Már zajlik a Sberbank-károsultak kifizetése, érkeznek az utalások

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az OBA a mai napon a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így a betétesek a mai naptól várhatják a számlájukra érkező jóváírásként, néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek postai kifizetésként a részükre járó kártalanítás összegét. Azon ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak, hogy mely fiókba és mikortól fáradhatnak be ügyintézés céljából.

A betétesek egy részének már a mai napon megérkezett a számlájára a kártalanítás összege. Előfordulhat tehát, hogy a kártalanítás összege hamarabb megérkezik a betéteshez, mint a kifizetési elszámolást tartalmazó postai levél. Az OBA folyamatosan dolgozik a kifizetéseken, hogy a kártalanítás mielőbb eljusson a jogosultakhoz - tájékoztatott csütörtöki közleményében a társaság.

Annak érdekében, hogy minden érintett betétesnek lehetősége legyen 2022. március 18-ig
rendelkeznie a részére járó kártalanítási összeg felett, az OBA 2022. március 04. (péntek) éjfélig tudta befogadni és feldolgozni a hozzá beérkező, formai és tartalmi szempontból megfelelő számlaszámbejelentéseket, olyan betétesektől, akiket ettől eltérő kifizetési csatornára sorolt be. Ezen időpontot követően beérkezett számlaszámbejelentéseket csak az erre a kifizetési csatornára kijelölt ügyfelektől van mód befogadni.

Így fizetnek

A betétesek részére az alábbi kifizetési csatornák valamelyikén keresztül kerül kifizetésre a kártalanítás összege:

  1. Magánszemélyek, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek:
    2.500.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén a kifizetések a Magyar Posta Zrt.-n keresztül, ún. postai utalvány kifizetése útján történik; 200.000 Ft-ig házhoz történik a kézbesítés, ezt meghaladó összeg esetén az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés.
    2.500.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás Takarékbanknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni.
  1. Cégek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is), akik magyarországi székhellyel rendelkeznek:
    20.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután az alábbiakban feltüntetett módon bejelentik számlaszámukat;
    20.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás Takarékbanknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni.
  1. Külföldi cégek és magánszemélyek (magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkező betétesek) – összeghatártól függetlenül – OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanítási összeget.

Ezt kell tenni a betéteseknek

Start-számlával rendelkező betéteseknek a Start-számlájuk vonatkozásában nincs teendőjük, a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a vonatkozó jogszabályi előírás alapján, a Szülő/Hozzátartozó intézkedése nélkül, automatikusan Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit.

Az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét a Kincstár részére átutalja. A Kincstár a kártalanítás összegének beérkezését követően haladéktalanul intézkedik ezen összegeknek a gyermek részére nyitott Start-értékpapírszámlán történő jóváírásról és Babakötvénybe történő automatikus befektetéséről.

Abban az esetben, ha

a betétes 100.000 eurónak megfelelő forint összeget, azaz 38.047.000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni.

Az átszámítás 2022. március 2. napi MNB devizaárfolyamon történik.

Borítókép: money.hu