Mi a különbség balesetbiztosítás és utasbiztosítás között?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 11 perc

A nyár közepén járunk, ilyenkor mennek a legtöbben szabadságra és sokan a külföldi úticélokat választják. A határon túlra utazók többsége köt utasbiztosítást, ami nagyon helyes döntés, hiszen a külföldi orvosi ellátás költsége a magyar pénztárcákhoz mérten borsos árú lenne egy esetleg bekövetkező kisebb vagy nagyobb baleset esetén.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor is szükséges-e kötnöd utasbiztosítást, ha egyébként már van balesetbiztosításod. Melyik termék mire jó, milyen esetek megtörténte után térít, és milyen összegekre számíthatsz egy esetleg bekövetkező váratlan sérülés vagy egyéb kellemetlenség után?

Mire jó egy utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás csak azokra az előre meghatározott napokra nyújt szolgáltatást, amikor a nyaralásod tart, és elsősorban a sürgősségi ellátást, a külföldön felmerülő megbetegedéssel kapcsolatos orvosi kiadásaidat és a hazaszállítási költségeket fedezi.

De nyújthat szolgáltatást olyan speciális eseményekre is, amik csak az utazás vagy a külföldi nyaralás alkalmával történhetnek meg. Ilyen kellemetlen eset lehet például, ha a repülőgépes utazásnál késik a feladott bőröndöd vagy egyéb poggyászod, és emiatt a magaddal vitt holmik csak napokkal később jutnak el a célállomásra, esetleg végleg elvesznek.

Az előző évekhez képest remélhetően ma már kevésbé szükséges, de továbbra is fontos tudnod, hogy választható olyan csomag is, ami szükség esetén a koronavírussal kapcsolatos járványügyi zárlat miatt felmerülő extra költségeidet, a szállást és a hazautazást téríti.

A bankkártya mellé kapott biztosítás

Néhány prémium kategóriás bankkártya vagy hitelkártya is tartalmazhat valamilyen biztosítást. Ha van ilyen kártyád, tudnod kell, hogy a pluszként kapott biztosítás általában csak egy alap szolgáltatásról szól, ami csak egy viszonylag alacsonyabb összeget fizet, ha kellemetlenség érne a nyaralásod során. Tehát külföldre utazás előtt érdemes tájékozódnod, hogy a kártya mellé kapott biztosítás pontosan milyen eseményekre és mekkora összeget fizetne baj bekövetkezte után. Általában kisebb térítési összegekről van szó, és ezt az extraként adott biztosítást leginkább csak ügyfélcsalogató szolgáltatásként nyújtja a bank.

Vagyis egy külföldi út előtt minden esetben érdemes utasbiztosítást kötnöd, amit megtehetsz egy biztosító cég irodájában vagy akár egy internetes felületen is. Ki kell választanod, hogy a céljaidnak melyik a legmegfelelőbb csomag, figyelve arra is, hogy mi a biztosítás területi hatálya. Vagyis meg kell adnod, hogy Európába, esetleg Amerikába utazol, de egzotikusabb úticélok esetén választható olyan díjcsomag is, amelynek területi hatálya az egész világ. Bizonyos utasbiztosításoknál területi hatály szempontjából Európának minősül Törökország egész területe, de Egyiptom, Tunézia, Izrael és Jordánia is.

Milyen utasbiztosítások közül választhatsz?

Nagyon sokféle díjcsomagot kínálnak számodra, amikből az igényeid szerintit, az úti célodnak, a tervezett programjaidnak leginkább megfelelőt tudod kiválasztani. Alapvetően az utasbiztosítások tartalmaznak egy maximális keretösszeget, ami fedezetet nyújt a külföldön bekövetkező balesetekre, a fellépő hirtelen megbetegedés miatti orvosi kiadásokra, illetve a fogászati költségekre is. Ezen kívül pedig speciális esetekre is tartalmaznak térítést az egyes díjcsomagok attól függően, hogy hol tervezed a nyaralást, autóval utazol vagy repülővel, kívánsz-e extrém sportokat űzni.

