Így nyithatnak számlát a magyar bankokban az ukrán menekültek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Érezhetően nőtt a forgalom a hazai bankfiókok többségében az orosz–ukrán háború kitörése óta – derült ki a VG.hu banki körképéből. A pénzintézetekúgy nyilatkoztak a portálnak, hogy a munkaerő-közvetítő cégek tájékoztatása szerint egyre több Ukrajnából érkező menekültet regisztrálnak a hazai munkaerőpiacon, nekik pedig értelemszerűen szükségük van itteni számlára is.

Az OTP Banknál a hivatalos oldal címlapján elérhető, ukrán és angol nyelvű részletes dokumentum segíti az érdeklődőket, illetve bizonyos fiókokban az anyanyelvükön is intézhetik ügyeiket.

A gazdasági portál azt írja: a Magyar Bankholding szerint vannak olyan területek az országban, ahol megnőtt a munkaerő-közvetítők aktivitása az ukrán munkavállalók kapcsán, az érintett bankfiókokban több számlát nyitnak. A közvetítő által hozott ukrán ügyfelek azonban nem beszélnek angolul, de a cég képviselője mindig biztosít tolmácsot. Beszámolnak továbbá arról is, hogy egyes családok néhány bőrönddel és helyi ismerősök nélkül érkeztek Magyarországra. Nem ismerik a lehetőségeket, nem beszélnek nyelveket, idegenül mozognak itt, ezért a Prohumán alkalmazottai a hét minden órájában rendelkezésükre állnak.

A Raiffeisennél leginkább a határ közelében lévő, illetve egyes budapesti fiókokban érdeklődnek az ukrán menekültek a számlanyitási lehetőségekről. Ahol ez az igény gyakori, ott a bank meg tudja oldani a nyelvi akadályok leküzdését.

Az UniCreditnél is nőtt az ukrán állampolgárok által kezdeményezett számlanyitások száma, nagy többségüknek pedig már van magyarországi tartózkodási engedélye is. A bank kollégái több fiókban angol nyelven is az ügyfelek rendelkezésére állnak.

Az Erste Banknál az Ukrajnából érkezők a bank bármely hazai fiókjában nyithatnak számlát a forint mellett euróval, amerikai dollárral, brit fonttal, svájci frankkal és kanadai dollárral. Ehhez a meghirdetett számla- és elektronikus lehetőségeket vehetik igénybe: átutalásokat, pénztári tranzakciókat, bankkártya-, sms-, internetbanki és mobilbanki szolgáltatásokat.

A MagNet Banknál nem érzékeltek növekedést az Ukrajnából érkezők számában. Nincs külön ukrán nyelvű ügyfélkiszolgálási pontjuk, a magyarul nem beszélőket angolul tudják tájékoztatni.

A K&H-nál is van lehetőség számlát nyitni. A menekültstátuszt a magyar hatóság által kiadott okmánnyal kell igazolni, amely kiváltja a tartózkodási engedélyt is. Szükség van személyazonosságot igazoló okmányra is.

Borítókép: Getty Images