! 

  • A fogyasztóbarát személyi kölcsönök futamideje maximum 7 év lehet.
  • Végig azonos összegű havi törlesztőrészlettel kell rendelkezniük, végig fix kamatozásúak.
  • Az igénylés befogadását követően maximum 3 munkanapon belül folyósítania kell a pénzintézetnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.
  • A folyósítási díj a teljes hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig nem kérhet folyósítási díjat a bank. Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztendő összeg fél százaléka lehet, ráadásul az 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésnek ingyenesnek kell lennie.
  • A kamatfelár a bank által választott referenciaértéket 500 ezer forint alatti hitelösszeg esetén maximum 15 százalékponttal, félmilliósnál nagyobb összegnél pedig legfeljebb 10 százalékponttal haladhatja meg,

A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a jelenleg elérhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 14 százalék alatt marad, de van 10 százalék körüli vagy annál alacsonyabb thm-mel elérhető konstrukció is. Utóbbinál 1,5 millió forintos hitelösszegnél és 5 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlet alig több mint 30 ezer forint lesz.

A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél, fontos, hogy csak megfelelő anyagi háttérrel érdemes belevágni a hitelfelvételbe.

A fogyasztóbarát személyi hitelek átláthatóbb helyzetet és fokozottabb versenyt hozhatnak ezen a piacon. Pontosan lehet látni, hogy milyen díjakat kell fizetni az adott konstrukció esetében. A különböző fogyasztóbarát ajánlatok pedig egyszerűen összehasonlíthatóak, így könnyen ki lehet választani a legjobb ajánlatot. 

Hogyan alakult a személyi kölcsönök piaca? 

A személyi kölcsönök piaca tavaly jelentősen zsugorodott, 2020 első tizenegy hónapjában az új szerződések összege 40 százalékkal 314 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi több mint 500 milliárd forintról. A csökkenés a koronavírus-járvány hatásaival magyarázható. Egyrészt a tavaly márciusban életbe lépett adósvédelmi intézkedések egyike maximalizálta a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatóját. A pandémia miatt pedig a lakosság “járványüzemmódra” kapcsolt, sok háztartás elhalasztotta a nagyobb kiadásait, márpedig a korábbi években egy részük épp személyi kölcsönből finanszírozta például a lakásfelújítását vagy korszerű háztartási gépek, autó beszerzését. 

A money.hu szerint, ha a járvány visszahúzódik, és megkezdődik a fellendülés, javulást mutatnak a legfontosabb gazdasági mutatók, akkor a háztartások is bátrabbak lesznek. Pótolni fogják az elmaradt beruházásokat és újabbakba vágnak bele, ez pedig keresletet generál majd a személyi kölcsönök piacán.

chatsimple