Csődközelben a Sberbank európai leánybankjai

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Fizetésképtelenség közeli helyzetbe került a Sberbank európai bankja, amely kihatással van a régiós - épp eladás alatt álló - leánybankokra is. Az MNB hétfőre és keddre bankszünnapot rendelt el a Sberbank Magyarországnál. Az ügyfelek betétei közel 37 millió forintos összeghatárig teljes biztonságban vannak - azokat a Betétbiztosítás védi.

Fizetésképtelenné vált az európai Sberbank

A Sberbank Europe AG és leányvállalatai jelentős betétkiáramlást tapasztaltak az elmúlt napokban a eopolitikai feszültségek reputációs hatásai miatt. Ez a bank likviditási helyzetének romlásához vezetett - tájékoztatott közleményében éjjel az Európai Központi Bank (EKB).

A Reuters által ismertetett közlemény szerint a kialakult helyzetben az érintett bankok likviditási helyzete megroppant. Ennek fényében

az EKB arra figyelmeztetett, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az ausztriai székhelyű Sberbank Europe AG valószínűleg nem fogja tudni fizetni tartozásait vagy egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor.

A Sberbank Europe AG az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat, az anyacég többségi tulajdonosa az orosz állam. A hírügynökségi jelentések az európai holdingvállalat mellett a horvát és a szlovén érdekeltségek csődjéről szólnak. A magyar leánybank eddig nem volt külön nevesítve a pénzügyi nehézségekről szóló cikkekben.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az orosz haderő ukrajnai bevonulása és az ott megkezdett háború miatt az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szombaton döntöttek arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Ezzel nemcsak a bankok számára okoztak nehézségeket, de a SWIFT-rendszeren keresztül zajló kereskedelmi ügyletek határon keresztüli elszámolása is lehetetlenné vált. "A SWIFT-rendszerből való kitiltás gyakorlatilag blokkolja az ország exportját és importját is" - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Majdnem eladták

Pikánssá teszi a helyzetet, hogy tavaly novemberben bejelentés született arról, hogy a Sberbank Europe AG eladja magyar, bosnyák, szerb, horvát és szlovén leánybankjait. A vevő egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bank – az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd nevű pénzügyi társaság lett volna. Az akkori közlésből tudható, hogy az 5 leánybank eszközállománya 7,329 milliárd eurót tett ki, 600 ezer ügyfél érintett, akiket 162 bankfiók szolgál ki. A tranzakció lezárását erre az évre tervezték.

A magyar leánybank bankszünnapot kért

Bár vasárnap a magyarországi Sberbank jelezte, hogy a leánybank magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT kóddal rendelkezik, és így a szankciós rendelkezések nem érintik, s továbbra is hozzáfér a nemzetközi fizetési rendszerhez, hétfőn hajnalban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról adott ki közleményt, hogy a bank kérésére hétfőre és keddre bankszünnapot rendel el a pénzintézetnél. Ez azt jelenti, hogy

a bank ügyfelei bankkártyájukkal tudnak tranzakciókat végrehajtani, vásárolni és pénzt felvenni, ám számlaműveleteket (átutalásokat, betétlekötéseket) nem tudnak indítani, s számlájukra is érkezhet pénz.

Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források a Sberbank ügyfeleinek is rendelkezésére áll.

Az MNB vizsgál és nyugtat

Ezen időszak alatt a jegybank áttekinti a kialakult helyzetben a magyarországi leánybank működését, állapotát. A jegybank mihamarabb a pénzügyi piacok stabilitása, illetve az ügyfélérdekek szempontjából leginkább megfelelő döntést hozza meg a leánybankkal kapcsolatban - áll az MNB közleményében.

A jegybanki közlemény arról tudósít, hogy az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy a Sberbank Europe AG.-nál valószínűleg kialakult a fizetésképtelenségi helyzet.

Az MNB a honlapján folyamatos tájékoztatást ígér a további tudnivalókról.

Az MNB közleménye emlékeztet, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát - megbízható működésén túl - a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja.

Más itthoni bank nem érintett

Az MNB – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét. Ennek kapcsán a jegybank közleménye egyértelműsíti: a Sberbanknál bekövetkezett helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira. A többi bank továbbra is stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket ezen a héten is.

Közel 37 millióig teljes a védelem

Ez azt jelenti, hogy a magyar leánybank fizetésképtelenségének kimondása esetén a magyar betétbiztosítónak maximum 10 napon belül 100 000 euró (nagyjából 36,8 millió forint) összeghatárig teljes kártalanítást kell nyújtania az ügyfeleknek.

Az OBA korábbi kártalanításai során ennél gyorsabb 5-7 napos határidővel tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit.

Így néz ki az OBA kártalanítás folyamata

A korábbi gyakorlat szerint

  • 500 forint és 100 ezer forint között postai kézbesítéssel vitték házhoz a kártalanítást
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között postán tudták felvenni a betétesek az őket megillető összeget
  • 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártyán keresztül kapták meg a kártalanítást az ügyfelek. A kártyát és a PIN kódot postai úton küldik meg. Korábban a kártyával OTP automatából lehetett részletekben felvenni az ügyfélnek járó összeget. Természetesen a bankfiókokban és a postahivatalokban is lehetett egyösszegben kifizetést kérni.
  • 5 millió forint felett az OBA által kijelölt pénzintézeti fiókban lehetett rendelkezni a kártalanítási összegről. Az ügyfél dönthetett arról, hogy ügyféllé válik-e a banknál, átutaltatja az összeget, vagy készpénzben felveszi azt.

Az OBA kártalanítás során végzett tranzakciók díj- és költségmentesek.

Fotó: Sberbank (Magyarország) Zrt.

Ahány ember, annyi féle fizetési szokás. Eltérő fizetési szokásokhoz pedig eltérő bankszámla dukál - azért, hogy csak olyan szolgáltatásokért fizess, amire szükséged van. Érdemes tehát összehasonlítani az ajánlatokat. Kalkulálj és válaszd egyszerűen a számodra legjobb bankszámlát!