Visszatért egy régi szereplő a lakástakarék-piacra: ennyit fizet az új OTP Lakástakarék!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 12 perc

Vége a Fundamenta egyeduralmának a lakástakarék-piacon, mivel 2023. március 1-jétől az OTP Lakástakarékpénztárnál újra lehet lakástakarék szerződést kötni, mégpedig magas – bizonyos megtakarítási időszak esetén a korábbi állami támogatás mértékét idéző –  prémiumokkal. Bemutatjuk a Prémium termékcsalád főbb jellemzőit, előnyeit, és összehasonlítjuk a Fundamentánál igényelhető konstrukciókkal is.

2018 őszén az új szerződésekre vonatkozóan megszűnt a lakástakarék állami támogatása, amely a befizetések után 30 százalékos pluszt, maximum évi 72.000 forintot jelentett. Ennyit tett hozzá az állam a maximálisan 20.000 forintos havi megtakarításhoz évente. A döntést követően már  kevésbé volt népszerű ez a lakás előtakarékossági forma, mint korábban. 

Fiatal pár az új lakásuk kulcsát tartja a kezében.

Kivezetett állami támogatás, megszűnő lakástakarékok

2019 októberében az Aegon Lakástakarékpénztár (amely már korábban felfüggesztette értékesítési tevékenységét) ruházta át szerződésállományát az Erste Lakástakarékra. A OTP Lakástakarék 2019. novemberétől függesztette fel termékeinek értékesítését, majd 2020 októberében az Erste LTP (lakástakarékpénztár) tette ugyanezt. 

Mindkét szolgáltató hangsúlyozta, hogy a korábbi szerződéseit változatlanul tovább kezeli, azaz például a megtakarítás kiutalást, felmondást, lakáskölcsön igénylést továbbra is intézheted a megszokott lakástakarékpénztárnál, ahogy a lakástakarék elszámolását is. Ugyanakkor új megtakarítási szerződések már nem köthetőek. A Fundamenta lakáskassza az állami támogatás megszűnése után is kitartott, és egészen mostanáig csak náluk lehetett lakáskassza megtakarítást indítani. Az új Fundamenta lakástakarék a kieső állami támogatást kamatbónusszal, megtakarítási bónusszal pótolja, ám jelenleg a bűvös 30 százalékos pluszt csak a több mint 16 éves megtakarítási időre szóló Gyerek Lakásszámlához teszik hozzá.

Új, Prémium termékcsaláddal jelentkezik az OTP Lakástakarékpénztár

2023. március 1-jétől újraindult az LTP termékek értékesítése az OTP Lakástakaréknál. Az értékesíthető Prémium termékcsalád kétféle módozattal indul, 4 és 8 évre kínál lakáscélú megtakarítási lehetőséget, az állami támogatás helyett akár 30 százalékos, tehát a korábbi támogatás mértékét idéző prémiummal.

Így épül fel az OTP Lakástakarék Prémium termékcsaládja

A Prémium 4×10, illetve a Prémium 8×30 termékeknek a neve is mutatja, hogy 4 vagy 8 éves megtakarítás választható, melyre a lakástakarékpénztár a 0,1%-os betéti kamat mellett 10 vagy 30 százalékos Lakástakarék Prémiumot ad.

Mikor mennyi Lakástakarék Prémium jár?

  • a 48. megtakarítási hónap letelte előtt nem jár
  • legalább 48 hónapos megtakarítási idő után 10% prémium jár
  • a 96. hónap letelte után 30% prémium jár
  • 8 éves szerződés esetén, ennek letelte előtti felmondáskor csak 10% prémium jár
  • csak rendszeres, havi, szerződésszerű befizetések esetén érhető el a maximális prémium
  • a szerződésedben vállalt havi betét összegén felüli betétbefizetésre nem jár prémium (ha például havi 20.000 forint megtakarítást vállaltál, de havonta ennél többet fizetsz be, akkor is csak a 20.000 forint után számolnak el prémiumot)

A Lakástakarék Prémium csak akkor jár, ha az összeget lakáscélra használod fel. Kifizetése a megtakarítás részeként egyösszegben, a megtakarítás kifizetésével egyidőben történik.

Hogyan épül fel a megtakarításod az OTP Lakástakarékkal?

A lakástakarék egy havi betétbefizetésen alapuló megtakarítás, amelyet a vállalt megtakarítási időszak végén (azaz 4 vagy 8 év múlva), 2 hónap kiutalási időszak után vehetsz fel. Havi befizetéseidre betéti kamat és a megtakarítási időszak végén egyösszegű Lakástakarék Prémium jóváírás jár. A szerződéses összeg az általad vállalt kondíciókkal elérhető, a havonta befizetett saját megtakarításodnak, az erre járó betéti kamatnak, az egyösszegű prémiumnak és a lakáskölcsönnek az összege.

