Már egy tejfölért is bankkártyával fizetünk

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Bár január 1-je óta kötelező biztosítani, még most is nagy az érdeklődés a kereskedők és szolgáltatók részéről az elektronikus fizetési megoldások iránt. Az OTP Bank statisztikái alapján mindez 2021. harmadik negyedévében az elfogadói oldal bővülésében is megmutatkozott, hiszen a forgalom közel 14 százalékkal, míg a tranzakciószám negyedével növekedett. A hitelintézet ugyanakkor 2022-től az érdeklődés csökkenésére, és ezzel együtt az elektronikus fizetési lehetőségek terjedésének lassulására számít.

Már csaknem egy éve, 2021. január 1-jétől kötelező minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozás számára, hogy biztosítsa vásárlóinak, mégis nagy az érdeklődés az elektronikus fizetési szolgáltatások iránt az OTP Bank tapasztalatai alapján.

Megtolta a jogszabály az elektronikus fizetést

A készpénzmentes lehetőségek terjedése a kártyás fizetési forgalomban is tetten érhető, hiszen az idén megfigyelhető ugrásszerű növekedés – amiben jelentős szerepet játszott a törvényi kötelezettség is – a harmadik negyedévben is tovább folytatódott. A 2021. július-szeptemberi időszakban

  • az elfogadói forgalom 13,7 százalékkal,
  • míg a tranzakciószámok 24,2 százalékkal növekedtek

2020 azonos időszakához képest a hitelintézetnél. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az emberek több helyen, kisebb összegű vásárlások esetében is a kártyás fizetést választották. A kártyás fizetési lehetőségek bővülésének üteméről elmondható, hogy 20 százalékkal több, OTP Bankhoz bekötött kereskedőnél fizettek az ügyfelek bankkártyával, azaz használták aktívan a POS-terminált.

Idén még további növekedés várható

2021 negyedik negyedévét tekintve a bank szakértői a korábbi éveknél nagyobb bankkártyás forgalomra számítanak, hiszen már több terminál áll rendelkezésre a kereskedőknél és az újranyitás, valamint a várható család-támogatási juttatások hatására a kereslet is tovább növekedhet. A jövő évben ugyanakkor az elektronikus fizetési lehetőségek terjedésének tekintetében megtorpanhat a növekedés idei üteme, és visszatérhet a korábbi években tapasztalt, organikus növekedés szintjére.

„Annak ellenére, hogy még mindig nagy az érdeklődés, az online kasszával rendelkező vállalkozások nagy része tapasztalatunk szerint már biztosítja vásárlóinak az elektronikus fizetés lehetőségét. Emiatt, várakozásaink szerint, a jövőben a növekedés üteme inkább az új vállalkozások alapításának, valamint a számlanyitások számának alakulását követheti, ahogy a jogszabályváltozást megelőzően” – nyilatkozta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Jövőre átalakulhat a piac

Az elektronikus fizetési lehetőségek terjedésének csökkenő sebessége mellett 2022 második félévében a piac bizonyos átrendeződésére is lehet számítani, addigra ugyanis a legtöbb kereskedő és szolgáltató már a friss tapasztalatai alapján gondolhatja át azt, hogy valóban az általa választott fizetési megoldás – POS-terminál vagy mobilalkalmazás – illik-e leginkább cége, illetve vásárlói igényéhez, tette hozzá az OTP Bank szakértője.

Borítókép: Getty Images

chatsimple