Utasbiztosítás kiválasztása: hogyan találd meg a legjobbat tengerparti nyaraláshoz?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 6 perc

Hamarosan kezdődik a nyár és a nyaralási szezon, így újra előtérbe kerülnek az utasbiztosítások. Az utasbiztosítások arra az időszakra nyújtanak védelmet, míg nyaralsz, beleértve azt az időtartamot is, amikor utazol az úti cél felé autóval, busszal, repülővel. Szerencsére már számtalan utasbiztosítás és kockázati fedezet közül választhatsz, de a bankkártyádhoz is tartozhat utasbiztosítási fedezet – jobb megbizonyosodni róla, hogy a csomagod tartalmaz-e ilyen szolgáltatást.

A biztosítások jelentősége akkor növekszik meg, ha valamilyen váratlan esemény, baleset, betegség következik be. De ha már bekövetkezett a baj, utólag nem tudsz biztosítást kötni, ezért érdemes időben kiválasztani egy megfelelő terméket, ha szeretnéd magad biztonságban tudni.

házaspár és kislányuk tengerparti nyaraláson, előtte utasbiztosítást kötöttek

Amennyiben idén tengerparti nyaralást tervezel, ne felejtsd el megkötni az utasbiztosításodat, ami erre a típusú nyaralásra nyújt fedezetet. Cikkünkkel most abban szeretnénk segíteni, hogy mire figyelj, hogy a legjobb utasbiztosítást válaszd szabadságod idejére.

Milyen kockázatokra terjedjen ki az utasbiztosításod, ha tengerparti nyaralásra indulsz?

Az utasbiztosítás megkötésekor fontos, hogy az alap kockázatokra terjedjen ki az általad kiválasztott konstrukció, és ezen felül tartalmazzon olyan kiegészítőket, amik az adott utazás során pluszban lényegesek lehetnek számodra az általad kiválasztott nyaralóhelyen. Hiszen mindenki másképpen nyaral, lehet, hogy te egy könyvvel a kezedben, a tengerparton szeretnél pihenni, és emiatt kevesebb kockázatnak vagy kitéve, mint az, aki extrém sportokat is szeretne kipróbálni a nyaralása alatt.

Az alapvető kockázati elemek, melyekre a legtöbb utasbiztosítás fedezetet nyújt, az az, ha valamilyen betegség, baleset miatt sürgősségi orvosi ellátást kell igénybe venned, balesetből eredendően haláleset vagy maradandó egészségkárosodás (rokkantság) következik be. Alap kockázatnak számít a hazaszállítás költsége, a poggyászbiztosítás vagy a jogvédelem, felelősségbiztosítás. Repülővel történő utazásnál pedig a légi katasztrófákra is ki kell terjedjen az általad kiválasztott csomag.

Tekintsük át, hogy ezek a lényeges alapkockázatok milyen káreseményekre nyújtanak fedezetet a nyaralásod során:

 1. Baleseti és betegellátás költségeinek megtérítése

Bármely okú baleset vagy betegség esetén téríti a sürgősségi betegellátás költségeit. A betegségbiztosítás a baleset vagy váratlan megbetegedés (ideértve a vírusfertőzést is) miatt felmerült költségeket fedezi, így például sürgősségi ellátást igénylő esetben megtérítik az orvosi vizsgálat, a járóbeteg és kórházi ellátás, valamint a mentés költségeit.

 1. Balesetbiztosítás

Balesetbiztosítás, melynek keretében egyösszegű szolgáltatást nyújt a biztosító baleseti eredetű halál vagy maradandó egészségügyi károsodás esetén.

 1. Hazaszállítás térítése

A hazaszállítás megszervezése, ehhez kapcsolódó szállás, útiköltség térítése.

 1. Poggyászbiztosítás

A poggyászbiztosítás alapvetően kiterjed a külföldre vitt vagyontárgyak ellopására, elrablására, személyi sérüléssel járó balesetből vagy természeti katasztrófából eredő sérülésére.

 1. Jogvédelem

Jogvédelmi biztosítás, mely kiterjed a gondatlanságból elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény, illetve személyi sérüléses baleset esetén az ügyvéd és óvadék megtérítésére.

 1. Felelősségbiztosítás

Felelősségbiztosítás, mely baleseti eredetű testi sérülés okozása esetén kiterjed a másik személy sürgősségi ellátásának költségeire, valamint szálláshelyen történt károkozás esetén felmerült költségekre.

 1. Autós segítségnyújtás/car assistance

Az utasbiztosítások mellé választható gépjármű-segítségnyújtás a biztosítási szerződésben megszabott értékhatárig fedezi a helyszíni javítás, szervizbe szállítás, gépjárműtárolás, haza- vagy továbbutazás költségeit, és téríti az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségeket.

 1. Légikatasztrófa biztosítás

A baleseti halálon túli plusz szolgáltatás, amit légikatasztrófa esetén kifizet a biztosító.

 1. Poggyászkésedelem/hiány

A légipoggyász hiány a feladott légipoggyászból hiányzó dolgokra vonatkozik, a késedelem pedig a késedelem idejére megvásárolt tételeket téríti meg.

Tengerparti nyaraláshoz kapcsolódó kiegészítő fedezetek

A biztosítók már létrehoztak olyan kiegészítő csomagokat is, melyek a tengerparti nyaralásokon előforduló egyéb kockázatokat fedik le. Ezért ha külföldre utazol nyaralni, érdemes olyan szerződést választanod, mely ezeket az elemeket is magába foglalja. 

Milyen kiegészítéseket tartalmazhat egy tengerparti biztosítási csomag?

 • Covid-19 fedezettel bővített csomag
 • Strandlopás-biztosítás, hogy ne kelljen aggódnod a vízparton hagyott értékeid miatt.
 • Érvényes a népszerű vízi sportokra: búvárkodás 40 m-ig, vízisí, vitorlázás, jetski, surf, kitesurf, windsurf, motorcsónakkal vontatott banán, tengeri quad. Ez amiatt is fontos plusz szolgáltatás, mert az alapbiztosítások nem nyújtanak fedezetet az extrém sportokból bekövetkezett balesetekre.
 • Vízi sporteszköz-fedezet búvár-, vízisí-, surf-, kitesurf-, windsurf- és tengeri kajak felszerelésre, tehát a biztosító nem csak a balesetekre véd, hanem biztosítja a sporteszközeidet is.
 • Szállodai és kemping felelősségbiztosítás. Amennyiben a külföldi szálláshelyen kártérítési kötelezettséged keletkezik, a biztosító önrész vállalása mellett bizonyos összeghatárig helytáll.

Félni nem kell, de jobb felkészülni a nyaralás előtt

Az sajnos nem igaz, hogy balesetek csak másokkal történnek meg, de szerencsére a nyaralások alatt előforduló káresemények sem annyira gyakoriak, tehát nem kell félve belevágnod egy külföldi utazás leszervezésébe.

Itt is igaz az, hogy érdemes felkészülni a váratlan eseményekre és bebiztosítanod magadat és családtagjaidat egy jó utasbiztosítás megkötésével. Egy ilyen biztosítás kevesebbe kerül, mint 1000 Ft/nap, tehát amellett, hogy nyugodtan töltheted el a szabadságodat, nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hogy teljes körűen biztosítva légy.