Lakástakarék szerződéses összeg

A lakáskölcsön megtakarítási időszak után igényelhető. Kamata végig fix 7,9 százalék, mely a mai kamatkörnyezetben kedvezőnek számít. Ugyanakkor nem kötelező igényelni a lakáskölcsönt, dönthetsz úgy is, hogy csak az összegyűjtött megtakarításodat kéred a betéti kamattal növelten és a jóváírással együtt.

 4 vagy 8 év megtakarítási idővel, 10.000 forinttól 50.000 forintig vállalhatsz havi befizetéseket, de dönthetsz úgy is, hogy több lakástakarék számlát is nyitsz egyszerre. Kedvezményezettet is megjelölhetsz a szerződésre, aki a közeli hozzátartozód lehet. A megtakarítási idő letelte után akár közös lakáscélra is fordíthatjátok az összegyűjtött pénzt.

Milyen lakáscélokra használhatod fel az új OTP lakástakarék termékcsaládot?

Az új OTP lakástakarékot a jogszabálynak megfelelően felhasználhatod:

  • új vagy használt lakás, ház vásárlására
  • bővítésre, korszerűsítésre, felújításra
  • lakótelek vásárlására
  • meglévő lakáscélú hitel vagy pénzügyi lízing kiváltására
  • egy későbbi – esetleg még csak épp tervben lévő – lakáscélhoz időben elkezdett takarékoskodásra (ha most még nem tudod pontosan, mit fogsz kezdeni az megtakarítási időszak végén összegyűlt összeggel)
  • előre nem tervezett vagy váratlanul bekövetkező lakáscélú kiadásokra való előzetes megtakarításra (legyen mihez nyúlni, ha úgy hozza a szükség)

A Prémium lakástakarék termékcsalád előnyei

Az OTP lakástakarék új LTP terméke jóval egyszerűbb, mint a korábbi állami támogatásos változat, elsősorban azért, mert nem kell szerződéskötéskor adószámot ellenőrizni. Ugyanis nincs olyan kitétel, hogy mindenki csak egy szerződést köthet államilag támogatottan. Ha több lakástakarék szerződést kötsz, és szerződésszerűen teljesíted a havi befizetéseket, mindegyik után járni fog a meghatározott összegű Prémium.

A 8 év után nyújtott 30 százalékos Prémium jóváírással az OTP a régi állami támogatást próbálja visszaépíteni, mivel az állam is 30 százalékot adott a befizetésekre. A megtakarítás mellé igényelhető lakáshitel jellemzője volt korábban is, hogy a kedvező kamattal nyújtotta a szolgáltató, ez a mostani konstrukciók 7,9 százalékos, a futamidő végéig fix kamatáról is elmondható a mai magas kamatkörnyezetben. Ráadásul a lakáscél igazolása is könnyebbé vált, számos benyújtandó dokumentumot ki tud váltani az ügyfél által tett nyilatkozat is. Nincs utólagos lakáscél igazolási kötelezettség sem. Így egyszerűbben, rugalmasabban juthatsz hozzá a pénzedhez.

Főbb termékelőnyök:

  • szabadon megválasztható összegű havi megtakarítási forma
  • 4 vagy 8 éves futamidő választása
  • 10 vagy 30 százalék Lakástakarék Prémium jóváírás
  • kedvezményezett nélkül is köthető több szerződés egyszerre
  • lehetséges közeli hozzátartozó kedvezményezett megjelölése
  • a számlavezetés díja 150 Ft/hó
  • az ajánlat aláírásától számított maximum 6 hónapon belül kell befizetned a számlanyitási díjat és az első havi megtakarítási összeget (számlavezetési díjjal)
  • kamatadó– és tranzakciós illeték mentes megtakarítás
  • OBA biztosítás
  • kedvező kamatozású, a futamidő végéig fix lakáshitel igényelhető a megtakarítás mellé
  • egyszerű lakáscél igazolás kifizetéskor
  • társasházak, lakásszövetkezetek is köthetnek szerződést

Lakástakarékok összehasonlítása

A lakástakarék-piac másik szereplője, az állami támogatású konstrukciók megszűnését követően is végig talpon maradó Fundamenta szintén jóváírással teszi kedvezőbbé ezt a megtakarítási formát. A Fundamentánál elérhető lakástakarék termékek 5-30 százalékos, módozattól függően eltérő mértékű Kamatbónuszt vagy Megtakarítási bónuszt tartalmaznak. A legmagasabb, 30 százalékos Megtakarítási bónusz a Gyerek Lakásszámlánál érhető el. A Gyerekszámla több mint 16 évre köthető megtakarítás, amelyet jellemzően azoknak a szülőknek találtak ki, akik megtakarítanának gyermekük későbbi lakáscéljaira. 

