Rohamtempóban viszi döntésig a hiteligényeket a fúzió előtt az MKB Bank

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Már csak alig több, mint 2 hét van az MKB és a Budapest Bank fúziójáig. A hiteltermékek esetében azért, hogy a folyamatban lévő ügyleteket le lehessen zárni, a fúzióra készülő bankok felfüggesztették egyes termékek értékesítését, s gyorsítják a hitelelbírálási folyamatokat a már beadott kérelmeknél. Akiknél mégsem sikerül az eredeti kölcsönigénylést döntésig vinni, áprilisban új ajánlatot kaphatnak.

Március 31-én egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank a Magyar Bankholding által irányított hármas bankfúzió keretében, amelynek célja az ország legmodernebb, magyar tulajdonú pénzintézetének felépítése. Az egyesülés pontos menetrendjéről, az ügyfelek számára legfontosabb tudnivalókról a bankcsoport folyamatosan tájékoztat.

Más-más rendszerek élnek tovább

A fúziós döntés értelmében április 1-től a lakossági hiteltermékek ügyintézése a már meglévő, jelenleg is használt Budapest Bankos rendszerekben fog bonyolódni. Ez a magyarázata annak, hogy az MKB a fúzió időpontjáig lényegében felfüggesztette lakossági hiteltermékeinek értékesítését, s március 18-án, pénteken fogad be utoljára Babaváró Kölcsön igényt.

Az április 4-i  bankszünnap után a fuzionált MKB teljes fiókhálózata immár a BB korábbi rendszerén keresztül adminisztrálja a jelzáloghitel, személyi kölcsön és babaváró hitelt igénylő ügyfeleket. A kisvállalkozói hitelek esetében fordított lesz a helyzet, ott a korábbi MKB rendszereken keresztül fut majd tovább a hiteligénylés a mikro hitelek és a mikroszámlák esertében. A Budapest Bank épp ezért március 18-án péntektől már nem fogad be mikrovállalati folyószámla kölcsönöket.

Gyorsított hiánypótlás

Ahhoz, hogy az átállás alatt a folyamatban lévő igénylések ne vesszenek el, s azok elbírálása 2022. március 31-ig meg tudjon történni, átmeneti rendelkezések vonatkoznak a már korábban beadott hiteligényekre is.

Március 18-tól, péntektől a korábbi 15 naptári napos hiánypótlási határidő 10 naptári napra módosul. 

A Babavárónál amúgy is ennyi volt a hiánypótlás határideje, a Minősített  Fogyasztóbarát  Hitel esetében ugyanakkor megmarad a 30  naptári  napos hiánypótlás. Ha a fenti határidőben nem történik meg a hiánypótlás, a kérelmeket a bank automatikusan  elutasítja, új kérelem  beadására majd csak április  5-től  lesz lehetőség.

Dönteni akarnak, ha nem megy, helyettesítő termék jön

A megfelelő dokumentációval bíró ügyletekben az MKB igyekszik a hitelkérelmek elbírálását március 31. előtt lezárni. A pozitív döntés esetén a szerződéskötésés a folyósítás még a régi MKB rendszeren történik meg.

Ha a kérelem elbírálása és a hiteldöntés március végéig nem születik meg, akkor a bank az ügyfél igényeinek legmegfelelőbb, fúzió után elérhető helyettesítő terméket ajánl fel. 

Ha az ügyfél ezt a változatot elfogadja, erről a bankfiókban személyesen nyilatkoznia kell majd. A hitelnyújtás feltétele ebben az esetben az is, hogy a módosított termékhez kapcsolódóan esetleges további adatokat/nyilatkozatokat a hiteligénylő megadja.

A fúzió persze nem csak a termékekben, de kifelé is látványos lesz majd. A korábbi Budapest Bank fiókok arculata is megváltozik, és részben vagy egészben a jogutód MKB Bank logójával és egyéb arculati elemeivel működnek tovább. Valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán (internetbankon, mobilappon, számlakivonaton, postai vagy elektronikus levélben stb.) is majd az MKB Bank saját adataival és logójával találkozhatnak az ügyfelek.

Zajlik az ügyfelek részletes tájékoztatása

Az ügyfelek az átállási hétvégével kapcsolatos tudnivalókról a bankszámlakivonataik mellé csatolt levelekből, elektronikus levelekből, a Budapest Bank és az MKB Bank honlapjain és közösségi média felületein, a vállalatcsoport szakértőinek sajtónyilatkozataiból, valamint személyes kapcsolattartóikon és az ügyfélszolgálaton keresztül egyaránt tájékozódhatnak.

Nagyobb fiókhálózat, megszokott magas színvonalú ügyfélkiszolgálás

Az egyesült MKB Bank

  • 66 városban,
  • összesen 143 bankfiókkal
  • és 184 db ATM-mel lesz jelen,

ezzel az ügyfeleknek a korábbinál több helyszínen biztosítják a személyes ügyintézést és a megszokott magas minőségű kiszolgálást. Az egyesült bank az indulásától teljesen egységes termék- és szolgáltatáspalettát fog kínálni, egységes árazással és értékajánlattal.

Borítókép: MKB Bank

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple