Mennyit ér a fizetésed? A Big Mac helyett itt az iPhone-index

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 1 perc

A Picodi.com csapata összehasonlította az iPhone 13 Pro (128 GB) árait a különböző országok átlagfizetésével, és kiszámította, mennyi ideig kell dolgozniuk ezen országok lakóinak ahhoz, hogy megszerezzék az Apple kiemelt újdonságát.

Júliusban megnéztük, hogy hány litert tudunk tankolni az átlagfizetésből, most nézzük meg, mennyit kell munkálkodni egy csúcskészülékért. Magyarországon az alapkialakítású iPhone 13 Pro (128 GB) hivatalos ára 424.990 Ft. A tavalyi évhez hasonlóan a gyártó nem tette be a készletbe se a töltőt, se fülhallgatót. Csak a franciaországi törvények kötelezik az Apple-t, hogy fülhallgatót adjon hozzá az értékesítési csomagjához.

Egy havi fizetést kell félreraknunk

A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az átlagfizetés 284.800 Ft (nettó). Ennek értelmében ahhoz, hogy kiemelt modellt vásárolhasson az Apple-től, az iPhone 13 Pro-t, az átlag magyarnak 31,3 napot kell dolgoznia (feltéve, hogy minden megkeresett pénzét megtakarítja). A tavalyi indexhez képest Magyarország eredménye javult 3,8 nappal.

Így nézett ki az iPhone index Magyarországon a korábbi években:

  • 2018 – 38,9 nap;
  • 2019 – 35,1 nap;
  • 2020 – 35,1 nap;
  • 2021 – 31,3 nap.

Az igazán mániákus fanatikusok nem ritkán még hitelt is felvesznek, hogy hozzájuthassanak a legújabb, legtrendibb készülékekhez is.

A Visegrádi Négyek közül a magyar dolgozóknak kell a legtöbbet spórolni, ugyanis

  • a szlovákoknak 28,
  • a lengyeleknek 25,9,
  • míg a cseheknek 21,4 napi fizetést

kell félrerakni ahhoz, hogy megvásárolhassák ezt a csúcskészüléket.

Forrás: Picodi

Svájcban egy hét sem kell, a törökök 3 hónapig güriznek

Svájc lakói tudják megkeresni a leggyorsabban az új iPhone-t – mindössze 4,4 nap alatt. Az átlagos amerikai 5,9 nap, az ausztrál 6,4 nap munka után megengedheti magának ezt az újdonságot.

Azon országok közül, amelyekben az újdonság már kapható, Törökországban vannak a legrosszabb eredmények: ott az iPhone 13 Pro (128 GB) 92,5 munkanapnak egyenlő. A második és harmadik helyet a Fülöp-Szigetek és Brazília foglalja el – 90,2 és 79,2 napos spórolással.

Borítókép: Getty Images

chatsimple