Csökkent a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatója

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A lakáshitelesek szempontjából kedvező változások történtek az elmúlt hetekben. Ugyanis a a lakáshitelek kamatszintjét - ezen keresztül a havi törlesztőrészlet mértékét - befolyásoló mutató, a BIRS értéke csökkent. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét. 

Mínusz 2 százalékpont

Október végén az 5 éves BIRS 12,98, a 10 éves 11,18 százalékon, a 20 éves pedig 10,99 százalékon tetőzött. Azóta viszont lejjebb jött mindkét mutató. Ezen a héten hétfőn sorrendben 10,66; 9,22 és 9,08 százalékról volt szó, ami 1,91-2,32  százalékpontos csökkenést jelent. Igaz ugyanakkor, hogy az év eleji 5 százalék alatti szinteknél még mindig jóval magasabban vannak a kamatmutatók. Ha a BIRS csökkenése tartós marad, az kedvez lakáshitel felvételét tervezőknek, hiszen olcsóbbak lehetnek ezek a kölcsönök.

Van is példa a piacon kamatcsökkentésre a lakáshiteleknél a bankok november 30-a és december 6-a között közzétett hivatalos - változtatásokról szóló - tájékoztatásai alapján. 

Lakáshitel kamatok változását bemutató táblafilces rajz.

A bankok is elkezdtek csökkenteni

Magnet Bank

A Magnet Bank például december 5-től a Stabil Ötös és Stabil Tízes néven futó jelzáloghitelek kamatát 3,62 és 2,7 százalékponttal 9,98-10,98, illetve 9,81-10,81 százalékra csökkentette.

K&H Bank

A K&H-nál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamata 5 és 10 éves kamatperiódus, illetve a fix kamatozás esetén is csökkent.

  • A lépés eredményeként a 121-180 hónap közötti futamidővel felvett végig fix hitelek kamata 11,51 százalék lett minden hitelösszegsávban és minden jóváírási kategóriában. A 181 és 240 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 11,48 százalékra változott.
  • Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata hitelösszegtől és jóváírás nagyságától függően 11,5-12,82 százalékra, a 10 éveseké és a 61-120 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 10,7-11,95 százalékra változott. 

OTP Bank

Az OTP Bank december 1-től bevezette az úgynevezett Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást, ennek köszönhetően az érintettek a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkenthetik a hitelük kamatát. Az adós kezdeményezésére a kölcsön ügyleti kamata a futamidő hátralévő időszakára a benchmarknak tekintett 20 éves BIRS 389 bázisponttal növelt mértékére csökken lakáshiteleknél és 489 bázisponttal növelt mértékére szabad felhasználású jelzáloghiteleknél.

CIB Bank

A CIB Bank a Végig Fix Szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön kamatát a Magnifica és Magnifica 3 kedvezménycsomagban 0,5 százalékponttal csökkentette. 

Elképzelhető, hogy más bankok is kamatcsökkentésről döntenek a következő időszakban. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a bizonytalan gazdasági környezet, a magas infláció, a vásárlóerő csökkenése és a BIRS mostani csökkenése ellenére a korábbinál magasabb kamatkörnyezet azonban jelenleg egyértelműen negatív hatással van a lakáshitelek piacára. 

Érdemes alaposnak lenni, különösen most

A mostani bizonytalan környezetben kiemelten fontos, hogy körültekintően válaszd ki azt a bankot, amelytől a lakáshitelt igényled. A bankok közötti rivalizálás miatt akár naponta, hetente változhatnak a hitelparaméterek, amelyek zsebbe vágó tételt jelentenek a hiteltörlesztés során.

Lakáshitel-kalkulátorunk szerint december első hetében egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű piaci lakáshitelt nézve a legkedvezőbb feltételekkel elérhető konstrukciónál 130 ezer forint alatt marad a havi törlesztés összege. Ugyanakkor vannak 140 ezer forint körüli törlesztővel rendelkező verziók, a legdrágábbaknál pedig akár közel 160 ezer forint is lehet a havi a törlesztés. 

chatsimple