Ma estére minden volt sberbankosnak hozzá kell férnie a pénzéhez

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Március 18-án lejár a Sberbank ügyfelek OBA-kártalanítási határideje, több mint 65 ezer ügyfél 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza. Közben zajlik a bank felszámolása is, ám a törvényi határidők nem kedveznek a sberbankos állomány gyors értékesíthetőségének – hiába igyekszik a felszámoló PSFN a minél jobb megtérülést hozó gyors eljárásra.

Pénteken lejár az OBA kártalanítás határideje

Március 18-án, pénteken lejár a Sberbank ügyfelek kártalanítására az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) számára rendelkezésre álló 10 munkanap – hívja fel a figyelmet a money.hu. A fenti határidőig - a jogilag vitatott esetek kivételével – az OBA tájékoztatása szerint 65 158 betétesnek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizetnek ki.

Azon betétek kifizetése történik meg most, amelynek összege nem haladja meg a 100 ezer eurót, ami a felszámolás elrendelésekor 38,047 millió forintot jelentett.

A legtöbb ügyfél – 41 292 ember – postai úton kapja meg a Sberbankban lévő kis összegű betétjét. Ezen ügyfelek esetében ugyanakkor a kifizetendő átlagösszeg 278 500 forint, a teljes kártalanítási összegből 11,5 milliárd forintot fizet az OBA a postán keresztül. Összesen 1691 ügyfél esetében nyílt lehetőség arra, hogy az ügyfél egy másik banknál lévő számlájára utalják az összeget – ez 8,8 milliárdos összeget jelentett. A több, 12 714 ügyfél átlagosan 7,897 milliós betétjéről a Takarékbank fiókhálózatában rendelkezhet. Az OBA erre a célra 100,4 milliárd forintot utalt a Takarékbankba.

A felszámolót a jogszabályok kötik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése alapján a Sberbank Magyarország Zrt. felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a hitelezői érdekek védelme érdekében azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását, és az értékesítési stratégia felállítását – jelezte a money.hu kérdésére a szervezet.

Mindazonáltal a jogszabályok kötik a felszámolót – hívta fel a figyelmet a PSFN. A végelszámolás szabályait tartalmazó kormányrendelet szerint a Sberbank tevékenységet lezáró beszámolót a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni. Ennek alapján készítheti el a végelszámoló a végelszámolási nyitó mérleget, amelyet ugyanakkor a hitelezők igénybejelentése, valamint a vagyoni helyzet felmérése alapján szükség szerint korrigál.

A hitelintézeti törvény értelmében a hitelezők igénybejelentésére a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül, azaz a Sberbank esetében 2022. május 3-ig van lehetőség.

(Ráadásul bank esetében a későbbiekben benyújtott követelésbejelentés sem jár jogvesztéssel.) A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül készíti el a követelések jegyzékét, amely alapján készülhet el a már említett korrigált végelszámolási nyitó mérleg.

Május közepén lehet teljes a kép

A végelszámoló a korrigált végelszámolási nyitó mérleg elkészítését követően kerül leghamarabb abba a helyzetbe, hogy pontos és megnyugtató képet kapjon a Sberbank vagyoni helyzetére, fennálló követeléseire, tartozásaira és vagyoni eszközeire vonatkozóan – emlékeztetett a PSFN.

Ennek legkésőbbi dátuma a felszámolás elrendelését követő 75. nap, azaz május 18.

Gyorsan amortizálódik az értékes állomány

Mindez annak fényében lehet érdekes, hogybanki vélemények szerint a meglévő Sberbank állomány amortizálódása nagyon gyors, sok bank „rárepült” a betétes és a hiteles ügyfelekre is. Több bank kínál kedvezményes számlanyitrást és hitelcserét a korábbi sberbankos ügyfeleknek – akik a bizonytalanság miatt természetesen érthető módon a lábukkal szavaznak. Ennek következtében minden héttel kisebb az értéke a volt sberbankos állománynak.

Az állományok értékesíthetőségének kérdése fontos pontja lehet a bankkal szemben fennálló követelések kifizetése szempontjából. Ez azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek kiváltképp fontos lehet, akik százezer eurónál nagyobb betétet tartottak a bankban. De a megtérülés a többi banknak is fontos lehet, hiszen a Sberbank kártalanítás költségeit az MNB csak meghitelezte, az összeget a bankoknak kell állniuk rendkívüli OBA befizetés keretében. Nem mindegy tehát nekik (és ügyfeleiknek) sem, hogy végül az OBA kifizetések mekkora arányban térülnek meg a Sberbank eszközeinek értékesítése után – emlékeztetnek a money.hu szakértői.

Borítókép: money.hu

Ez is érdekelhet