A dolgozók szerint mit sem ér a béremelés, mindent elvisz az infláció

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A dolgozók 61%-a kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció. Ez derült ki a Pulzus Kutató május elsejére készített, reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit először az RTL Híradóval osztották meg. A felmérés alapján a munkavállalók ötöde tart attól, hogy az elveszítheti állását Magyarországon.

A majálison is érezhető volt a drágulás

A csatorna arról számolt be, hogy

  • a virsli 11%-kal,
  • a sör pedig 7%-kal

drágult egyetlen év alatt a KSH szerint.

Ezekből a vasárnapi városligeti majálison csak szakszervezeti tagok kaptak ingyen. Vagyis az érdekképviseletek fizettek érte a tavalyinál többet. Az infláció most már akkora, hogy az idei béremelés hatását is teljesen lenullázhatja.

A béremelés ellenére vékonyak maradnak a pénztárcák

A minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot 19 és fél százalékkal emelték idén.

A dolgozók 36%-a viszont egy forinttal többet se visz haza, mint egy éve

– a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felmérése szerint. 61% kapott bérfejlesztést idén, 1% nem válaszolt, 2% pedig nem dolgozott tavaly.

Az idősebbek semmi jóra nem számíthattak

Huber Tamara, a Pulzus Kutató kutatási igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a 18-39 éves korosztály kapott leginkább fizetésemelést, 75 százalékuk számolt be erről. Az igazgató szerint az életkor emelkedésével egyre kevesebbe ember mondta azt, hogy béremelést, kapott, így kijelenthető, hogy

az életkor emelkedésével számíthat a legkevesebb béremelésre a lakosság.

Közülük 51 százalék nyilatkozott fizetésemelésről, a legtöbben 10 százalékot kaptak, tehát az infláció miatt gyakorlatilag egy fillérrel sem keresnek többet mint ezidáig.

Az igazgató elmondta továbbá, hogy megkérdezték, minimum hány százalékos fizetésemelésnek kellett volna történnie ahhoz, hogy elégedett legyen,

a legtöbben pedig átlagosan 16 százalékos emelésnél érezték volna, hogy előrelépés történt a bérezésüket illetően.

Borítókép: Getty Images