Egyértelmű siker: már 1500 milliárd felett jár a babaváró állomány

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Átlépte az 1500 milliárd forintot a bankok által folyósított babaváró hitelek állománya. Az egyik legsikeresebb családpolitikai eszköz iránti kereslet negyedévente 140-150 milliárd forint között stabilizálódott. Nem meglepő, hogy a bankok komoly akció versenybe kezdtek az új ügyfelekért. 

Bűvös határon túl

Szeptemberben meghaladta az 1500 milliárd forintot a fiatal családok által felvett babaváró szerződések értéke. Pontos számok nincsenek, de

nagyjából 180-190 ezer között lehet azon családok száma, akik babavárót igényeltek a bankokban.

A teljes lakossági hitelállomány közel 17 százaléka köthető jelenleg a babaváróhoz.

A lakáshitelekkel vetekszik

Ilyen sikerre előzetesen senki nem számított. A kormányzat családpolitikai intézkedései közül mindeddig leghatékonyabbnak bizonyuló támogatás 2019. júliusi indulása óta a kihelyezett összeg közel kétharmadával nagyobb, mint amennyit ugyanebben az időszakban személyi hitelként felvettek az adósok.

Amennyiben a fenti időszakban folyósított lakáshitelekkel vetjük össze a babavárót – hiszen a felmérések szerint a babavárót felvevő ügyfelek háromnegyede lakáscélt (is) megvalósít, kétharmaduk pedig kifejezetten lakáscélra (vásárlás, felújítás, berendezés) költi el az igényelt összeget –, jól láthatjuk, hogy

a babaváró állomány a lakáshitel kihelyezések összegének közel kétharmadát teszi ki.

Volt ennél komolyabb is a súlya a babavárónak. Az indulást követő első negyedévben, 2019. III. negyedévében a kihelyezett közel 280 milliárd forint 25 százalékot rávert az ugyanebben az időszakban folyósított lakáshitelekre. 

Stabilizálódott a kereslet

Ahogy az várható volt, a jelenlegi tervek szerint 2022. végéig élő babavárót felvevő ügyfelek száma száma idővel kisimult, hiszen most már csak jellemzően az új párok igénylik a kölcsönt. A money.hu szakértői szerint ezt jól mutatja, hogy bár 2021. III. negyedéve hozta a második leggyengébb, 139,4 milliárd forintos kihelyezést, 2020. II. negyedéve óta a három havonta folyósított összeg szűk sávban, a teljes 1517 milliárd forintos kihelyezés 9,0-10,2 százaléka, 136,5-155,5 milliárd forint között mozog. 

Bár a babaváró vonzerejét a konstrukció azon eleme hordozza, amely szerint már az első gyermek fogantatását követő 12. héttől kamatmentessé válik a kölcsönnek induló termék (s innentől 3 évig már törleszteni sem kell), majd a 2. gyermek születésével a maximum 10 milliós összeg harmadát, a 3. gyermek születésétől pedig a teljes hitel egészét elengedik, s a babaváró támogatássá alakul, a banki verseny ezekre a kedvezményekre is rátesz egy lapáttal. 

Komoly a banki verseny

A bankoknak a babaváró minimális kockázattal járó termék, hiszen a felvett összegre egyrészt kamattámogatást kapnak az államtól, ráadásul – a vállalt gyermekek megszületésével - a hitelek elszámolásában is döntően a legjobb adóssal, az állammal lesznek kapcsolatban a pénzintézetek. 

A fentiek miatt a money.hu adatai szerint a bankok komoly versenyt folytatnak az új ügyfelekért, akciódömpinggel találkozhatnak a fiatal családosok. 

Az OTP Banknál például a december 31-ig babaváró kölcsönt igénylőknek 100 ezer forintos gépkocsi nyeremény betétet nyitnak azok ügyfeleknek, akik még nem voltak a bank ügyfelei. Azon házastársak, ahol legalább az egyik hitelfelvevő már a bank ügyfele volt, 50 ezer forintos gépkocsi nyereménybetétet nyitnak. 

A K&H Bank a december 15-ig befogadott babaváró hitelek esetében is biztosítja a 100 ezer forintos jóváírási akcióját. 

Az Erste Banknál november 15-től indult újra a 100 ezer forintos kedvezmény, emellett a banknál a babaváróval együtt igényelt Erste Max Hitelkártyával az első évben 5 hazai vezető bababoltban elköltött összeg 10 százalékát is jóváírják. 

Az UniCredit Banknál a november 30-ig befogadásra és év végéig folyósításra kerülő babaváró hitelek esetében a folyósítást követő hónapban 120 ezer forintot ír jóvá az ügyfél hitelszerződésében szereplő bankszámláján. 

A Raiffeisen Banknál a hónap végéig él a 120 ezer forintos jóváírás új, 70 ezer forint pedig a már meglévő Raiffeisen ügyfeleknek, ha babavárót igényelnek, itt az igénylésnek kell a hónap végéig megtörténnie, a folyósításnak pedig jövő év február végéig kell lebonyolódnia.

Amennyiben további segítségre van szükséged a Babaváró hitellel kapcsolatban, információs oldalunkon minden részletet megtalálsz!

Borítókép: Getty Images

chatsimple