GKI: örültünk a februári pénzesőnek, de nem bízunk a stabil pénzügyi jövőben

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Három hónapos javulás után nagyon jelentősen, egy évvel ezelőtti értékére zuhant 2022 márciusában a GKI fogyasztói bizalmi indexe. A februárhoz képest bekövetkezett 11 pontos, –17-ről –28 pontra való esés nyilvánvalóan az orosz–ukrán háború következménye – írja közleményében a GKI.

A gazdaságkutató márciusi jelentéséből kiderül, hogy a lakosság hónapok óta a magyar gazdaság helyzetét ítéli meg a legpesszimistábban, a legnagyobb romlás márciusban is e területen következett be.

Jót tett a pénzeső saját helyzetünk megítélésének 

Az emberek az elmúlt hónapokban legkedvezőbben saját várható pénzügyi helyzetükről vélekedtek, ráadásul februárban valóságos választások előtti „pénzeső” zúdult rájuk a 13. havi nyugdíj, a családosok szja-visszatérítése és a 25 év alattiak szja-kedvezményének formájában. A lakosság ezért márciusban az előző havinál kissé jobbnak érezte anyagi helyzetét. Abban viszont nem bíznak, hogy ez tartósan jó lesz:

a válaszadók várható pénzügyi helyzetüket csaknem ugyanolyan mértékben gondolták romlónak, mint az ország gazdasági helyzetét.

A megtakarítási képesség és a munkanélküliség is félelemre ad okot

A munkanélküliségtől való félelem több hónapos javulás után már februárban erősödni kezdett, ez márciusban kisebb mértékben, de folytatódott. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességükről alkotott véleménye februárban addig nem látott módon optimista volt, ehhez képest most gyengülés következett be.

Sokan tartanak attól is, hogy a nagyobb kiadásokat nehezen oldják majd meg:

a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi és még inkább a következő egy évre vonatkozó vásárlási lehetőségét egyaránt markánsan romlónak érzékelték.

Jön a 9 százalékos infláció?

Végül, de nem utolsósorban, márciusban nagyon jelentősen erősödött a lakosság inflációs várakozása. Nem alaptalanul: a KSH március 9-én közzétett friss adatai szerint 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Elemzők szerint az éves átlagos infláció is 9 százalék lehet.

Borítókép: Getty Images

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.