Nem lehet becsomagolni, és fa alá tenni a 30-as korosztály legfőbb vágyát

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Hamarosan itt az év vége, ami sokak számára azt jelenti, hogy a megnövekedett munkamennyiség mellé még a karácsonyi ajándékvadászatot is be kell szorítani, közelebbi és távolabbi családtagok, valamint barátok és kollégák számára egyaránt. Gyakran nehéz eltalálni, hogy mi az, aminek igazán örülnének szeretteink és ismerőseink, a helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az élet számos területéhez hasonlóan, az életkor változásával az is módosul, hogy mire vágynak igazán.

„Kíváncsiak voltunk, hogy az életkor előrehaladtával hogyan változnak a gazdaságilag aktív magyarok preferenciái, hiszen ezek az értékrendbeli változások azt is megmutatják, hogy mire vágynak igazán” – közölte Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. – „A 30 év feletti magyar lakosság körében egyértelmű változás 18 éves korukhoz képest, hogy ma már sokkal inkább igyekeznek biztonságosabb döntéseket meghozni, a megkérdezettek 45 százaléka sorolta ezt a három legfontosabb változás közé az életében. Ahhoz viszont, hogy a hosszútávú anyagi biztonságot is megteremthessék maguk és szeretteik számára, fontos időben megkezdeni a nyugdíjcélú öngondoskodást” – tette hozzá Nagy Csaba. 

Forrás: OTP Bank

Biztonságot viszont nehéz ajándékdobozba rakni és masnit kötni rá. Viszont 30 felett más is prioritássá válik a lakosság számára a kutatás eredményei alapján. A lakásvásárlás, lakásfelújítás és kényelmi tényezők kialakítása vezető helyen szerepelnek a megkérdezettek érdeklődési körei között. Továbbá a válaszadók közel egyharmada szentel nagyobb figyelmet a környezettudatos életmód kialakítására is, de sokan tartják fontosabbnak 18 éves korukhoz képest szabadidejük kihasználását.

A kutatók a nemek tekintetében jelentős eltérést tapasztaltak: míg a nők közül szinte minden második megjelölte a környezettudatosság fontosságát, a férfiak közül csupán tízből négyen. Ezzel az eredménnyel a férfiak körében ez a válaszlehetőség holtversenyben végzett az élen a mindennapi kényelem megteremtésével, legyen szó akár az autóvásárlásról vagy akár az okosotthon megoldásokról.

Ez utóbbi, kényelmi preferencia a teljes lakosság tekintetében is második helyen végzett 36 százalékkal, a nőknek közel a harmada választotta ezt az opciót, a 30-39 évesek 39 százaléka, a 40-59 éveseknek pedig a 37 százaléka nyilatkozott ezzel megegyezően.

Forrás: OTP Bank

Azonban a nyugdíjas korral szemben támasztott elképzelések is sokban változnak 30 éves kor felett. Bár a lakosság egy-harmada magabiztosan állította, hogy eddig is fontos volt számára a nyugdíj kérdése, a válaszadók közel fele, 46 százaléka felelte, hogy már jobban aggasztaja, hogy miből fog élni nyugdíjas korában, mint 18 évesen. És bár 30 felett is már többeket aggaszt, hogy miből fog tudni megélni idősebb korában, ez a válasz láthatóan 40 felett válik igazán égető kérdéssé, ugyanis a 40-59 évesek fele, a 60 évnél idősebbeknek pedig a 49 százaléka nyilatkozott így.

Mi kerüljön a fa alá?

„A kutatás nagymértékben rávilágított arra, hogy az életkor emelkedésével a biztonság és a kényelem iránti vágy egyre jobban áthatja a magyarok gondolkodását, akár anyagi tekintetben, akár pedig életvezetési szempontból, s ugyanez igaz a nyugdíjcélú takarékoskodásra is” – mondta el Nagy Csaba. – „Az OTP Nyugdíjpénztár segítségével már kis lépésekben, akár a kanapéról is nekivághatunk az idilli nyugdíjaskor megalapozásának. Ugyan fontos, hogy ne évente egyszer, hanem havi rendszerességgel és átgondolt anyagi tervezéssel nézzünk a megtakarításaink kezelése elé, az év vége mégis tartogat tagjaink számára lehetőségeket.”

Borítókép: Getty Images

chatsimple