Mire elég a Babaváró hitel lakásvásárláskor?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos Babaváró hitel. Budapesten több mint 22 százalékát, Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 27-32 százalékát, Salgótarjánban pedig majdnem eléri a 80 százalékot. Mutatjuk azt is, mire figyelj, ha Babaváró hitelt igényelsz!

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos - szabad felhasználású - Babaváró hitel. Ezzel a kedvezményes - lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható - konstrukcióval akár az első lakásotok megvásárlásához kaphattok jelentős segítséget. Összeállításunkból kiderül, hogy a Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró hitel

Babaváró házapár az új lakás honyhájában

Kiemelt szerepben a Babaváró hitel a lakáspiacon

A lakáspiacon kedvezően alakuló feltételek miatt Babaváró szerepe várhatóan felértékelődik. Ugyan a lakások ára az elmúlt években fokozatosan növekedett, a drágulás üteme a múlt év során megtorpant, melyben a kereslet csökkenése játszott szerepet. Közben viszont bővül a kínálat.

Ezen hatások miatt az országban a különböző térségek, városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komolyabb alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha a babavárós vevőjelöltek ki tudják használni a piaci helyzetből adódó előnyüket, és lejjebb tudják szorítani a vételárat, akkor ez a kedvezményes hitelösszeg is nagyobb szerepet kaphat.

A béremelés és az áremelkedés is hatással lehet a babavárós vásárlásokra

Ugyanakkor a bérek várható emelkedése is javítja az összképet. Igaz, hogy az árak emelkedése miatt sok családnál, köztük a gyermekvállalást tervezőknél is növekedtek a kiadások. Ám ez jó eséllyel csak rövid távon lesz így. Hosszabb távon az áremelkedés üteme lassulhat, miközben a bérek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak.

Így a Babaváróhoz kapcsolódó - maximum 50 ezer forintos - havi törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családi költségvetésben.

Erre elég a Babaváró Budapesten és a vármegyeszékhelyeken

Egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elegendő, vagyis az önrészt fedezi a támogatás. 

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény. Az alacsonyabb - 12,8-22,9 milliós - lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből. 

Erre figyelj, mielőtt Babaváró hitelt igényelsz!

A Babavárónak szigorú, minden banknál azonos feltételei vannak. Ugyanakkor a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet, például a minimális életkort vagy az elvárt jövedelem mértékét tekintve. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni a támogatás igénylése előtt.

Ha tanácstalanok vagytok abban, hogy melyik banknál igényeljétek a Babavárót, kérdezzetek meg egy hitelszakértőt. Rengeteg időt és utánajárást spórolhat meg nektek azzal, hogy ismeri a bankok hitelezési feltételeit. Segít abban is, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségetek az igényléshez.

Lényeges szempont emellett, hogy a Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető. Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik. Ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja. 

Érdemes átnézni a banki ajánlatokat, ha a szintén államilag támogatott csokos vagy piaci kamatozású lakáshitellel egészítenétek ki a Babaváró összegét a kiszemelt lakás megvásárlásához.

chatsimple