Például ha nyaralásod alatt szeretnél kipróbálni extrém sportokat is, akkor mindenképpen olyan díjcsomagot célszerű választanod, ami tartalmaz szolgáltatást például búvárkodás, bungee jumping, légballonozás, rafting, szörf, vízisí és sok egyéb más, a szerződésben részletesen felsorolt tevékenység során bekövetkező baleset esetén is. A biztosításba ilyen díjcsomagok esetén bevonják az ezekkel kapcsolatos sporteszközökre vonatkozó térítést is, például a szörfdeszka vagy a búvárruha szállítás során történő elvesztése esetén is fizethet a biztosítás.

balesetbiztosítás és utasbiztosítás közti különbség: három ember a vízparton, naplementében, szörfdeszkával a kezében, nyaralás során

Találhatsz olyan utasbiztosítást is, amely kifejezetten a vízparton nyaralók számára nyújt egyedi szolgáltatásokat. Ilyen díjcsomag választása esetén a biztosításban többlettérítést adnak a tengerparton vagy vízi sportok közben bekövetkező baleseti sérülés esetén.

Autó- és gépjármű-asszisztencia csomagot is választhatsz, ami járműved a külföldi szervizbe szállításának vagy a hazaszállításnak a költségeire nyújt fedezetet egy előre meghatározott összeghatárig. Szintén tartalmazza a díjcsomag a közúti segélyszolgálat megszervezését és költségének térítését. Ilyenek lehetnek az autómentés, a helyszíni diagnosztika vagy a hibaelhárítás.

Útlemondás védelem igénylése esetén, ha külföldi utazásod az indulás előtt betegség vagy baleset miatt meghiúsul, az utazás kezdete előtt megvásárolt szállásfoglalásod díját, illetve a repülő-, busz- vagy vonatjegyed költségét megtéríti biztosítás.

Mennyibe kerül egy utasbiztosítás?

A díjak a választott csomagtól függően változóak, és mindenképpen érdemes több biztosító kínálatát is megnézned, mielőtt utasbiztosítást kötsz. Egy alap szolgáltatásokat nyújtó díjcsomag már naponta 500 forint körül elérhető, egy magasabb biztosítási fedezetet nyújtó prémium csomagot pedig már naponta 7-800 forint körüli díjon találhatsz. A fizetendő díjak attól függően is eltérőek lehetnek, hogy az úticélod Európa vagy egy távolabbi kontinens. Elérhetőek a gyermekekre, családokra, illetve csoportokra, együtt utazó baráti társaságokra szóló kedvezmények is.

Mi a teendő baj esetén?

Fontos tanács, hogy az utazás alatt mindig tartsd magadnál a segélyhívószámot is tartalmazó utazási kártyát, és jegyezd fel a biztosítási kötvényed számát. Ha a nyaralás során baleset ér vagy megbetegszel, és emiatt mentésre vagy orvosi ellátásra van szükséged, akkor hívd az éjjel-nappal elérhető call centert.

Miben tud pluszt adni egy balesetbiztostás?

A nyaralás időtartama általában mindössze pár hét, az év többi időszakát viszont többnyire itthon töltjük, munkavégzéssel vagy hétvégi szabadidős programokkal. Ezek során is legalább annyi eséllyel történhet baleset, mint a nyaralás ideje alatt. Talán meglepő tény lehet, de a legtöbb baleset az otthonukban történik, azon belül pedig a konyha legveszélyesebb terep. Égési sérülés a kifröccsenő forró ételtől, vágott sérüléseket szenvedhetsz el, vagy csak felállsz egy székre, hogy levegyél a konyhaszekrény felső polcáról valamit, és egy óvatlan mozdulattal máris megtörténhet a baj.

Érdemes tehát balesetbiztosítással is rendelkezned, amely az év minden napján anyagi segítséget tud nyújtani, ha egy váratlan sérülés történik. A balesetbiztosítás fizetendő díja jellemzően éves szinten néhány tízezer forint, amely általában az alábbi táblázatban látható eseményekre fizet.

A táblázatban található összegek tájékoztató jellegűek és a példában szereplő biztosításra vonatkoznak.

