Moratórium: a kilépéssel is csökkenthetőek a terhek

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Két és fél hét áll még rendelkezésre arra, hogy az ügyfelek jelezzék, ha továbbra is a moratóriumban akarnak maradni. A törlesztést folytatók számára az előtörlesztés, a törlesztőrészlet emelés, illetve a hitelcsere lehetősége is rendelkezésre áll, ezzel el tudják kerülni, hogy a kölcsön futamideje számottevően kitolódjon.

Még két és fél hét

Az eddig moratóriumban lévő ügyfelek közül eddig meglehetősen kevesen, bankonként maximum ezres nagyságrendben kérték bankjuktól az erre szolgáló egységes nyomtatványon, hogy rászorultként továbbra is igénybe vehessék a moratórium nyújtotta lehetőségeket. A money.hu értékelése szerint eddig kevesekhez jutott el a figyelmeztetés, hogy a nyilatkozattételre rendelkezésre álló idő szűkös, 2,5 hét múlva, október 31-ével a nyilatkozattételi határidő lejár, az addig nem jelentkezőknek a jogszabály rendelkezései szerint vissza kell térniük a rendes törlesztéshez

Sokba kerül a maradás

Persze, az érintettek egy részét távol tarthatja az is, hogy mind a kormány, mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Magyar Bankszövetség egyöntetűen arra figyelmeztetett, hogy a moratóriumban maradás már valóban csak azoknak éri meg, akik számára nincs lehetőség a rendes törlesztéshez való visszatérésre. A money.hu korábbi számításai szerint mind a jelzáloghitelek, mind a személyi hitelek esetében a törlesztés további 8 hónapos szüneteltetése akár átlagosan 40 százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet az adósnak viselnie kell, azokhoz képest, akik október végével kiszállnak a védernyő alól. (Az erről szóló számításainkat jelzáloghitelek esetén itt, személyi hitelek esetén pedig itt találja.)

Kevés az előtörlesztő

A törlesztéshez visszatérő adósok a bankok tapasztalatai szerint eddig minimális mértékben éltek a Magyar Nemzeti Bank június 30-án közzétett vezetői körlevelében felkínált, a moratórium alatt felhalmozott tartozás ingyenes előtörlesztésének lehetőségével. A money.hu megkeresésére válaszoló bankok kivétel nélkül felhívták a lehetőségre az ügyfeleik figyelmét, ám, ahogy a Raiffeisen Banknál fogalmaztak, a megoldás iránt csekély az érdeklődés. 

Mindez azzal függhet össze, hogy egy húszmilliós, öt százalékos kamat mellett 20 éves futamidőre felvett hitelnél a 19 moratóriumban töltött 19 hónap alatt a hitel felvételének időpontjától függően az eredeti hitelösszeg 9-14 százalékét kitevő 1,8-2,9 millió forint tartozás gyűlt fel. Ennek egyösszegű kifizetésére kevesen tudnak vállalkozni.

Sokan tudnának magasabb törlesztőrészletet vállalni

A jogszabály szerint a moratórium lezárulta után az adós törlesztőrészlete (ha csak kamatváltozás nem történt – mint pl. a változó kamatozású hiteleknél) nem emelkedhet, a moratórium alatt felhalmozott tartozás visszafizetése érdekében a hitel futamideje hosszabbodik meg. Kézenfekvő megoldás lenne, ha moratóriumban eltöltött hónapok alatt felgyűlt tartozást az eredeti, vagy pusztán a moratóriumban törlesztés nélkül töltött idővel meghosszabbított futamidő alatt lehetne visszafizetni. Ebben az esetben az adósnak maximum 10-15 százalékos törlesztőrészlet emelkedést kellene vállalnia, cserébe mentesülne attól, hogy a jogszabályoknak megfelelően a hitelének futamideje akár évekkel is meghosszabbodjon. De ha csak pár ezer forintos törlesztőrészlet emelkedést tud vállalni az ügyfél, az is számottevően csökkentheti összességében a törlesztési időt és a megfizetendő hitelterhet. Ezzel a megoldással bizonyosan sokan élnének. 

A nem banki költségek akadályt jelentenek

Bár az MNB körlevele lehetőséget ad arra az ügyfélnek, hogy a törlesztőrészlet emelését kérje a bankjától, akik ilyen esetben sem számíthatnak fel semmilyen díjat vagy költséget 2022. december végéig, ám sokakat távol tart a megoldástól, hogy ezt a szerződésmódosítást nem a moratóriumi, hanem a hitelintézeti törvény szabályai szerint kell végrehajtani, amihez nem banki költségek, így például jelzáloghitel esetében közjegyzői díj tartozik. A money.hu már korábban jelezte, hogy érdemes volna az ügyfél egyoldalú szerződésmódosítási kérelmét – a törlesztőrészlet emelésére vonatkozó kérését – mentesíteni a nem banki költségek alól, vagy legalább komoly mértékben csökkenteni azt. A kérés nem példa nélküli. A családtámogatások esetén már egyszerűbbé és olcsóbbá vált a közjegyzői közreműködés azzal, hogy a jogszabály egységes egyoldalú kötelezettségvállaló mintát vezetett be, ami a közjegyzők feladatait tovább egyszerűsítette, s a korábbinál olcsóbb, fix, 19 500 forintos díjat állapított meg.

Hitelcserével kisebb lehet a törlesztés

A money.hu szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a moratórium felhagyásakor akár a meglévő hitelek cseréjét is kérhetjük – a moratóriumból kilépő vállalati ügyfelek több, mint harmada így váltott olcsóbb és/vagy hosszabb futamidejű konstrukcióra. A statisztikák szerint ma már a változó kamatozású lakáshiteleknél alacsonyabb kamatozás mellett érhetőek el 10 évre fixált kamatozással bíró hitelek, így kisebb törlesztőrészlettel tudunk majd számolni a hitel hátralévő futamidejére. Miután pedig a moratóriumból kikerülő hitelek esetében a védernyő alatt töltött hónapok miatt amúgy is hosszabbodna a futamidő, a hitelcserénél is élhetünk a hosszabb törlesztési idő választásával, így pedig tovább csökkenthetjük havi terheinket.

Keresni kell a segítséget

A bankok mindenesetre felkészültek arra, hogy a náluk érdeklődő ügyfeleknek a leginkább megfelelő megoldást ajánlják. A money.hu kérdésére a Cofidisnél arról beszéltek, hogy a megemelt törlesztő részletek terheinek enyhítésére, valamint a felmerülő fizetési nehézségek kezelésére több megoldási javaslattal készülnek ügyfeleik számára. Az Ersténél továbbra is folyamatosan tájékoztatnak az előtörlesztés díjmentességéről az bank honlapján, valamint elektronikus csatornákon keresztül, míg a Takarékbanknál igyekeznek az ügyfelek helyzetének megfelelően a legideálisabb megoldást megtalálni azért, hogy az érintettek biztosan tudják vállalni a moratórium utáni törlesztési kötelezettségüket. A money.hu szakértői szintén segítenek az ügyfeleknek ha éppen hitelcserében gondolkodnak.

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet
chatsimple