Pánik a támogatott lakáshitelek piacán

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Miközben a piaci lakáshitel kamatok drágulását a bankok már nem tudják tompítani, a támogatott hitelek esetében még akciózásra is van lehetőség. Itt a gondot a keretek kimerülése jelentheti: március 29-től a legtöbb bank felfüggesztette a Zöld Otthon Hitel folyósítását – hívja fel a figyelmet a Money.hu kamattükre.

Támogatott hitelek: akcióra is futja

Miközben a piaci lakáshitelek kamataiban jól érezhetően elfogyott a bankok eddig alkalmazott kamatfelár puffer, amely eddig tompította a jegybanki kamatemelések hatását, addig a money.hu szakértői szerint támogatott konstrukciók esetében a bankoknak egyre nagyobb tér nyílik, hiszen itt az állami támogatásnak köszönhetően nem csak az ügyfelek által fizetendő kamat, de a hitelhez tartozó kamatfelár is a fixnek mondható. Azaz, amíg a piaci hiteleknél már nem nagyon van miből engedni, a támogatott hiteleket igénylőkért folyó verseny komoly akciókat tartogat.

Aligha véletlen, hogy a jövő héttől egységesen MKB logó alatt működő korábbi MKB és Budapest Bank fiókjaiban június 30-áig a legalább 9 millió forint értékű Babavárót igénylő ügyfelek a sikeres igénylést követően 130 000 forintos jóváírást kapnak a számlájukra.

Zöld hitel: kimerülő keret, leálló bankok

A támogatott hitelek ugyanakkor komolyan torzítják a piacot, ráadásul kínálatuk külső tényezőtől – a támogatás fennmaradásától függ. E tekintetben figyelmeztető, hogy az elmúlt hónapok húzótermékének bizonyuló NHP Zöld Otthon Program (ZOP) lakáshitelei esetében egyre több bank húzza be a féket. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank a múlt év őszén 200 milliárd forintos refinanszírozási összeggel indította útnak a konstrukciót, amely az ügyfélnek maximum 2,5 százalékos hitelkamatot kínált.

A piaci kamatszintek emelkedése miatt az érdeklődés egyre komolyabb mértékben fordul a termék irányába. Bár február végéig mindössze 77 milliárd forint értékű szerződéskötés történt az MNB adatai szerint, fontos tudni, hogy a jegybank 120 milliárdig bárkitől bármekkora összegű kölcsönt befogad, ám utána a korábbi teljesítmény alapján kerül szétosztásra a maradék összeg. Mivel a ZOP kölcsönöknek – amelyeket csak új lakásépítésre lehet igényelni – az átfutási ideje hosszabb, épp ezért

a bankok jó része a fennmaradó 80 milliárdos forrás felosztásáig nem fogad be ZOP kölcsön igénylést.

Így tett az K&H, az Erste, UniCredit Bank és az Oberbank. A Raiffeisen Bank egyelőre figyelmeztetést adott ki, amely szerint a refinanszírozási keret kimerülése esetén a kedvezményes hitelt akkor sem tudja folyósítani, ha a hiteligény esetleg befogadásra került.

Az MNB a money.hu-nak küldött, januári jelzésében erre figyelmeztetett: a jegybanki forrás csak a már aláírt hitelszerződések mögé vehető fel – a money.hu szakértői ezt a felhívást már egyértelműen annak jeleként értékelték, hogy az MNB nem tervezi az olcsó forrás keretének megnövelését – már csak azért sem, mert a jogszabályok szerint 2022. júliusától minden új építésű lakásnak a korábban csak az MNB ZOP-ban meghatározott legalább BB-energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Piaci kamatok: fel fékek nélkül

A money.hu Kamattükre szerint március 29-én emeli az Unicredit Bank a jelzáloghitelek kamatait. Az 5 éves kamatperiódussal futó Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) esetében 59 bázispontos emelést majd végre a bank. Az ennél hosszabb, 6-8 évre fixált lakáshitelek a korábbinál 44 bázisponttal magasabb kamatszint mellett érhetőek el a banknál keddtől. Az ennél hosszabb időre előre kiszámítható törlesztést ígérő kamatperiódussal bíró hiteleknél 0,3 százalékpontos emelést történt. Mindennek köszönhetően az 5 és 10 éves kamatperiódusú MFL lakáshitelek között az utóbbinál már csak négy bázisponttal magasabb a kamat. A legjobban pedig az ajánlat szerint akkor járunk, ha 11-13 éves futamidőre vállalunk végig fix törlesztést hiszen ekkor 6,38 százalékos kamaton kapunk hitelt. Mindez top prémium aktív kedvezménnyel 5,53 százalékra lecsökkenthető, amelyből az előre megjelölt kereskedelmi partnereken keresztül további 30-50 bázispontos kamatkedvezmény érhető el. Utóbbi z esetében - ha a hitelösszeg meghaladja a 20 millió forintot és az ügyfél vállalja minimum 400 ezer forintos jövedelem UniCredithez utalását, valamint egy Generali hitelfedezeti biztosítás megkötését, a továbbiakban is 5 százalék alatt lehet a kamat.

Április 1 től nagyot emel a CIB Bank is: miközben márciusban csak 15 bázisponttal emelte a pénzintézet a januártól érvényes lakáshitel kamatait, addig április elsejétől az ötéves kamatperiódussal rendelkező MFL lakáshitel 97 bázisponttal lesz drágább. A standard 7,09 százalékos kamat magnifica csomagban 6,05 százalékra csökkenthető. A tízéves fixálás ennél kisebb mértékben, ám így is erőteljesen, 77 bázisponttal drágult. Itt az új kamatszint 6,94 százalék és a legnagyobb kedvezmény kategóriában elérhető kamat 5 bázisponttal marad már csak a 6 százalékos szint alatt. A végig fix lakáshitelek esetében 0,5 százalékpontos emelés történt csak, ennek köszönhetően a standard kamat 7,63 százalék. Ennél a konstrukciónál a money.hu korábbi várakozásai igazolódnak vissza abban, hogy magnifica kedvezménycsomag igénybevétele esetén ugyanúgy 5,95 százalékos kamat mellett vehetünk fel végig fix hitelt 20 évre, mint amennyit a 10 éves kamatperiódusú hitel esetében kell fizetnünk a banknak.

Kisebb kölcsönnél nagy drágulás

A személyi hiteleknél az Unicredit március 29-étől újabb kemény kamatemelés mellett finomítja az egy hónappal ezelőtti kamatemelést követő kondíciókat. A 6 millió forint feletti hitelt igénylők esetében ez a legtöbb kedvezmény kategóriában még névleges, 1 bázispontos kamatcsökkenéssel is jár, a többség számára – főleg a kisebb hitelösszeget igénylők esetében – ugyanakkor újabb, méretes emelkedés jön. Az aktív és az aktív plusz kedvezményeknél 91-125 bázispontos emelés is látható, míg még a prémium kedvezmény csomagokban 50-81 bázispontos kamatemelésről született döntés a banknál.

Borítókép: Getty Images

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple