Otthoni katasztrófa miatt kell megszakítani a nyaralásod? Ezt is fedezi az utasbiztosítás!

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 4 perc

Két biztosítónál találtunk olyan utasbiztosítást, ami megtéríti a hazautazásod költségeit, ha az otthonodban csőtörés, tűz vagy robbanás tesz kárt a nyaralás alatt. Ezek a saját autóval utazás, a vonat és a repülő költségét is megtérítik.

Sokan úgy gondolják, hogy a bankkártyájukhoz járó biztosítás elegendő védelmet nyújt utazás során. Ez azonban nem mindig van így. A kártyához tartozó biztosítások gyakran korlátozott fedezetet nyújtanak, alacsonyabb a limitjük, és nem is minden kockázatra terjednek ki.

nő a tengeren nyaralás közben, utasbiztosítást kötött a váratlan otthoni helyzetekre, ha hazautazásra lenne szükség

Márpedig bármilyen utazás tartogathat váratlan fordulatokat. Egy baleset, betegség, poggyászlopás vagy akár a repülőjárat törlése is komoly stresszt és anyagi terhet okozhat.

A megfelelő utasbiztosítás fedezi az orvosi költségeket, a hazaszállítást, a poggyászkárt is megtéríti.

De az is előfordulhat például, hogy nem veled történik valami az utazásod alatt, hanem az otthonoddal vagy az üzlethelyiségeddel. Az ingatlant ért károkat a megfelelő vagyonbiztosítás kezeli ugyan, de ha éppen a megérdemelt éves pihenésed alatt történik a baj, akkor bizony ugrik a vakációd hátralévő része.

Mutatjuk, milyen utasbiztosításokban gondolkodhatsz, ha ilyen eseményekre is szeretnéd bebiztosítani magad, és mikre nyújtanak ezek a biztosítások fedezetet.

Két biztosító utasbiztosítása kezeli a váratlan otthoni helyzeteket

A Mapfre Utasbiztosítás különös feltételei alapján váratlan eseménynek minősül:

  • betörés,
  • tűzeset,
  • robbanás,
  • jelentős anyagi kárral járó csőtörés,
  • természeti katasztrófa.

Amennyiben ezek a káresemények a szokásos tartózkodási helyeden vagy vállalkozási tevékenységed székhelyén, telephelyén történnek, úgy a biztosító megszervezi a hazautazásod, és a szükséges mértékben átvállalja annak a költségeit is.

A biztosító költség-átvállalásának az a feltétele, hogy te mint az utasbiztosítás biztosítottja az utazáshoz eredetileg igénybe vett közlekedési eszközzel nem tudod a hazatérésed megoldani, és más járatra való átfoglalása sem lehetséges.

A biztosító utazási költségtérítés keretében a saját gépjármű használatának költségeit utólagosan, az adott hónapra érvényes NAV-norma alapján fizeti meg neked. Számla ellenében tömegközlekedési jármű (távolsági buszjárat, II. osztályú vonat, turistaosztályú repülőjegy) igénybevételét téríti.

A káreseményhez kapcsolódóan köteles vagy az utazás megszakítását okozó esemény igazolásáról hiteles okiratot (tűzoltósági, rendőrségi jegyzőkönyv, biztosító biztosítási jelentése) benyújtani a biztosító felé. Az ehhez kapcsolódó nyomtatványokat a biztosító honlapján találod meg. Az ingatlanban keletkezett károkért természetesen a vagyonbiztosítás felel, amennyiben rendelkezel vele.

Az Allianz Biztosító Arany és Platina csomagja is fedezetet nyújt hasonló eseményekre. Az utasbiztosításuk arra terjed ki, ha a tulajdonodban álló, Magyarországon található lakóingatlan árvíz, tűz, robbanás vagy földrengés hatására megsérül, melyet az illetékes hatóság dokumentált. A biztosító indokolt mértékben utólag téríti meg számodra a Magyarországra való hazautazásodnak a többletköltségét.

A biztosító szolgáltatása kizárólag az alábbi költségeid megtérítésére terjed ki:

  • tömegközlekedés esetén az előre megvásárolt, tömegközlekedésre feljogosító menetjegy átfoglalási költsége,
  • ha tömegközlekedésre feljogosító menetjegy nem átfoglalható, akkor a turistaosztályú vagy hasonló kategóriájú menetjegy vásárlásának költsége, illetve 
  • személygépjárművel történő utazáskor az üzemanyagod költsége. 

A biztosító nem nyújt segítséget a menetjegyfoglalás lebonyolításában, illetve a menetjegy megvásárlásában sem. Ezeket önállóan kell elintézned, és ez alapján tudod érvényesíteni az utasbiztosításod káreseményének elszámolását.

Mi a teendő baj esetén?

Fontos, hogy a káreseményt először be kell jelentened a biztosítónak, mielőtt bármit is tennél. Persze, ha váratlan helyzetben találod magad, például értesülsz arról, hogy tűz ütött ki az otthonodban, nem biztos, hogy rögtön az utasbiztosításod telefonszáma fog eszedbe jutni. Ezért is fontos, hogy még az utazás megkezdése előtt lementsd a telefonodba a számot, amelyet baj esetén hívnod kell.

Szerencsére a kárbejelentés ma már online is gyorsan és egyszerűen elintézhető a biztosító honlapján vagy mobilalkalmazásában. Csak töltsd ki a kárbejelentő nyomtatványt a telefonodról, és a biztosító munkatársai felveszik veled a kapcsolatot, hogy a tájékoztassanak a további teendőkről.