Ez várható a lakossági hitelek piacán

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • Bár a lakossági hitelpiacon még érezhető az óvatosság, az idén növekedés várható. 
  • A money.hu szerint a lakossági hiteleknél, ezen belül a támogatott és piaci feltételekkel elérhető konstrukcióknál is erősödhet a kereslet. 

Bár a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet látni pontosan, hogy mikor térhet vissza az emelkedő pályára a gazdaság, mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés is növekvő pályán maradhat. Ez részben köszönhető lesz a bérek várható növekedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összefoglalójából. 

Mi volt és mire lehet számítani?

A bankok erősödő keresletet várnak a lakossági hitelpiacon, ha a járvány miatti bizonytalanság alábbhagy.  Továbbra is fontos szerepet kapnak a támogatott konstrukciók, ahogy az elmúlt időszakban is.  

Tavaly például az új lakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott tempónál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal 928 milliárd forintra nőtt. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal 778 milliárd forintra mérséklődött, miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal 145 milliárd forintra nőtt az azt megelőző évhez viszonyítva. A családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) köthető támogatás átlagos összege 2020-ban 3,6 millió forintot tett ki. A lakásvásárlásra vagy -építésre, illetve használt lakóingatlanok bővítésére, korszerűsítésére kötött csokos szerződések összege egyébként megközelítette 2020-ban a 122 milliárd forintot, ami 19 százalékos emelkedést jelentett éves összevetésben. 

Szobák és árak

A money.hu az ingatlan.com adatai alapján azt is megnézte, hogy a családosok vagy családot tervezők számára lehetséges költözési célpontot jelentő, minimum 2 szobás lakások mennyibe kerültek március közepén. Budapesten eladásra kínált  2 szobás használt lakóingatlanok - lakások és házak - átlagos négyzetméterára 736 ezer forint volt, a 3 vagy 4 szobásaké 715 ezer, illetve 733 ezer forintot tett ki, az 5 vagy annál több szobás ingatlanokat pedig 662 ezer, valamint 573 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. A megyeszékhelyeken a 2 szobások esetében 324-413 ezer forint között alakultak a kínálati négyzetméterárak szobaszámtól és megyétől függően. 

Lakásvásárlók, lakáshitelek

A lakásvásárlást tervezők számára segítséget nyújthat az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása, amely megmutatja az érdeklődőknek, hogy a jövedelmi helyzetük, családi állapotuk alapján mennyi állami támogatást kaphatnak, és milyen hitelkonstrukciók közül választhatnak. Így választ kapnak arra, hogy mely ingatlanokat tudják megvásárolni a meglévő pénzügyi hátterükkel.

Akik az idén költözést terveznek lakáshitel segítségével, mindenképpen érdemes alaposan körülnézniük a kínálatban, egyrészt a piaci lakáshitelek közötti jelentős eltérések, valamint a különböző hitelkritériumok miatt. 

chatsimple