Nyár végi bejelentések, amik befolyásolhatják az euró árfolyamát

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Augusztusban az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank elnöke is bejelentést tesz, ezen kívül BRICS-csúcstalálkozó is lesz. A héten közzétesznek egy fontos indexet, ami az euró árfolyamára is hatással lehet.

A forint erősödése az augusztus 20-i ünnep előtti napokban megállt – állapították meg a KBC Equitas szakértői. Az ezt követő hetet a 382 forint/eurós szint felett kezdte a magyar valuta. A KBC elemzői a kisebb elmozdulások alapján úgy vélik, nincs „kijelölt” iránya az árfolyam változásának. A korábbi 370 forint körüli szint elérését nehezíti, hogy Magyarország kamatelőnye a többi régiós országgal szemben már nem akkora, mint korábban.

euró forint árfolyam money.hu grafikon 2023 augusztus

Forrás: money.hu euró árfolyam kalkulátor

Mindenesetre a forint számára fontos napok következnek, jövő hét kedden tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank, az ahhoz fűzött kommentár lényeges lehet a forintpiac szempontjából. Szeptember 1-jén pedig várhatóan a Moody’s hitelminősítő értékeli Magyarországot.

Alapkamatot emelhet az amerikai jegybank

A világ jelentős valutái úgy tesznek, mintha nyári szabadságukat töltenék: augusztus utolsó előtti hete csendesen kezdődött a devizapiacokon az ING Bank elemzőinek friss piaci körképe szerint.

A dollár – amelynek árfolyama fontos a kelet-közép-európai valuták szempontjából – augusztus hátralévő részében tarthatja eddig elért erősödését. Kérdés, mit fog mondani Jay Powell, a Fed elnöke a Jackson Hole-i pénzügyi szimpóziumon augusztus 25-én. Az amerikai alapkamat 4,30 százalékon áll, miközben a Fed stratégái úgy látják, hogy 4,50 százalék lenne a megfelelő szint.

Az ING elemzői szerint korai még, hogy a Fed világosan fogalmazzon azzal kapcsolatban, hogyan látja az infláció alakulását. Ezért új információ hiányában a dollár árfolyama várhatóan nem mozdul el lényegesen semmilyen irányba.

euróval fizet külföldi nyaralás során

Kínában a hatóságok újabb kamatcsökkentéssel igyekeznek életet lehelni a gyengélkedő gazdaságba. Ezúttal az egyéves irányadó hitel kamatát vágták meg tíz bázisponttal 3,45 százalékra. Az ötéves kamatot váratlanul érintetlenül hagyták. Az elemzők azért számítottak ezen a vonalon könnyítésre, mert ez lett volna a legnagyobb hatással a jelzáloghitelekre. Így most azt találgatják, hogy a kínai vezetés hogyan akar némi keresletet generálni a csődök fenyegetésének árnyékában vergődő ingatlanszektorba. Ami a jüan/dollár árfolyamot illeti, a szakértők úgy látják, hogy a kínai hatóságok valahol a 7,35-ös szinten akarják megtartani a kínai devizát.

Az index, ami kihatással lehet az euróra

Az eurózóna állapotáról a hét közben érkező beszerzőimenedzser-index (PMI) adhat képet. Ezt követően Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke tart egy beszédet egy napon Jay Powell jegybankelnök megszólalásával. A nyár rossz hangulatban telt az eurózónában a német gazdaság gyengélkedése miatt. Az elemzők visszatértek a német újraegyesítés okozta gazdasági bajok idején használt kifejezésükhöz, miszerint „Németország Európa beteg embere”.

A nagy kérdés az, hogy a közös európai valutát használó országokban a feldolgozóipari PMI tovább romlik-e, illetve a szolgáltató szektor PMI-je tovább süllyed-e a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ alá. A dollár/euró árfolyam az 1,09 és az 1,0835 közti sávban parkol, ám benézhet az 1,0775-ös szint alá is – vélik az ING elemzői.