Biztosítási szolgáltatásokBiztosítási összeg
Baleseti halál 22.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás (15%-35%) 16.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás (36%-66%) 24.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás
(67%-tól)
45.000.000 Ft
Baleseti kórházi napidíj (a 3. naptól) 20.000 Ft
Baleseti eredetű plasztikai műtét 2.000.000 Ft
Baleseti csonttörés 200.000 Ft
Lágy részek sérülése 50.000 Ft
Égési sérülés 1.000.000 Ft
Baleseti műtéti térítés 500.000 Ft
Baleseti keresőképtelenség 200.000 Ft

A fenti példában szereplő balesetbiztosítás éves díja 44.000 forint. Választható alacsonyabb díjú csomag is, ami 22.000 forintba kerülne évente, és arányosan alacsonyabbak a biztosítási összegek is.

Balesetbiztosítás választásakor érdemes szakember segítségét kérned, hogy könnyebben eligazodj az egyes fogalmakban.

Milyen kiegészítőket lehet választani a balesetbiztosítások mellé?

A balesetbiztosítás, mint a neve is mutatja, kizárólag baleseti eredetű sérülések esetén fizet. Tehát például a betegségből adódó kórházi kezelésre nem nyújt szolgáltatást. Viszont igény esetén választhatsz a balesetbiztosítás mellé olyan kiegészítő elemeket, amelyek a bármely okból bekövetkező halál vagy rokkantság esetén is tartalmaznak egy igen jelentős, több tízmillió forintos térítési összeget. Ezen kívül kritikus betegségekre vagy daganat-diagnosztikára és ilyen jellegű előzetes vizsgálatokra szóló fedezetet tartalmazó kiegészítő is választható a balesetbiztostás mellé.

Ha pedig a hiteled mellé szeretnél olyan biztosítást kötni, amiből tragédia esetén a hitelt nyújtó bank felé visszafizethető a még hátralévő tartozás összege, akkor hitelfedezeti biztosítást vagy életbiztosítást érdemes kötnöd.

Összefoglalás

A balesetbiztosítás egész évre szóló biztosítási védelmet nyújthat számodra, és a díja is egy előre meghatározott összeg a teljes évre, amit akár havi, negyedéves, féléves vagy éves gyakorisággal is tudsz fizetni. Az utasbiztosítás pedig előre meghatározott időszakra, a nyaralásod, külföldre utazásod napjaira szól, és csak azokra a napokra nyújt biztosítási védelmet.

A biztosítási események az utasbiztosításban speciális esetekre is térítenek, ilyenek lehetnek például a külföldi orvosi ellátás, a mentés, kutatás költségei vagy az óvadék jellegű költségek, illetve az ügyvédi költség térítése is.

A legmegfontoltabb döntés az, hogy ha van balesetbiztosításod, amely egész évben biztosítási védelmet nyújt, és emellett a nyaralás idejére kötsz utasbiztosítást, ami a vakáció alatt váratlanul bekövetkező nemkívánatos eseményekre is szolgáltatást nyújthat.

Gyakran ismételt kérdések

Az utasbiztosításnál számít az életkor?

Általában 70 év az a korhatár, ameddig a díjcsomagok normál díjtétellel vehetőek igénybe. 70 éves kor felett pedig területi hatálytól függően feláras lehet a biztosítás. 80 éves kor feletti személyek esetében általában kizárólag balesetből kifolyólag nyújt térítést a biztosítás egészségügyi szolgáltatások tekintetében.

A balesetbiztosításnál számít az életkor?

Alapvetően nincs különbség a díjban a balesetbiztosítás díjának meghatározásánál. Nem számít az, hogy mennyi idős vagy, tehát ugyanazért a biztosítási védelemért egy 30 éves is annyit fog fizetni, mint egy 40 vagy 50 éves. Viszont van egy meghatározott felső korhatár, ameddig a biztosítás tarthat, illetve amennyi idős személy még megkötheti a balesetbiztosítást.

Fizethet-e két biztosítás is ugyanarra az esetre?

Ha van balesetbiztosításod és emellett még utasbiztosítást is kötsz, akkor például a nyaralás ideje alatt történő csonttörés esetén mindkét szerződés alapján megkaphatod az erre az eseményre meghatározott biztosítási összeget.

Repülőgépes útra van-e speciális szolgáltatás?

Ha repülőgépes utazással kapcsolatos kiegészítő csomagot választasz, akkor az védelmet nyújt az esetleg előforduló kellemetlenségek, például járatkésés, járattörlés, bőrönd sérülése, bőröndben szállított tárgy rongálódása esetén.