Személyi kölcsönből is fizetheted az otthonfelújítást

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Év elejétől lehet igényelni a gyermekes családoknak az otthonfelújítási támogatást. A támogatás hamar népszerű lett, és felpörgette a lakáspiacot, illetve a felújítással kapcsolatos anyagok és szakemberek iránti keresletet egyaránt. Ugyanúgy a hitelpiacra is hatással van, mivel a támogatást a felújítási munkák elvégzése és kifizetése után, utólag lehet igényelni. Így sokan vannak, akik ezt hitelből finanszíroznák.

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. A támogatás iránti kérelem beadása csak speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

  • ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Akiknek nincs elég pénzük arra, hogy tervezett felújítási munkákat teljesen önerőből finanszírozzák, de szeretnék igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, azok élhetnek az államilag támogatott felújítási kölcsön igénylésének lehetőségével. Azonban, akik ezt nem tudják igényelni vagy nem ez a hitel lenne a legoptimálisabb számukra, van más lehetőség is. Már számos bank kínál felújítási célú személyi kölcsönt.

Személyi kölcsön felújításra

A személyi kölcsön gyakorlatilag bármire felhasználható, így a felújítást is finanszírozhatjuk belőle. Azonban a bankok kínálatában már megjelentek a kifejezetten felújítási célra fordítható személyi kölcsönök is. Ezek a kölcsönök többségében azokat célozzák meg, akik az otthonfelújítási támogatást is igénybe szeretnék venni. Ezekre a személyi kölcsönökre nem jár kamattámogatás az államtól, mint a felújítási célú jelzáloghitelekre, azonban az igénylési feltételek kedvezőbbnek mondhatóak.


Nézd meg, milyen feltételei vannak az államilag támogatott lakásfelújítási kölcsönnek, és hogyan kell igényelni!


A felújítási célra felvehető személyi kölcsönök az eddig ilyen kölcsönt nyújtó bankoknál általánosságban 300 ezertől 10 millió forintig igényelhetőek, 4-10 éves futamidővel. Nem szükséges ingatlanfedezet, főként a rendszeres igazolt jövedelmet vizsgálják. Több bank is felújítási költségtervet kér. Van, amelyiknél feltételül szabják, hogy kifejezetten azok vehetik igénybe, akik gyermeket váró vagy gyermeket nevelő igénylők. Ez is arra utal, hogy az új felújítási célú személyi kölcsönöket a bankok többsége az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges felújítási munkák kifizetésére nyújtja.

Amikor a család elkészül a tervezett felújítással, és a számlák benyújtása után megkapja az otthonfelújítási támogatást, akkor ennek összegével díjmentesen előtörlesztheti a kölcsönt több banknál is. Bár a felújítási személyi kölcsönök sok szempontból hasonlítanak egymásra, fontos, hogy tájékozódjunk a feltételekről, és azt válasszuk ki, amely számunkra a legmegfelelőbb. Ebben segítséget nyújt a money.hu új felújítási személyikölcsön-kalkulátora, ahol összehasonlíthatod egymással a bankok ajánlatait.

Melyiket válasszam?

A legnagyobb különbség a felújítási személyi kölcsönök és az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön között, hogy az utóbbi egy jelzáloghitel. Ez azt jelenti, hogy a bank jelzáloggal terheli a felújítással érintett ingatlanunkat. Emellett a jelzáloghitel felvétele hosszabb időt vesz igénybe, mint a személyi kölcsön igénylése, amely esetében akár néhány nap alatt a számlánkon lehet a pénz.


TIPP: Érdekel, hogy miből finanszírozhatod a munkálatokat, ha nem áll rendelkezésedre elég pénz? Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, még milyen lehetőségek vannak!


Mindenkinek más és más lehet a prioritás, érdemes hitelszakértő segítségét kérni, tüzetesen átbeszélni, hogy milyen lehetőségeink vannak, mik a feltételek, és kiválasztani azt a kölcsönt, amely a legmegfelelőbb lesz számunkra.

chatsimple