Megveszi az Erste a magyar Commerzbankot

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A tranzakció várhatóan 2022 második felében zárul a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrációjával, amelynek során az Erste tovább bővíti vállalati üzletágát. A két szervezet hasonlóságai zökkenőmentes átmenetet tesznek lehetővé.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG megállapodást kötött 2021. december 17-én az Erste Bank Hungary Zrt.-vel a Commerzbank magyarországi leányvállalatának értékesítéséről. A hatósági jóváhagyásokhoz kötött tranzakció a Commerzbank Zrt. egészét érinti.

Az Erste Bank a hitelintézetet a tranzakció lezárását követően a tervek szerint saját szervezetébe integrálja.

Az ügyfélszámlák átadására várhatóan a jövő év második felében kerülhet sor. Az ügyfelek kiszolgálása az átmeneti időszakban is a megszokott rendben zajlik. Az ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendőjük nincs.

Az adásvételen túl az Erste Csoport és a Commerzbank AG egy átfogó együttműködésről is megállapodott, ami megnyitja a Commerzbank vállalati ügyfelei számára az Erste Csoport közép- és délkelet európai hálózatának egyes piacait és szaktudását, illetve biztosítja az Erste Bank ügyfelei számára a Commerzbank németországi szolgáltatásaihoz való hozzáférést a tranzakció 2022-es zárását követően.

A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott „Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Meggyőződésem, hogy a Commerzbank Zrt. vállalati ügyfelei továbbra is támaszkodhatnak a magyarországi leányvállalat jól ismert értékeire: a kapcsolatalapú és személyre szabott üzleti szemléletre, a bizalomra épülő, hosszú távú ügyfélkapcsolatra, valamint a többnyelvet beszélő, tapasztalt értékesítői csapatra.”

Az Erste Bank vállalati üzletága az elmúlt öt évben megháromszorozta vállalati hitelállományát és 8 százalékos piaci részesedést ért el. Az üzletág éves átlagos növekedési üteme magasan átlag feletti, több, mint 20 százalékos volt, ezzel a kilencedik helyről indulva a hatodik legnagyobb szereplővé vált a szegmensben. Mindehhez hozzájárult, hogy

a vállalati ügyfelek és partnerek körében a bank három éve folyamatosan a legjobb eredményt éri el a piacon az elégedettségi felméréseken.

Az Erste Bank vállalati üzletága egyaránt hangsúlyt fektet a nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások kiszolgálására, valamint az kereskedelmi ingatlanok finanszírozására, egészséges kockázati profilja és magas munkavállalói elkötelezettségi indexe jelent biztos alapot a fenntartható növekedéshez.

Borítókép: