Mi történt a magyarországi ATM-eknél? Hogyan áll a készpénz elleni harc?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • Tovább nőtt a készpénzállomány, a múlt év végén átlépte 7,33 billió forintot, ami több mint 10 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten.  
  • Az ATM-es készpénzfelvételek összege a múlt év első háromnegyedében 5 százalékkal esett vissza. 
  • Közben látványos karriert futottak az ATM-es készpénzbefizetések az elmúlt időszakban: egy év alatt 24 százalékkal nőtt az összeg, ötéves távlatban pedig 1055 százalékos emelkedésről van szó. 

Még mindig emelkedő pályán van a forgalomban lévő készpénzállomány, ám az elmúlt években bevezetett új megoldások már a készpénzmentesebb gazdaság irányába mutatnak - derül ki a money.hu legfrissebb, a hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából. 

Még mindig növekvőben a készpénzállomány 

A múlt év végén a készpénzállomány meghaladta a 7,33 billió - azaz 7332 milliárd forintot -, ami éves összevetésben 10,4 százalékos emelkedésnek felel meg, az öt évvel korábbi szintet pedig 68 százalékkal haladja meg. A készpénzállomány  növekedésénél figyelembe kell venni, hogy a bővülés hátterében nem csak a készpénzhasználat, hanem a készpénzben történő megtakarítás is szerepet játszik.

A készpénzállomány és készpénzhasználat visszaszorítása minden gazdasági szereplő, köztük a háztartások érdeke, mert több 100 milliárdos költsége van nemzetgazdasági szinten. 

Felvétel kontra befizetés

A készpénz visszaszorításában az ATM-ek is szerepet kapnak. A belföldi ATM-ekből történő készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában meghaladta a 68 milliót, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző év és 2015 azonos időszakához képest is - derül ki a money.hu összeállításából.

A csökkenésben szerepet játszott a járványhatás, sokan ugyanis kevesebb alkalommal vettek fel készpénzt az automatákból. Az ATM-es készpénzfelvételek összege tavaly január és szeptember vége között meghaladta az 5900 milliárd forintot, ez éves szinten 5 százalékos csökkenésnek felel meg, 2015 azonos időszakával összehasonlítva viszont 19 százalékos emelkedést jelent. 

Ezzel párhuzamosan hihetetlen karriert futottak be a magyarországi ATM-es készpénzbefizetések, amelyek szintén segítik a készpénz elleni harcot. 2020 első háromnegyed évében több mint 5,4 millió alkalommal fizettek be pénzt az automatákba az emberek. Ez éves szinten 15 százalékos emelkedésnek felel meg, a tranzakciók összege pedig tempósabban, 24 százalékkal 1112 milliárd forintra emelkedett. Ötéves távlatban a készpénzbefizetések száma 687 százalékkal, az összegük pedig 1055 százalékkal nőtt. Az utóbbi, kiugróan magas növekedésben nagy szerepe van annak, hogy 2015-ben még jóval kevesebb olyan ATM volt a magyarországi hálózatban, amelyek alkalmasak voltak készpénzbefizetésre. 

Mindennapi bankolás

A money.hu szakértői szerint mindenkinek érdemes lehetőség szerint a készpénzmentes megoldásokat választania a mindennapi fizetések esetében.  Ezt megkönnyíti, hogy idén januártól minden olyan kereskedőnél, szolgáltatónál, ahol van elektronikus pénztárgép, biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét is. 

Fontos, hogy a készpénzfelvételnek költsége is lehet. Habár havonta két készpénzfelvétel ingyenes azoknak, akik erről korábban nyilatkoztak a bankjuknak, ám ennél több alkalom esetén már plusz pénzbe kerülhet a felvétel. 

Nem csak a készpénzfelvétel vagy éppen -befizetés, hanem az összes tranzakció utáni költséget érdemes megnézni. Könnyen lehet, hogy egy másik banknál olcsóbban is kijön a mindennapi bankolás. Érdemes a bankszámlák esetében is szétnézni a bankok kínálatában. A  money.hu bankszámla-kalkulátora szerint ugyanis jelentős különbségek lehetnek az egyes bankszámlák között.