Versenyeznek érted a bankok, ha hitelt szeretnél felvenni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Aki lakáshitel-felvételt tervez, örülhet a bankok közötti rivalizálásnak, ugyanis a legkedvezőbb konstrukciók visszafogottabban drágultak ahhoz képest, mint amit a piaci környezet indokol. 

Még mindig találni olcsóbb hiteleket

Bár az alapkamat-emelési ciklust a Magyar Nemzeti Bank szeptember végén befejezte, október közepén további, más típusú monetáris szigorításról döntöttek a jegybankárok. Ez közvetett módon a lakáshitelek árára is hatással van. Ugyanakkor a bankok közötti verseny miatt a kínálatot alaposan áttekintő, időben lépő hitelfelvevők találhatnak olyan konstrukciókat, amelyek a piaci helyzethez mérten kisebb mértékben drágultak, azaz viszonylag olcsónak mondhatóak.  

Fiatal pár hitelt vesz fel a bankban, a férfi kezet fog a banki tanácsadóval.

Mennyivel lett több a törlesztő? 

A legbiztonságosabbnak tartott végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáshiteleknél az egyik legfontosabb mutató az úgynevezett 20 éves BIRS, amely referenciakamatnak tekinthető.  

Mi az a referenciakamat? Az az irányadó kamatláb, amelyhez bármilyen alkalmazandó kamat számításának alapjául szolgál. Referenciakamat lehet a jelenlegi hitelek esetében a jegybanki alapkamat, a jegybanki irányadó kamat, a bankközi irányadó kamatlábak (BUBOR, BIRS), vagy az állampapírok referenciahozamai. A referenciakamat mindenki számára hozzáférhető. 

A 20 éves BIRS január elején 4,59 százalékot tett ki, október 24-én hétfőn viszont már 10,99 százalékon állt, ami 139 százalékos emelkedésnek felel meg.  Ehhez képest jóval kisebb mértékben nőtt a legkedvezőbb 20 évre felvett, rögzített kamatozású 20 millió forintos - piaci feltételekkel elérhető - lakáshitelek kamata.  Januárban 4,55 százalékos kamattal szerepeltek a kínálatban, a money.hu adatai szerint október közepén pedig 7,2 százalék volt az érték. A törlesztőrészlet pedig 159 ezer forintra emelkedett a januári 128 ezerről.  

2022. január2022. október
20 éves BIRS referenciakamat4,59%10,99%
a legkedvezőbb 20 évre felvett, rögzített kamatozású 20 millió forintos - piaci feltételekkel elérhető - lakáshitelek kamata4,55%7,2%
ezen hitelek törlesztőrészlete128.000 Ft159.000 Ft

Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakáshitelek árát nagyban meghatározó BIRS 139 százalékos emelkedéséhez képest jóval kisebb mértékben, 66 százalékkal nőtt a legkedvezőbb törlesztőrészletű 20 éves futamidejű, 20 millió forintos végig fix kamatozású lakáshitel kamata. A törlesztőrészlet pedig 24 százalékkal emelkedett.

Ebből az látszik, hogy a bankok igyekeznek minél kisebb mértékben érvényesíteni a lakáshitel-feltételekben a kamatok emelkedését, vagyis versenyeznek az hitelfelvevőkért. 

A banki verseny kedvez a hitelfelvevőknek, nem érdemes halogatni a döntést

Egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy a hitelkamatok meddig maradnak emelkedőn, mindenesetre jó eséllyel nem érdemes halogatni a döntést. A mostani kilátások szerint az valószínűsíthető, hogy akik piaci feltételekkel szeretnének lakáshitelt felvenni, érdemes minél előbb elhatározniuk magukat. Aki ugyanis hamarabb dönt a hitelfelvételről, az a mostani kilátások szerint alacsonyabb kamattal és törlesztőrészlettel igényelhet kölcsönt, mintha ezt később tenné meg. 

Összességében tehát a legfontosabb, hogy a banki verseny  kedvező lehet a lakáshitelek iránt érdeklődők számára, és hitelek összehasonlítása segíthet abban, hogy az adott időszakban a számukra legjobbat találják meg az érintettek a kínálatban elérhető számos hitelkonstrukció közül. 

chatsimple