Nyolc hónapért 40 százalékos többletteher a moratóriumban

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

A hiteltörlesztési moratórium további 8 hónapra történő igénybevétele 40 százalékkal növelheti azt a törlesztési többletterhet, amelyet egy jelzáloghitel adósnak viselnie kell azért, hogy a védernyő alatt maradjon. A money.hu számításai alátámasztják a kormány, az MNB és a bankok véleményét, amely szerint a lehetőség további igénybevétele valóban csak a fizetni továbbra sem tudó ügyfeleknek éri meg. 

A hiteltörlesztési moratórium újbóli, 2022 június végéig terjedő meghosszabbítása során az adósok további 8 hónapos haladékot kapnak. A money.hu számításai szerint ez a nyolc hónap extra védelem átlagosan 40 százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet egy húszmillió forintos fix, öt százalékos éves kamat mellett, 20 éves futamidőre felvett hitelnél az adósnak viselnie kell. A fentiek miatt semmilyen ésszerű érv nincs amellett, hogy az ügyfelek, akik képesek visszatérni a normális törlesztéshez, további hónapokra a moratóriumban maradjanak.

Annak az ügyfélnek, aki 2020 márciusától idén október végéig a moratóriumban marad, már most is azzal kell számolnia, hogy az eredetileg felvett 20 millió forinthoz képest, a törlesztés nélkül eltöltött 19 hónap már eddig is több mint tíz százalékkal ugratja meg a teljes visszafizetendő összeget. Amennyiben a további nyolchónapos kedvezményt is igénybe veszi, abban az esetben az eredetileg felvett hitelösszeghez képest a teljes visszafizetendő összeg növekedése már 15 százalék fölé csúszhat.

Plusz másfél év jöhet

A szabályok szerint a felgyűlt tartozást és annak kamatait az ügyfeleknek a futamidő meghosszabbításával kell majd megfizetniük annak érdekében, hogy ne emelkedjen a moratórium lejártát követően a törlesztőrészletük. A money.hu számításai szerint a példánkban szereplő hitel esetében a moratóriumtól októberben búcsúzó ügyfelekhez képest a továbbra is a védernyő alatt maradó ügyfeleknek a futamideje nem csak a most törlesztéssel nem érintett 8 hónappal, hanem összességében akár másfél évvel is kitolódhat.

Nem mindegy, mikor vettünk fel hitelt

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy számottevően befolyásolja a moratóriumi többletterhet, hogy mikor vettük fel a hitelünket. Minél közelebb volt a hitelfelvétel a moratórium indulásához, annál rosszabbul jár az adós azzal, ha nem tér vissza a törlesztéshez. 

Ha valaki a példánkban említett hitelt 2015-ben vette fel, azaz a moratórium indulásáig már 5 év törlesztési idő volt mögötte, akkor az október végi kilépéssel azzal számolhat, hogy a teljes törlesztési terhe 10 százalékkal, 2 millió forinttal emelkedik majd meg, amely miatt 36 hónappal nő majd meg az eredeti futamidő. Ebből 19 hónap az, amely a moratórium alatti törlesztésmentes hónapokat pótolja. Ha viszont az adós a 20 millió forintos hitelt 2020. év elején, a moratórium bevezetése előtt kapta meg a bankjától, és azonnal belépett a védernyő alá, abban az esetben már most 14,3 százalékos, 2,8 millió forintos többlettartozással számolhat, amelyet 43 hónapnyi futamidő hosszabbítással tud majd megfizetni.

Az olló azonban drasztikusan nyílik majd abban az esetben a két példa között, ha az ügyfél továbbra is moratóriumban marad. 2022. júniusi kilépéssel a 2015-ben felvett hitel esetében a megnövekedett törlesztőrészlet teher 2,8 millió forint, a felvett tőke 14,12 százaléka, s a futamidő 51 hónappal hosszabbodik meg. A friss hitellel egyből a moratóriumba kerülő ügyfél esetében ugyanakkor a többletteher már meghaladja a 20 százalékot, a több, mint 4 millió forintos felgyűlt tartozást több, mint 5 év, 61 hónap alatt tudja majd visszafizetni – vagyis a törlesztéssel korábban nem érintett 27 hónap mellett közel 3 év, 34 hónap törlesztését vállalja be a moratórium folytatásával.

Még mindig a moratórium a legjobb megoldás a fizetésképteleneknek

Fontos hangsúlyozni, hogy a moratórium fenntartása azon ügyfelek esetében, akik jelen pillanatban képtelenek a törlesztés folytatására, még a fenti feltételek mellett is a legjobb megoldás, hiszen reményt és esélyt ad arra, hogy idővel visszatérjenek a fizetéshez, ráadásul a törvény értelmében nem kell extra terhet vállalniuk a havi törlesztés teljesítésekor. Azoknak ugyanakkor, akiknek módjuk van törleszteni, most jött el az a pont, amikor már semmiképp nem érdemes benn maradni – a törlesztési többlet terhük már így is duplájára nőtt azokhoz képest, akik a moratórium első, időszakának lezárultát, tavaly decembert követően kiléptek a fizetéskönnyítő megoldásból.  A money.hu számításai alátámasztják a kormány, az MNB és a bankok véleményét, amely szerint a lehetőség további igénybevétele valóban csak a fizetni továbbra sem tudó ügyfeleknek éri meg. 

A moratórium 3 alá az ügyfelek – rászorultságuk igazolásával – október 1 és 31. között jelentkezhetnek be hitelező bankjuknál. 

Borítókép: Getty Images

chatsimple