Elszabadultak az árak – mihez kezdjen, aki felújít vagy lakást épít?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az egy dolog, hogy az infláció elszállt, az építőiparban elképesztő drágulás látható, s ez érinti azokat a háztartásokat, amelyek akár saját forrásból, akár hitelből bonyolítanák le a lakásfelújítást vagy -építést. Akad azért megoldás. 

Felfelé menetelnek az árak, az inflációs kockázatok miatt kezdett kamatemelésbe a jegybank, igaz júliusban 4,6 százalékra szelídült a mutató a júniusi és májusi 5 százalék feletti szintről. A fő inflációs mutató lassulása ellenére a nyersanyagok és az építőipari anyagok ára jelentősen nőtt nemzetközi és magyar szinten is. Utóbbit mutatja, hogy a legfrissebb építőipari adat szerint a az első félévben több mint 7 százalékkal bővülő szektoron belül az épületépítési árak 10 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. 

Hatósági kontroll

Az építőanyag-drágulás állami szinten is téma lett, ezért a Gazdasági Versenyhivatal kiemelten fontosnak tekinti a tiszta versenyt az építőipari alapanyagok kapcsán, ahol drasztikus drágulás ment végbe, és külön vizsgálói csoport elemzi a piacról érkező, megnövekedett számú panaszt és jelzést. Szerdán a GVH azt is közölte, hogy továbbra is fokozott figyelemmel kezeli az építőiparral kapcsolatos jelzéseket, az érintett piaci vállalkozásoknak ezúttal is érdemes együttműködni a hatósággal. A saját kartell-tevékenységüket önként feltáró cégek ugyanis jelentős bírságkedvezményt kaphatnak, sőt, akár teljesen meg is úszhatják a bírságszankciót.

Mit lehet tenni?

Mindez azért fontos, mert az építőanyag-drágulás közvetlenül vagy közvetve érinthet minden lakásfelújítást vagy lakásépítést tervező háztartást, akár saját forrásból, akár hitelből tervezik ezt megvalósítani. A mostani drágulás jellemezte időszakban nehéz megmondani, hogy a felújítás és építkezés különböző fázisaiban mennyibe kerül majd az adott művelet. 

Ez a hitelfelvételt is nehézzé teszi, ezért érdemes az érintetteknek a felújításról, lakásépítésről szóló szerződésben garanciákat kérniük az árakra, díjakra a vállalkozóktól. Emellett érdemes pontosan megnézni, mekkora hitelösszegre lesz szükség. Aki biztosan tudja törleszteni majd a hitelét, annak érdemes megfontolni, hogy a tervezettnél kicsivel magasabb összeget igényel, a különbözetet pedig tartalékként kezeli a felújítás vagy építkezés során felmerülő esetleges extra kiadásokra. Ha ez a tartalék megmarad, akkor pedig előtörlesztéssel csökkenthető az akkor aktuális tőketartozás. Aki pedig belátható időn belül szeretne hitelt igényelni a fenti célokra, jobb, ha időben lép, ugyanis a már említett inflációs kockázatok miatt várhatóan a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatemelést hajt végre a következő időszakban, ez pedig a hitelek árára, így a törlesztőrészletekre is hatással lehet.

A money.hu hitelkalkulátora szerint a 8 millió forintos, 10 éves futamidejű, végi fix törlesztőrészletű lakásfelújításra felvett piaci jelázloghitelek közül a legkedvezőbbek 4 százalék alatti thm-mel és havonta kevesebb mint 80 ezer forintos “kiadással” igényelhetőek. 

Borítókép: Getty Images

chatsimple