Megvenni, majd felújítani? – Erre is fordítható az otthonfelújítási támogatás

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Bár az otthonfelújítási támogatás egyik alapvető feltétele, hogy az igénylő(k) és gyermeke(ik) legalább egy éve a felújítással érintett ingatlanban rendelkezzenek állandó lakóhellyel, azonban az újonnan vásárolt vagy újonnan bejegyzett lakás ez alól kivételt képez.

Akkor is igényelhető a felújítási támogatás, ha az érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő (illetve kiskorú gyermekei) tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Így aki úgy dönt, hogy megvásárol egy felújítandó ingatlant, majd az állami támogatás segítségével újítja fel, megteheti.

Felújítandó ingatlanok

Nagy a kereslet a felújításra váró ingatlanokra, már csak azért is, mert ezek általában olcsóbbak, mint felújított társaik. Azonban érdemes mérlegelni a felújítás várható költségeit, és összevetni, hogy tényleg jobban járunk-e így, mintha egy felújított lakást vagy házat vásárolnánk. Azzal is érdemes kalkulálni, hogy a januárban indult lakásfelújítási programnak köszönhetően nagyon sokan kezdtek lakásfelújításba. Így nem biztos, hogy jelenleg könnyen találunk megfelelő szakembereket a munkálatok elvégzésére, illetve milyen határidővel vállalják a felújítást a mesterek.

Azonban, ahogy arra számítani lehetett, a januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A felfutás érthető, hiszen a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. A felújított ingaltanok ára ugyanis jelentősen emelkedett az elmúlt 5-6 évben. Ráadásul egy költözés után sok esetben amúgy is kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, sokszor minimum egy festéssel kezdenek az új lakók. Ezekre a munkálatokra viszont most állami támogatást is igényelhetnek  

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Miből fizessük?

Fontos tudni, hogy a lakásfelújítási támogatás utólagosan jár. Azaz a munkálatok költségét és az anyagköltséget is ki kell fizetni, és a kifizetett számlákat kell összegyűjteni. Ezeknek a számláknak az alapján utólag lehet benyújtani a támogatási kérelmet. Akik szeretnék igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, de nincs annyi pénzük, hogy a felújítást kifizessék, februártól államilag támogatott felújítási kölcsönt is igényelhetnek. Ennek összege maximum 6 millió forint, legfeljebb 10 éves futamidőre igényelhető, 3 százalékos kamattal. A money.hu felújítási kalkulátorában összegyűjtöttük a bankok felújítási célú kölcsöneit.

 [button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/felujitasra"]Megnézem a felújítási hiteleket![/button]

Azonban aki lakáshitelt vett fel az ingatlan megvásárlására, annak érdemes tájékozódnia arról, hogy a lakáshitelének törlesztőrészlete (és esetleges egyéb havi törlesztőrészletei) mellett belefér-e még a jövedelmébe akár az otthonfelújítási kölcsön havi részletét is fizetni. A túlzott eladósodás megelőzése érdekében erre szigorú szabályozás van.

Érdekel, milyen egyéb lehetőségek vannak a felújítás finanszírozására? Itt írtunk róla.

Lakásvásárláshoz vennél fel hitelt? A lakáshitel, ahogy a lakásvásárlás is, hosszú távra szóló elköteleződés, komoly döntés. Szakértőink segítenek! A money.hu lakáshitel-kalkulátorában összehasonlíthatod egymással a különböző bankok hiteleit, és kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet!

chatsimple