Rajonganak az emberek a mobilfizetés kényelméért és gyorsaságáért

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A Mastercard kutatása szerint a fiatalabb generáció körében a legnépszerűbb ez a fizetési mód, de sok múlik azon, hogy ki milyen rendszerű telefont használ.

Modern, innovatív, trendi: ezek a jelzők jutnak egy átlag magyar fogyasztó eszébe, amikor a mobilfizetésről kérdezik, a Mastercard kutatásában részt vevők 60 százaléka nyilatkozott így. De e mellett sokan emelték ki

  • a gyorsaságot (39%),
  • a költések nyomon követhetőségét (35%)
  • és a kényelmet (34%). 

Az iPhone-osok modernebbek?

Talán nem meglepő, de az innovatív fizetési mód a fiatalok körében a legnépszerűbb, közel minden ötödik (18%) megkérdezett ma már így fizet. De a kutatást végző Free Association Research más érdekességre is rámutatott:

az iOS felhasználók sokkal inkább használják a mobiljukat fizetésre, mint a más rendszeren futó telefonok birtokosai,

26 százalékuk rendszeresen így fizet, de többségük (51%) már legalább egyszer kipróbálta ezt a megoldást. 

Óriási ütemben terjeszkedik a mobilfizetés

Az MNB adatai alapján is megállíthatatlannak tűnik a mobilfizetések terjedése. Egy év alatt mind a tranzakciók számában, mind ezek értékében 240 százalék körüli a növekedés -

a tranzakciók száma 243, az értékük 236 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 utolsó negyedéve között. 

„A mobilfizetés egy olyan evolúciós lépcső a digitális fizetések terén, amelyhez maximum az érintésmentes fizetések egykori térnyerését lehet hasonlítani. A felhasználóknak sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldást jelent, mint a többi alternatíva, hiszen ma már a mobilunk nélkül sehova sem indulunk el és mindig a kezünk ügyében van” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. 

Ezt igazolják azok a vásárlók, akik rendszeresen mobiljukkal fizetnek, hiszen a kutatás során 49 százalékuk emelte ki, hogy a mobiljuk mindig kéznél van, 39 százalék szerint egyszerűbb így fizetni, mint a pénztárcájukban keresgélni, de a válaszadók egyharmada úgy érzi, a mobilfizetés egyszerűen gyorsabb, mint a kártyával történő tranzakció.

Melyik a legbiztonságosabb fizetési mód?

Felmérések szerint a készpénzes és bankkártyás fizetéshez képest a mobiltárcás fizetést sokan kevésbé tartják biztonságosnak. Pedig a kényelem és a biztonság tekintetében semmilyen hátrányban sincsenek a mobiltárcák a fizikai kártákhoz képest. Sőt! Ha otthon hagytuk, vagy ellopták a pénztárcánkat, azt sokszor csak órák múlva vesszük észre, a mobilunk eltűnését viszont lényegében perceken belül konstatáljuk – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Amennyiben ez sokakban tudatosul, akkor a fent említett, egyébként tényleg látványos számokból látható bővülés még komolyabb sebességre kapcsolhat. 

Borítókép: Getty Images