Megjött a legfrissebb hitelbizonyítvány

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Bár a kamatok emelkedése miatt drágulnak a hitelek, a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél még nincs szó drasztikus csökkenésről a legújabb adatok szerint. A nyolchavi adatok mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönöknél bővülést mutatnak, ennek azonban megvan a magyarázata. 

Az egyre magasabbra kapaszkodó inflációt kamatemelésekkel igyekezett megfékezni a jegybank az elmúlt hónapokban, ez pedig a lakossági hitelek árán is nyomot hagyott. Ahogy azonban arról pár napja írtunk, az alapkamat emelkedéséhez képest a lakáshitel- és személyikölcsön-kamatok visszafogottabban növekedtek. 

Milliárdok, százalékok, lakáshitelek

Erre utalnak jegybank a legfrissebb hitelpiaci adatai is, a hiteldrágulás miatti keresletcsökkenés ugyanis csak visszafogottan látható a statisztikákon. Augusztusban a bankok 96 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ez 19 százalékos hanyatlásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor az év első nyolc hónapjában több mint 963 milliárd forintra rúgott az új lakáshitelek összege, ami két számjegyű, egész pontosan több mint 13 százalékos növekedést jelent. Fontos, hogy ebben a bővülésben szerepet kaptak az energiatakarékos lakóingatlanokra felvehető - az év első hónapjaiban még elérhető - zöldhitelprogram keretében elérhető, extra kedvezményes lakáskölcsönök is.

Férfi egyik kezével pénzérmékhez nyúl, másik kezében egy emelkedő grafikon van.

Az adatok megerősítik azokat az év eleji prognózisokat, amelyek a támogatott lakáshitelek felértékelődésére vonatkoztak. A piaci kamatozású hitelek augusztusban 67,5 milliárdos szerződéses összeget tudtak felmutatni, 29 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól. Közben a támogatott lakáshitelek 28 milliárd forintos összeget értek el augusztusban, ez pedig 25 százalékos növekedést jelent. (Itt azért meg kell jegyezni, hogy a bizonytalan környezetben a támogatott hitelek iránti kereslet is csökkenhet, de a lakáshitelpiaci tortából való részesedésük ugyanakkor növekszik a már említett alacsony a kamat miatt.)

Milliárdok, százalékok, személyi kölcsönök

A másik népszerű lakossági hitelkonstrukció, a személyi kölcsönök átlagkamata is emelkedést mutat, ám itt sincs egyelőre hanyatlás. Augusztusban közel 45 milliárd milliárd forintos eredményt (szerződéses összeget) produkáltak ezek a konstrukciók, ami lényegében stagnálást - 0,4 százalékos visszaesést - jelent tavaly augusztushoz képest. Január és augusztus vége között pedig 361 milliárd forintot tett ki a személyi kölcsönök összege, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg. Ebben a növekedésben pedig szerepet kaphat, hogy voltak olyan hitelfelvevők, akik a kamatok várható emelkedése miatt előrébb hozták a kölcsönfelvételt. 

Összességében egyelőre nem látszik az adatokon, hogy drasztikusan csökkent volna a hitelkereslet. Ez részben a bankok közötti versenynek köszönhető. Ugyanakkor, a piaci lakáshiteleknél már látszik egyfajta óvatosság. 

Aki pedig hitelfelvételt tervez, annak pont a bankok közötti verseny miatt érdemes alaposan körülnéznie, mert a bankok ajánlatai között hatalmasak lehetnek a különbségek. A legkedvezőbb lakáshiteleket 

a legjobb személyi kölcsönöket pedig