Karácsonyi hitel vagy személyi kölcsön?

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A karácsonyi lista jó hosszúra nyúlhat, ezért megugorhatnak a kiadásaid. Érdemes észnél lenni. Mit tehetsz, ha pénzre van szükséged?

Az első lépés a tervezés. Először tehát érdemes azt átgondolnod, hogy mennyi pénzre lenne szükséged az ünnepi időszakban. Vedd számba, hogy hány embert szeretnél ajándékokkal meglepni, hogy ezek mennyibe kerülnek! Fontos, hogy a realitások talaján maradj: bár nagyon örülnének a szüleid egy új HD tévének, nem biztos, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy széppé varázsold a karácsonyt a számukra. 

Hitellel vagy hitel nélkül?

Ha szűk a büdzsé idén, azt is érdemes átgondolnod, hogy milyen saját készítésű ajándékokra – mondjuk házi süteményre – tudod lecserélni a szeretteidnek kinézett tárgyakat. Sokan adnak élményt ajándékba, legyen ez egy közös ebéd, kirándulás vagy éppen szabadulószoba.

Ha nagy a család, elgondolkodhattok az irodai és iskolai ajándékozásokból ismerős húzásról is: így mindenki csak egyetlen embert ajándékoz meg a családból, azaz belefér, hogy valamilyen nagyobb ajándékkal kedveskedjetek egymásnak.

Mielőtt a hitel mellett teszed le a voksod, gondold át, hogyan fizeted majd vissza a felvett összeget. Ez főleg a karácsonyi időszak után okozhat ugyanis nehézséget.

A karácsony előtt felvett hiteleket először januárban kell törleszteni, ami anyagilag egyébként is egy nehéz hónap sokaknál, hiszen decemberben többet költöttek mint egy átlagos hónapban szoktak. Egy 1 éves futamidejű hitel azt jelenti, hogy egy év múlva is a tavalyi karácsonyi ajándékokra felvett hitelt fizeted majd vissza

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A videóból kiderül, hogy mit érdemes még megfontolnod hitelfelvétel előtt! 

Ha szeretnél még hasonló videókat látni, kövesd te is Facebook-oldalunkat! Hitel hétfő című videósorozatunkban hétről hétre segítünk eligazodni a különböző banki termékek tengerében!

Kártya, áruhitel, személyi kölcsön 

Ha a karácsonyi hitel mellett döntöttél, azaz alaposan mérlegeltél és biztos vagy abban, hogy a törlesztést tudod majd fizetni, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy melyik konstrukció felel meg a legjobban az elképzeléseidnek.

Bizonyos termékeket megvásárolhatsz például a boltban áruhitel segítségével is, de igényelhetsz személyi kölcsönt is. Vezető elemzőnk, Trencsán Erika felhívta arra is a figyelmet, hogy bár a 0 százalékos áruhitel csábító lehet, de itt is vannak buktatók. Például ha magasabb önerővel, rövidebb futamidővel adják. 

A hitelkártyád – ha van – is adhat egy kis extra mozgásteret, de itt is légy észnél: akkor érdemes használni, ha maximum 40 napon belül vissza is fizeted a felhasznált összeget. Ellenkező esetben nagyon magas, akár 30-35 százalékos lehet a kamat, ezért extra veszélyes a felelőtlenül használt hitelkártya. 

Egy másik, és talán a legjobb lehetőség a személyi kölcsön, amely már akár 7-8 százalékos kamattal is elérhető. Ehhez azonban számos feltételnek kell megfelelned, és némi átfutási ideje is van, amit figyelembe kell venned, hogy időben megérkezzen hozzád az igényelt összeg. 

Első lépésként mindenképp érdemes megnézni személyikölcsön-kalkulátorunkat, ahol pontosan látni fogod a különböző konstrukciók nyújtotta lehetőségeket!

A money.hu lenti videójából pedig mindent megtudhatsz a további opciókról is! Például, hogy mi alapján érdemes hitelt választanod, milyen kondíciókat érdemes összevetni a különböző konstrukcióknál. A legfontosabb, hogy hozz megfontolt döntést, és nézz körül a piacon, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek a konstrukciók között!

Mi pontosan ebben tudunk neked segíteni!Vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!

Főkép forrása: Unsplash

chatsimple