Előrenéznél? Nem! És ha megfizetem?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Szemmel láthatóan összegfüggő, hogy az emberek hirtelen feltekintsenek a napi hajtásból és hosszú távra tervezzenek – egy közepesen nagy összeg, 2 vagy 5 millió forint már elég, hogy az érintettek zöme már hosszú távú terveket valósítson meg, törlessze korábbi adósságait, vagy épp elkezdjen megtakarítani.

Miközben a háztartások fele nem képes minden hónapban pénzt félretenni, úgy fest, megbecsülnék az emberek, ha egyszer csak közepesen nagy összeg, 2, illetve 5 millió forinttal lennének gazdagabbak. Az OTP Bank által megrendelt felmérés szerint ekkora összeg esetében már

a megkérdezettek 40 százaléka hosszú távú elképzeléseinek megvalósítását tartotta a legfontosabb felhasználási célnak, 18 százalékuk pedig az életkörülményeinek javítására fordítaná.

A válaszadók 10 százaléka szerint a pénz elköltésénél a gazdasági tényezők figyelembevétele is fontos.

Nem mindegy, mennyi az annyi

A konkrét pénzköltés esetében markánsan eltér a 2 illetve az 5 milliós összeg felhasználása. Míg a kisebb összeget – a jövő évi szja visszatérítés 809 ezres maximumának közel 2,5-szeresét - leginkább lakásfelújításra (38 százalék), a tartozások kiegyenlítésére (21 százalék) és utazásra (17 százalék) költenék, addig az 5 milliós összeg esetében – bár a felújítás itt is vezet – utazásra már a válaszadók 23 százaléka fordítaná a gyorsan jött pénzt. A 2 milliós összeghez képest markánsan, 7 százalékkal többen látnák már értelmét, ha az összeget lakásvásárlásra fordítanák.

Öt millióval már takarékoskodnának

Nem lebecsülendő az sem, hogy a komolyabb összeg esetében

a 2 millió forinthoz képest 5 százalékkal többen, s így már bőven 10 százalék felett vannak azok, akik 5 millió forinttal a zsebben már belekezdenének megtakarításba.

Ez a vélekedés egyébként visszaigazolja az OTP Öngondoskodási Index felmérésének eredményt, amely szerint az elmúlt években markánsan nőtt, s az idei felmérésnél már 73 százalékot tett ki azok aránya, akik saját bevallásuk szerint azért nem kezdenek el megtakarítani, mert túl kicsinek tartják a félretehető összeget. A megtakarítási célok között az állampapír- és részvény befektetés vezet.

A költési célok ugyanakkor igen szerteágazóak. Egyformán 10 százalék felett van azoknak a válaszadóknak az aránya, akik lakásvásárlásra, energetikai korszerűsítésre, gépjármű- vagy motorvásárlásra, oktatásra, tanfolyamokra, lakberendezési tárgyakra, egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra költenék a pénzt.

Minden korosztálynak mások a céljai

Az eredményekből az is kiderül, hogy lakásfelújításra az átlagosnál jellemzőbben költenének a nők, az energetikai korszerűsítés inkább a férfiak számára hívószó. A lakásvásárlás, mint cél, inkább a fiatalok (18-39 évesek) körében népszerű.

Banki hitel kiváltására a legnagyobb arányban a 40-59 évesek fordítanák a pénzt.

A hosszú távú előre tervezés valamivel nagyobb arányban jellemző a nőkre, a rövidebb távú tervezésnél fordított a helyzet, ott a férfiak vannak valamivel többen.

Fotó: Getty Images

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy van-e számodra kedvezőbb ajánlat meglévő hitelednél. Kérd díjmentes szakértői segítségünket.

Ez is érdekelhet