A gyermek megtakarítás mellett a további fundamentás módozatok két különböző cél köré csoportosulnak:  

  • megtakarítani szeretnél inkább, nem feltétlenül fontos számodra a hitelfelvétel, ezt a Gyarapodó Lakásszámla nyújtja (ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lenne kedvező hitellehetőség a konstrukcióban)
  • lakáscélodhoz egyszerre van szükséged megtakarításra és később lakáshitelre is, erre az Otthontervező Lakásszámla a Fundamenta megoldása, melyhez rendkívül kedvező, 3,9-4,9 százalékos lakáskölcsön érhető el

A szerződéses összeg 1 százalékának megfelelő számlanyitási díj akciós feltételekkel akár díjmentessé is tehető, illetve részletekben is fizethető. Többféle megtakarítási idő választható 4 év és közel 17 év között.

Példa kalkulációk

Lakástakarék példa kalkuláció 10 ezer forint havi megtakarítással, 4-5 év közötti megtakarítási idővel

OTP Lakástakarék
PRÉMIUM 4X10
Fundamenta Otthontervező Lakásszámla M20 módozat
Havi megtakarítás10.000 Ft10.000 Ft
Megtakarítási idő48 hó58 hó
Számlanyitási díj8.600 Ft12.500 Ft
Számlavezetési díj/hó150 Ft168 Ft
Betéti kamat 0,1%0,1%
Prémium/Bónusz10%5%
Szerződéses összeg860.000 Ft1.250.000 Ft
Összegyűjthető megtakarítás (ebből Prémium/Bónusz)529.046 Ft (ebből a Prémium összege: 48.000 Ft)610.466 Ft (ebből a Kamatbónusz összege: 29.017 Ft)
EBKM (Prémiummal/Bónusszal)2,89%0,9%
Maximálisan igényelhető lakáskölcsön330.954 Ft639.534 Ft
Lakáskölcsön kamata7,9%3,90%
Lakáskölcsön futamideje48 hó60 hó
Lakáskölcsön havi törlesztőrészlete8.240 Ft11.750 Ft
THM10,6%4,53%

A lakástakarék táblázatban az OTP Lakástakarék Prémium 4X10 termékének és a Fundamenta Otthontervező Lakásszámla M20 lakástakarék módozatának 2023.03.01-jén érvényes kondíciói szerepelnek.

Lakástakarék példa kalkuláció 50 ezer forint havi megtakarítással, 8 év megtakarítási idővel

OTP Lakástakarék
PRÉMIUM 8X30
Fundamenta Gyarapodó Lakásszámla N21 módozat
Havi megtakarítás50.000 Ft50.000 Ft
Megtakarítási idő96 hó100 hó
Számlanyitási díj100.000 Ft125.000 Ft
Számlavezetési díj/hó150 Ft168 Ft
Betéti kamat0,1%0,1%
Prémium/Bónusz30%10%
Szerződéses összeg10.000.000 Ft12.500.000 Ft
Összegyűjthető megtakarítás (ebből Prémium/Bónusz)6.260.095 Ft (ebből a Prémium összege: 1.440.000 Ft)5.521.413 Ft (ebből a Megtakarítási bónusz összege: 499.630 Ft)
EBKM (Prémiummal/Bónusszal)5,64%1,60%
Maximálisan igényelhető lakáskölcsön3.739.905 Ft6.978.587 Ft
Lakáskölcsön kamata7,9%5,5%
Lakáskölcsön futamideje96 hó123 hó
Lakáskölcsön havi törlesztőrészlete53.510 Ft75.000 Ft
THM10,2%5,79%

A lakástakarék táblázatban az OTP Lakástakarék Prémium 8X30 termékének és a Fundamenta Gyarapodó Lakásszámla N21 lakástakarék módozatának 2023.03.01-jén érvényes kondíciói szerepelnek.

Melyik a legjobb lakástakarék?

Ez mindig attól függ, hogy mik a te személyes elvárásaid az LTP megtakarítással szemben. Fontos például, hogy mennyi időre szeretnél megtakarítani, mekkora összeget tudsz félretenni havonta lakástakarékba, vagy mekkora összeget szeretnél majd kézhez kapni lejáratkor. Érdekel-e a megtakarításhoz kapcsolódó lakáskölcsön is, vagy csak a megtakarított összeget kéred a végén.

A lakástakarék egy kiszámítható konstrukció. Így már az ajánlaton látni fogod, hogy mekkora betéti kamattal, milyen bónusszal/prémiummal együtt gyűlik majd a megtakarításod. Az is garantált, hogy a megtakarítási idő végén mekkora kamattal igényelhetsz majd lakáskölcsönt. Így a kamatokat, EBKM, THM értékeket is érdemes összehasonlítani, a számos egyéb paraméter mellett. Ezzel együtt a lakástakarékpénztári termékeket összehasonlítani igen bonyolult, mert szolgáltatónként eltérőek lehetnek a futamidők, ami az EBKM számítását megnehezíti. Ugyanakkor az EBKM-et még a lakástakarékpénztárak is eltérő módon számítják ki. Ha szeretnél szakértői támogatást az összehasonlításban, kollégáink díjmentesen tudnak segíteni neked a számodra legmegfelelőbb lakástakarék ajánlat kiválasztásában és igénylésében.