A lengyel fizetések nőttek, a złoty gyengült

A piacok elsősorban Lengyelországból vártak makroadatokat augusztus 20-a után. A hét első napján ezek közül a bérek és az ipari termelés alakulása látott napvilágot. Ami az előbbit illeti, a várakozásoknak megfelel, hogy a bruttó bérek júliusban 10,4 százalékkal voltak magasabbak a versenyszférában, mint 2022 júliusában. A 10,8 százalékos infláció mellett a lengyel munkavállalók zsebébe kerülő jövedelmek nem sokat veszítettek vásárlóerejükből ebben a hónapban. Más volt a helyzet az ipari termeléssel. A szakértők azt jósolták, hogy júliusban 0,5-0,8 százalékkal zsugorodhat a lengyel ipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, ám a statisztikai hivatal jelentése szerint 2,7 százalékos volt a visszaesés. Júniushoz képest még nagyobb, 8,5 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Ez azt bizonyítja, hogy a kínai gazdaság lassulása és ezzel párhuzamosan a német ipar gyenge teljesítménye visszarántja a lengyel ipart is, ami ezer szálon kapcsolódik a német gazdasághoz. A Commerzbank elemzői ugyanakkor megállapítják, hogy a piacok az elmúlt időszakban már beárazták a lengyel gazdaság gondjait, és a befektetők arra számítanak, hogy a varsói jegybank szeptemberben egy 25 bázispontos vágással kamatcsökkentésekbe kezd.

Mindez az elmúlt hónapban oda vezetett, hogy a złoty gyengébben szerepelt a devizapiacokon, mint a magyar forint. A Commerzbank szakértői úgy látják, hogy ez a tendencia folytatódhat a következő időszakban. A złoty egyébként a vártnál rosszabb makroadat ellenére nem lépett ki az ING elemzőinek előrejelzésében szereplő 4,45-4,50 złoty/eurós sávból. A lengyel deviza mozgása a forint árfolyamának alakulása szempontjából is fontos, hiszen egy régióba tartozó fizetőeszközökről van.

Javítottak a csehek

Csehországban az infláció gyors csökkenésének köszönhetően jól alakulhat a fogyasztói bizalmi index, ami a hét második felében lát napvilágot. A Fitch augusztus 25-én hozza nyilvánosságra újabb értékelését az ország adósságairól. Tavaly májusban stabilról negatívra rontotta az AA– besorolás kilátásait a költségvetés rossz állapota miatt. Azóta azonban a kormány jelentős kiigazítást hajtott végre, aminek eredményeként 2024-re megfeleződhet a költségvetési hiány. Ennek alapján a Fitch újra stabilra változtathatja az adósságbesorolás kilátásait.

Bővülhet a szétzilált ötös fogat

További érdekességet tartogathat az augusztus 22. és 24. között Dél-Afrikában megrendezendő BRICS-csúcstalálkozó. A tanácskozás legélesebb vitatémája az lehet, hogy Brazílián, Kínán, Indián, Oroszországon és Dél-Afrikán túl bővítsék-e további országokkal az országcsoportot, amely valaha a legagresszívebben növekvő feltörekvő gazdaságokat jelölte. A legendás rövidítés megszületése után 20 évvel azt látjuk, hogy óriási szakadék keletkezett aközött, ahova Kína és részben India emelkedett, illetve a másik három ország, élen a gazdasági szankciók szaggatta Oroszország süllyedt.

Ennek ellenére a résztvevők megfontolják, hogy bővítsék-e a kört például Szaúd-Arábiával, Algériával, Egyiptommal, néhány afrikai országgal, Kubával és Kazahsztánnal. Ez a lehetőség felveti, hogy a BRICS+ országai igyekeznének megszabadulni a dollár mint világvaluta használatától. Ennek legkisebb jele járhat némi hatással a dollár árfolyamára, bár sok függ attól, hogy a bővítés, ha lenne, milyen tempóban történne.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.