Rekordra futottak a támogatott lakáshitelek

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Bár számítani lehetett arra, hogy a piaci hitelkamatok emelkedése miatt felértékelődnek a támogatott hitelkonstrukciók - s erre a money.hu szakértői is felhívták a figyelmet -, ám az sokakat meglephetett, hogy a támogatott hitelek részaránya már decemberre megközelítette az egyharmados részarányt.

Nyílik az olló a támogatott és a piaci hitelek kamata között

Az infláció megakadályozását célzó jegybanki kamatemelések kisebb-nagyobb tempóban jelennek meg a lakossági hitelpiacon. A kamatemelkedésből adódó többletterhet a hitelfelvételt tervezők azzal tudják kompenzálni, ha alaposan szétnéznek az ajánlatok kínálatban. Akik ugyanis jogosultak az államilag támogatott konstrukciókra, azoknak nem kell tartaniuk a kamatkörnyezet változásától, mert végig fix kamatozású és törlesztőrészlettel bíró konstrukciókról van szó. A CSOK esetében a rögzített - 3 százalékos - kamat bőven elmarad a piacitól.

Egy 10 milliós, 10 évre felvett hitel esetében már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberre jelzett 4,32 százalékos átlagkamatához hasonlítva is jelentős a törlesztőrészlet-különbség.

Míg a piaci kamatozású hitel esetében nem ússzuk meg százezer forint alatti törlesztőrészletet – közel 103 ezer forint a törlesztés -, miközben a CSOK-hitelnél a törlesztőrészlet 96,5 ezer forint. A különbség a teljes visszafizetendő összegben már a 800 ezer forintot közelíti. Ez a különbözet a következő hónapokban még komolyabb lehet. 

Minden harmadik hitelforint támogatott

A money.hu szakértői szerint már csak a fenti kamat és törlesztési teher kapcsán is várható volt, hogy a kamatemelési sorozatból adódó hiteldrágulás miatt felértékelődnek a hitelpiacon a támogatott konstrukciók. Ez a múlt év végén meg is történt, sőt, a piaci hitelek drágulása miatt már érezhető visszaeső kereslet mellett markáns részesedést szereztek maguknak a kedvezményes lakáshitelek. 

  • Novemberben például a közel 112 milliárd forintos szerződéses összegnek több mint a negyedét - 26 százalékát - adták, ez majdnem 30 milliárd forintos tételt jelentett. 
  • Decemberben pedig már a teljes piac majdnem harmada volt támogatott konstrukció. Az ügyfelek 105,2 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ezen belül 33 milliárd forintot a valamilyen támogatott formában folyósítottak a bankok. Vagyis 31 százalékos volt a támogatott szerződések részesedése. Ilyen mértékű részarányra korábban nem volt példa. 

A decemberi rekordrészesedés nagyságát jól mutatja, hogy a múlt év egészében összességében 263 milliárd forint értékben “fogytak” a támogatott lakáshitelek. Ez az 1300 milliárdos teljes lakáshitel kibocsátás 20 százalékát fedi le. A korábbi években, 2017-től kezdődően 10-18 százalékos szelet jutott a támogatott hiteleknek. 

A támogatott hitelek éve lesz 2022

Mivel az infláció egyelőre nem akar lassítani, ezért a jegybanki - és épp ezért a banki - szigorítások is napirenden maradnak, így az idén folytatódhat a támogatott hitelek karrierje. A money.hu szakértői továbbra is tartják korábbi álláspontjukat, amely szerint az idei évben legalább egyharmados részt hasítanak majd ki a lakáshitel piacból a támogatott konstrukciók.

Borítókép: Getty Images

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple