Az építőipari cégek is megérezhetik a háború gazdasági hatásait

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2022. március 4. és 18. között gyorsfelmérést végzett az üzleti szféra körében a február 24-én kitört orosz-ukrán háborúnak a cégek üzletmenetére gyakorolt várható hatásáról. Összesen 742, egyenként legalább 10 főt foglalkoztató vállalat válaszolt.

A magyar cégek háromnegyede fél

A szomszédunkban kitört háború a válaszadók jelentős többsége szerint egyértelműen negatív hatással van üzletmenetére:

  • a megkérdezettek 26%-a nagyon negatív,
  • 46%-uk kissé negatív hatásról számolt be,
  • további 27%-uk – egyelőre – nem lát érdemi hatást;
  • közel 1% pedig kissé pozitív hatásról számolt be.

(Ez utóbbiak között kizárólag kisebb kereskedelmi cégek találhatók.)

Leginkább az ipari vállalkozások félnek, ami az exportnak, illetve a beszállítási láncoknak való kitettség miatt nem meglepő.

Valamivel kisebb negatív hatást érzékeltek az építőipari és a kereskedelmi cégek.

Ugyanakkor az üzleti szolgáltató szektorban többségben vannak az érdemi hatást nem érzékelők (57%-uk vélekedett így), ez utóbbiak nagy része csak a belföldi piacon jelenik meg. A foglalkoztatott létszám alapján a 21- 50 és a 151 -250 főt foglalkoztatók érzik a legnagyobb arányban a háború negatív hatását. A kelet-magyarországi cégek csak egy árnyalatnyival aggódnak jobban, mint a közép- és nyugat-magyarországiak.

Az aggodalmak ellenére még nincs komoly gazdasági hatás

A bizonytalanság növekedését jelzi, hogy a cégek saját várható üzleti helyzetük előrejelezhetőségét is valamivel rosszabbnak látták, mint februárban. Leginkább az iparvállaltok véleménye romlott. Az aggodalmak már velünk vannak, de a gazdasági szereplők nagy része napi gazdálkodási gyakorlatában még valójában nem érzi a háború hatását.

Még csak az albérletpiacon van élénkülés

Nagy kérdés az is, hogy a hazánkba érkező rengetek ukrán menekült miként tervez itt hosszútávon. A letelepedni kívánó embertömeg nyilvánvalóan hatással lesz majd a lakásépítésekre is, ám egyelőre csak az ingatlanpiacon látni változást a háború ezen korai szakaszában.

Az ingatlan.com elemzése szerint az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 50 százalékkal nőtt az kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az egy hónappal korábbihoz képest.

Borítókép: Getty Images