Egy ábra arról, hogy drágák-e a lakáshitelek

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

Bár egy ma hitelt felvevő top-adós 20 százalékkal magasabb törlesztőrészletet kénytelen fizetni egy 20 milliós, végig fix kölcsön után, mint az az ügyfél, aki tavaly októberben vett fel hasonló kölcsönt, a kamatok emelkedése elmarad a pénzpiaci kamatok emelkedésétől és töredéke az irányadó kamatszint változásának. Ha az MNB sikeres lenne a mérsékeltebb kamatemelésekre alapozó politikájával, a jövő adósai már nem tapasztalhatnának ilyen mértékű hiteldrágulást.

Húsz százalékos teher növekedés

Az elmúlt év októberéhez képest - amikortól a felgyorsult az infláció kezelésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépést váltott kamatemelési ciklusban - közel ötven százalékkal emelkedett egy 20 millió forintos, 20 évre fixált törlesztéssel bíró konstrukcióban felvett lakáshitel top-kamata a money.hu számítása szerint.

Tavaly október közepén a legjobb ajánlat még 4,52 százalékos kamatról szólt.

Ma a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó pénzintézet 6,74 százalékos kamaton kínálja ugyanezt a végig fix hitelt az ügyfeleknek.

Azok az adósok, akik tavaly októberben elérték ezt a kölcsönt, a futamidő hátralévő részében is 127 500 forintos törlesztőrészletet fizetnek. Ezzel szemben az az ügyfél, aki a mai napon veszi fel a legkedvezőbb standard kondíciókkal bíró lakáshitelét, annak közel húsz százalékkal magasabb, párforinttal 152 ezer forint alatt maradó törlesztőrészlettel kell számolni. A hitel teljes futamidejét tekintve a visszafizetendő összeg 30,6 millióról 36,5 millióra emelkedett.

A piaci szintek alatt a lakáshitel kamatok emelkedése

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a lakáshitel kamatok növekedése még mindig elmarad a pénzpiaci kamatok emelkedésétől. Miközben ugyanis a top lakáshitel kamat 2,22 százalékkal emelkedett az elmúlt hét hónapban, a húszéves pénzpiaci kamatláb (BIRS) mértéke ennél 30 bázisponttal gyorsabban, 4,08 százalékról 6,6 százalékra emelkedett. Ez az októberi értékhez képest 62 százalékot közelítő drágulást jelent. A lakáshitel kamatok és az irányadó kamat szint emelkedését pedig nem is érdemes összevetni - jelzik a money.hu szakértői - hiszen az októberi 1,65 százalékról 6,45 százalékra ugró irányadó kamat közel 400 százalékos emelkedéséhez képest lényegében eltörpül a lakáshitel kamatszint 49 százalékos emelkedése.

Forrás: money.hu

A hitelfelvevők az MNB-nek drukkolnak

A statisztikákból jól látszik, hogy a bankok idén tavaszig kifejezetten visszafogottan reagáltak mind az irányadó kamat, mind a BIRS változására, ám az orosz-ukrán háború miatt kényszerűen újból lépést váltó MNB kamatlépéseit már jobban követték, mivel a banki marzs rendkívüli mértékben összeszűkült az elmúlt hónapokban. A money.hu szakértői szerint ezért lenne a jövőbeli hitelfelvevők számára rendkívül kedvező hír, ha a jegybanknak sikerülne a májusban bejelentett megfontoltabb, lassabb kamatemelésekre alapozó politikával is elősegíteni a pénzromlás további gyorsulását.

Ekkor ugyanis a jövőben újra lassulhat a lakáshitel kamatok emelkedési üteme is, amit a banki verseny is elősegíthet.

Fontos az összehasonlítás

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy továbbra is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak. A money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 149 és 175 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében is közel 20 százalékos különbséget takar.

Borítókép: Pixabay

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple