Mutatjuk, hol válts eurót a nyaralás előtt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A nyaralás előtti készülődésben érdemes a pénzügyekre is figyelmet fordítani, egy kis előre gondolkodással ugyanis olcsóbb is lehet a nyaralás. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mikor és hol váltasz eurót.

Ha külföldre utazol a vakáció alatt, a pénzváltás témája biztosan felvetődik. Érdemes előre tájékozódni, melyik bank milyen árfolyamon kínálja a valutát és devizát. Azt is jó átgondolni, hogy mennyi készpénzt szeretnél magaddal vinni, milyen kiadásaid lesznek, amelyeket nem tudsz bankkártyával kiegyenlíteni. Mivel a magyarok leggyakrabban uniós országok tengerpartjait látogatják nyáron (Horvátország, Olaszország, Görögország), így annak jártunk utána, mikor és hol érdemes eurót váltani a nyaralásra.

Manapság nem igazán lehet tartósan 385 forint alatti euró árfolyamra számítani, várhatóan 385 és 400 forint között mozog majd az árfolyam az év további részében, ugyanakkor tartósan 400 forint felett sem lesz

– emelte ki júniusi előadásában Trippon Mariann, a CIB Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az elmúlt napokban 395-397 forint volt egy euró, a forint múlt pénteki erősödése miatt ezt a hetet 395-ös szinten kezdte a forint az euróval szemben. A cikk megjelenésekor az euró árfolyama 394 forint.

barátnők az olaszországi Firenzében euró devizaváltás után fagyit esznek

Először nézzük, hány forintért váltanak a magyar bankok eurót devizában, a legkedvezőbbtől a legdrágábbig, nem kedvezményes árfolyamon:

pénzintézetha eurót adnál el devizábanha eurót vennél devizában
Gránit Bank375,56 Ft383,14 Ft
Erste Bank383,07 Ft406,77 Ft
Raiffeisen Bank383,17 Ft402,83 Ft
UniCredit Bank383,32 Ft403,78 Ft
CIB Bank385,10 Ft400,82 Ft
MBH Bank386,21 Ft403,59 Ft
K&H Bank386,24 Ft403,62 Ft
MagNet Bank387,99 Ft399,81 Ft
OTP389,57 Ft397,45 Ft

Utoljára frissítve: 2024.07.01. 12:00
Forrás: money.hu euró árfolyam kalkulátor

Jelenleg a Gránit Bank váltja a legjobban az eurót 375,56 forintos árfolyamon, a legkevésbé kedvező, 389,57 forintos árfolyamon pedig az OTP Banktól lehet eurót venni. Ez eurónként 14 forintos különbséget jelent. Ez az állás egy napon belül is többször változhat.

Középárfolyamon, költségmentesen válthatsz eurót ennél a három banknál

Bizonyos feltételek teljesülése mellett a fentieknél kedvezőbb feltételekkel lehet devizát váltani három bank esetében.

A Gránit Bank havi 650.000 forint átváltását teszi lehetővé díjmentesen, piaci középárfolyamon, a mobilbanki applikációján keresztül, euró, amerikai dollár, svájci frank és angol font devizanemben, banki munkanapokon 9 és 17 óra között. Továbbá a devizaszámla-vezetés egy akció keretében 2025. május 31-ig díjmentes.

Az Erste Bank a lakossági és az Erste Prémium ügyfeleinek havi félmillió forint devizaváltást tesz lehetővé kedvező (kiemelt) árfolyamon, plusz díjak nélkül, szintén banki munkanapokon 8 és 17 óra között, a George Appon vagy a George Weben. Erste World és Erste Private Banking ügyfélként a havi keret egymillió forint. Ez az ajánlat 2024. december 31-ig érvényes, és EUR, USD, CHF, GBP, CAD (kanadai dollár) átváltására vonatkozik.

Az OTP-nél a kedvező árfolyam eléréséhez az Árfolyam+ számlacsomag-elemre kell előfizetni, pontosabban 2025. február 28-ig elengedik a 124 forintos akciós havi díjat (normál díj: 453 Ft/hó). Ezzel a szolgáltatással az elektronikus deviza-átutalásaidat havi 600.000 forintig, valamint külföldön a fizikai kártyás vásárlásaidat forint betéti kártyával, devizában összesen havi 600.000 forintig az OTP Bank középárfolyamán intézheted. Vagyis az OTP-nél az árfolyamkedvezmény csak a deviza-átutalásoknál és a külföldi bankkártyás vásárlásoknál használható ki.

Ezzel az említett bankok a korábban olcsóbbnak számító Revolutnál és Wise-nál is kedvezőbb árfolyamon válthatnak át bizonyos devizákat.

Mikor lesz végre euró Magyarországon?

Bár a magyarok szívesen fogadnák az euró bevezetését, ennek a realitása még meglehetősen távoli. A napokban tette közzé az Európai Központi Bank a konvergenciajelentését, ami kissé borús képet ad az euró bevezetése előtt álló országokról. Különösen igaz ez Magyarországra, amely a jelentés szerint a vizsgált országok közül a legtávolabb áll az euró bevezetésétől, mivel lényegében egyetlen szükséges kritérium sem teljesül. Ez azonban csak részben Magyarország hibája, ugyanis több olyan esemény is volt az elmúlt években, amelyek jelentősen változtattak a gazdasági feltételeken. Például az orosz-ukrán háború miatt kialakuló energiaválság.

A jelentés szerint a magyar infláció még nagyon messze van az euró bevezetéséhez szükséges szinttől: idén májusban az uniós módszertan szerint harmonizált infláció (HICP) 12 havi átlaga 8,4 százalék volt, ami messze meghaladja a referenciaértéknek tekinthető 3,3 százalékot. A magyar infláció átlaga fokozatosan csökken majd a következő hónapokban a korábban végrehajtott monetáris szigorítás és az ellátási problémák enyhülése miatt. Ugyanakkor a feszes munkaerőpiac és a szolgáltató szektor visszatekintő árazása továbbra is felfelé tolja az inflációt. Ezek együttes hatása miatt

még jó néhány évig biztosan gondoskodni kell a pénzváltásról nyaralás előtt.

Ne csak a pénztárcád legyen rendben

A nyaralás kapcsán felvetődő pénzügyi kérdések között az árfolyamok mellett muszáj megemlíteni az utasbiztosítás fontosságát. Egy esetleges baleset vagy betegség ugyanis nagyon megdobhatja a nyaralás költségeit, holott napi pár száz forintos biztosítás már nagy védelmet tud adni.

Arra is érdemes egy kis időt és energiát fordítani, hogy a nyaralás alatt biztonságban legyen az egyik legnagyobb értéked, az otthonod. Minden eshetőségre persze nem lehet felkészülni, de mégis úgy a legpihentetőbb a nyaralás, ha tudod, minden tőled telhetőt megtettél, hogy távolléted alatt is biztonságban legyenek a vagyontárgyaid.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.