Indul az otthonfelújítási kölcsön

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Február elsejétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön. A maximum 6 millió forintos kölcsönt legfeljebb 10 éves futamidőre, 3 százalékos kamattal igényelhetik az érintettek.

Hétfőtől (február 1-jétől) indul az otthonfelújítási kölcsön – ismertette a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalára szombaton feltöltött videóban.  Ettől a naptól kezdve lesz igényelhető a kamattámogatott kölcsön a hitelintézeteknél. A felújítási hitelt azok igényelhetik, akik a felújítási támogatás feltételeinek is megfelelnek. Ezekről a feltételekről ebben a cikkünkben írtunk.

Kiknek szól ez a kölcsön?

A rendelet (641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet) szerint az otthonfelújítási kölcsön kamattámogatását a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatását igénybe venni szándékozó személy igényelheti.

Novák Katalin így fogalmazott:

„Kiknek is szól ez a lehetőség? Azoknak a családoknak, akik szeretnék felújítani az otthonukat, és szeretnék is igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, de most nincsen annyi pénzük, hogy ebbe belevágjanak.”

Milyen kölcsönről van szó?

A hivatalos nevén lakóingatlan-felújítási hitelcélra nyújtott jelzálogalapú hitelintézeti kölcsön, azaz az otthonfelújítási kölcsön

  • maximum 6 millió forintig vehető igénybe,
  • legfeljebb 10 éves futamidőre
  • 3 százalékos kamattal.

Ez egy államilag támogatott kölcsön, a kamat fennmaradó részét (a 3 százalék és a piaci kamatozás közötti részét) az állam megtéríti a pénzintézeteknek.

Aki a maximális összegű otthonfelújítási kölcsönt veszi fel, akkor a havi törlesztőrészlete 58 ezer forint lesz – ismertette a miniszter. Ha pedig aztán megkapják az állami támogatást is az otthonfelújításhoz, akkor ennek a felét kell majd tovább törleszteniük.

Hogyan kell igényelni?

Az otthonfelújítási kölcsönt a bankokban lehet igényelni. A kölcsön igénybevételéhez a jogszabályi feltételeknek és a pénzintézetek hitelképességi szabályainak meg kell felelni. A bankok várhatóan hamarosan közzéteszik otthonfelújítási hiteltermékeiket. Várhatóan több banknál is már február első napjától lehet igényelni a kölcsönt, de lehetnek olyan pénzintézetek is, ahol csak később.

TIPP:

Ha a banki hirdetmények megjelennek a kölcsönről, azután mi is közzétesszük a konstrukciókat a

money.hu felújítási hitelkalkulátorában,

külön jelzéssel ellátva az otthonfelújítási kamattámogatott hiteleket.

Ha a bank a benyújtott kérelem és mellékletei alapján azt állapítja meg, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a kamattámogatás feltételeinek megfelel, akkor a kamattámogatás igénybevételéről az igénylővel támogatási szerződést köt.

A támogatott személynek az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával igazolnia kell a hitelt nyújtó bank felé.

Az otthonfelújítási kölcsön folyósítása után az érintettek tehát már meg tudják csináltatni, és ki tudják fizetni azokat a felújítási munkálatokat, amelyeket otthonukban beterveztek. Ha a felújítási támogatási kérelem benyújtása után megkapják a támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét, így csökken majd a törlesztőrészlet. A támogatás összegével történő előtörlesztésért a támogatott személy terhére nem számítanak fel előtörlesztési díjat vagy egyéb költséget.

A kamattámogatás megszűnik, ha

  • a támogatott személy nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre, 
  • a megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki támogatói okiratot,
  • a részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát.

Ezekben az esetekben a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

Az otthonfelújítási kölcsönnel kapcsolatos további aktualitásokat is követjük és közzétesszük. A bankok újonnan megjelenő otthonfelújítási hitelkonstrukcióit a money.hu felújítási kalkulátorában lehet majd megtalálni.

chatsimple