Albérlettel vagy lakáshitellel járnak jobban az egyetemisták?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A cégcsoportunkhoz tartozó ingatlan.com adatai szerint növekszik az albérletek iránti kereslet, ami miatt a kiadó lakások bérleti díjai is felfelé mennek, eközben viszont az eladó ingatlanok árában egyelőre nem jelent meg ez a növekedés. A bérleti díjakat összevetve a saját lakáshitel-kalkulációinkkal utánajártunk, hogy az egyetemvárosokban lakást bérelni vagy venni éri meg jobban.

“Az albérletszezon indulásakor rendszeresen napirendre kerül az a kérdés, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező szülők bérlés helyett inkább vegyenek egy garzont a felsőoktatásba tartó gyereküknek, saját erő és lakáshitel felhasználásával. A mostani lakáspiaci helyzetben különösen érdemes megfontolni a vásárlást. Az átlagos lakbérek ugyanis Budapesten és az egyetemvárosokban is emelkednek, miközben az eladó lakások árát inkább a stagnálás jellemzi”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“A lakáshitelek kamata a korábbi évek alacsony kamatkörnyezetéhez képest kedvezőtlenebb, ezért is kiemelten fontos az összehasonlítás és a körültekintő választás. A bankok különböző kamatkedvezményeket adnak az ügyfeleknek bizonyos feltételek teljesítése esetén. Egyedi kamat érhető el például akkor is, ha az ügyfél nemcsak besétál kedvenc bankjába, hanem hitelszakértőn keresztül intézi a hitelét. Amennyiben pedig a kamatok mérséklődnek, bármikor lecserélhető lesz a meglévő kölcsön egy kedvezőbb konstrukcióra”

– tette hozzá Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Mennyi a havi törlesztője egy budapesti vagy egy vidéki garzonlakásnak? 

Az ingatlan.com az egyszobás, maximum 40 négyzetméteres garzonlakások júliusi átlagárát vizsgálta. Ezek a lakások Budapesten közel 34 millió forintba kerültek. Harminc százalékos önerővel számolva ennek a megvételéhez 24 millió forintos lakáshitelre van szükség. A legkedvezőbb konstrukciók esetében a havi törlesztő alig több mint 200 ezer forint, ha 20 éves futamidővel és végig fix kamatozással számolunk.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Szegeden, Pécsett és Miskolcon az egyszobás lakások ára átlagosan 16 és 33 millió forint között alakul. Egy ilyen lakás megvásárlásához 11,2-22,3 millió forint lakáshitel szükséges, ha ugyancsak harminc százalékos önerőt feltételezünk. Ennek a havi törlesztője 92-193 ezer forint. Ez a törlesztőrészlet versenyben lehet a bérleti díjakkal.

egyetemista lány laptop előtt asztalnál tanul a saját lakásában

Albérlet vagy saját lakás?

Ha öt egyetemi évvel számolunk, és a lakbér évi 5 százalékot drágul Budapesten, akkor 10,3 millió forint megy el bérleti díjra. A példában szereplő lakáshitel törlesztése pedig szintén öt év alatt 12 millió forintba kerülne, ami nem sokkal több, mint a bérlés költsége.

A többi egyetemvárosnál az ötéves bérleti díj szintén évi 5 százalékos bérletidíj-emelkedését figyelembe véve 6-8 millió forintra rúgna, miközben az itteni lakások megvásárlására felvett hitelnek a törlesztése ebben az öt évben 6-8 millió forintos összeget jelentene, tehát egyező költségről van szó. Ráadásul a diploma megszerzése után az adott lakást várhatóan ki lehet majd adni, így az ingatlanvásárlás önfinanszírozóvá válhat. Sőt várhatóan a lakás értéke időközben felértékelődik, így ez még a 30 százalékos önrészt is fedezheti.

Az adatokból az látszik, hogy még a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is jobban megérheti a lakásvásárlás a bérlésnél.

chatsimple