Emelkedik az uniós infláció, az ukrán állapot is csak ront a helyzeten

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Az euróövezet éves inflációs rátája idén februárban új rekordra, 5,9 százalékra emelkedett a januári 5,1 százalékról - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként. A március elején ismertetett előzetes adat alacsonyabb, 5,8 százalékos éves inflációról szólt.

Horror áron az energia, a benzin és az élelmiszer

Továbbra is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal éves bázison a januári 28,8 százalékkal szemben. Ezt követik az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 4,2 százalékos áremelkedése a januári 3,5 százalék után. A nem energetikai célú ipari termékek ára 3,1 százalékkal emelkedett az előző havi 2,1 százalékkal szemben, a szolgáltatások ára pedig 2,5 százalékkal a januári 2,3 százalék után.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohány árát, februárban 2,7 százalékra gyorsult a januári 2,3 százalékról.

Az inflációs ráta csaknem háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának, és

a 2022 elejére az infláció tetőzésébe vetett remény az Ukrajna elleni orosz háború miatt elszállt.

Az Európai Unióban a februári infláció 6,2 százalék volt a januári 5,6 százalék után.

Máltán és a franciáknál viszonylagos nyugalom van

A legalacsonyabb éves inflációt februárban Máltán és Franciaországban jegyezték fel (egyaránt 4,2 százalékot), illetve 4,4 százalékot Portugáliában, Finnországban és Svédországban. A legmagasabb ráta Litvániában volt 14 százalékkal, illetve Észtországban 11,6 százalékkal és Csehországban 10 százalékkal.

Januárhoz képest februárban két tagországban csökkent és 25-ben nőtt az éves infláció.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a februári éves infláció 8,4 százalék volt a januári 7,9 százalék után. (MTI)

Borítókép: Getty Images