Mi a különbség az élet- és a balesetbiztosítás között?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 13 perc

Van a személyedre szóló biztosításod? Ha valami baj történik veled, tisztában vagy vele, hogy milyen eseményekre és mennyit fizetne? Mire jó egy balesetbiztosítás, és mire egy kockázati életbiztosítás? Ha nem vagy biztos a válaszokban, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod ezt a cikket, hogy tisztábban láss, és ne érjen kínos meglepetés egy váratlan esemény bekövetkeztekor.

Ne csak a telefonod legyen biztosítva

Az emberek nagyobb része előbb köt biztosítást technikai eszközeire, elsősorban értékesebb mobiltelefonjára, mint saját magára egy életbiztosítást vagy akár balesetbiztosítást. Előre nem látható, váratlan eseményekre vagy balesetre jellemzően a külföldi utazásunk kapcsán gondolunk és mindössze a nyaralás időtartamára szóló utasbiztosítás megkötéséig jutunk el. Ez olyan szempontból érthető is, hogy egy idegen országban jelentős költséggel járhat kórházba kerülni, és ilyen esetben jó szolgálatot tehet az utasbiztosítás által kapott térítés. A külföldi úton történő baleset kockázatát tehát általában magasabbnak látjuk, mint annak a veszélyét, hogy itthon történik velünk bármi. 

Hol történhet a legtöbb baleset?

A nyaralás időtartama jellemzően csak 1-2 hét, míg az év többi 50-51 hetében otthon vagyunk, közlekedünk, a munkahelyünkön tartózkodunk vagy mindenféle programokon veszünk részt. Bármelyik alatt legalább annyi az esélye a baleset bekövetkezésének, mint egy külföldi út során. Például sokan félnek a repüléstől, emiatt az út előtt kötnek utasbiztosítást. Komolyabb félelem esetén akár életbiztosítást is. A statisztikák szerint azonban sokkal veszélyesebb autóval közlekedni, mint repülővel, mégsem biztosítjuk be magunkat egy belföldi autós kirándulás miatt. 

Na és hol történik a legtöbb baleset a statisztikák alapján? Nem repülőgépes út során, de még csak nem is közúti balesetben. A válasz talán meglepő lesz, de a legtöbb baleset a saját otthonukban éri az embereket, azon belül pedig a konyhában! Égési sérülések forrázás esetén, félrecsúszó késsel vágott sérülések, vagy csak felállsz egy székre, hogy levedd a fagylaltgépet a konyhaszekrény felső polcáról, és máris megtörténhet a baj.

Egy nő lába papucsban, aki épp egy eldőlő hokedliről esik le.

A hamis biztonságérzet

Az emberek többsége általában nincs azzal tisztában, hogy ha van is valamilyen biztosítása, akkor az milyen események bekövetkezte után fog fizetni. Némelyik prémium kategóriás bankkártya vagy hitelkártya – leginkább csak ügyfélcsalogató szolgáltatásként - tartalmaz valamilyen biztosítást, de ha ilyened van, tudnod kell, hogy ez általában csak utasbiztosítás, esetleg balesetbiztosítási eseményekre fizet. Annak is érdemes utánanézni ilyenkor, hogy mennyit fizetne az egyes események bekövetkezte után, hiszen általában ezeknél a kártyához kapcsolódó biztosításoknál kisebb összegekről van szó. 

Sajnos egy ilyen „van valamilyen biztosításom” tudat hamis biztonságérzetet adhat. Egy komolyabb sérülés vagy betegség bekövetkeztekor pedig kínos meglepetés érhet, ha nem fizet a biztosító, vagy netán csak egy jelentéktelen összeget kapsz.

Ugyanis egy baleset vagy súlyos betegség következtében hosszú időre, de a legrosszabb esetben akár örökre keresőképtelenné válhatsz. A covid hatásait mindannyian láttuk, rosszabb esetben át is élhettük, és sokakban talán a pandémia idején tudatosult, hogy nem vagyunk halhatatlanok. Egy betegség vagy baleset sok mindent megváltoztathat az ember életében, és olyankor nagyon jól jön, ha van egy  pénzügyi védőháló, ami  anyagilag ki tudja segíteni a családot. De  milyen biztosítást érdemes kötni és az mennyibe kerül? Igyekszünk válaszolni. 

Hitelfedezeti- vagy életbiztosítás?

Amikor hitelt veszel fel, akkor a bankfiókban ülő ügyintéző minden esetben megkérdezi, hogy szeretnél-e kötni hitelfedezeti biztosítást.  Ez a biztosítási termék elsősorban a keresőképtelenné válásod, tehát rokkantság esetén vagy a halálod után fog fizetni. Hitelösszeg függvényében néhány ezer forintba kerül havonta. A biztosító közvetlenül a bankot fogja kártalanítani, kifizeti a hiteledből a még hátralévő összeget helyetted vagy halálod esetén a családod helyett. Tehát a hitel visszafizetésének terhe alól mentesít, ám valójában azon felül nem jelent segítséget. Pedig egy haláleset vagy rokkantság bekövetkezte után rengeteg egyéb kiadás is felmerül, és az új élethelyzet nemcsak éppen aktuálisan, de a jövőre vonatkozóan is anyagi nehézségeket hozhat. 

Tehát a rokkantság vagy a haláleset bekövetkeztekor kizárólag egy, a személyedre kötött biztosítás szolgál megoldásként a családod anyagi támogatásához.

Kockázati életbiztosítás vagy balesetbiztosítás?

Cseppet sem mindegy, hogy milyen biztosítást kötsz. Hiszen választhatsz egy teljes körű kockázati életbiztosítást vagy egy balesetbiztosítást. Utóbbi termék kizárólag balesetből eredő eseményekre fizet, ami lehet akár csak egy csonttörés vagy égési sérülés (ugyebár a konyha a legveszélyesebb terep). Egy kockázati életbiztosítás viszont bármely okból bekövetkező halálesetre fizet, tehát arra is, ami nem baleset miatt történik, hanem betegség következménye. A kockázati életbiztosításhoz továbbá választhatod a kisebb baleseti sérülések, vagy műtétek esetén is térítést nyújtó kiegészítő elemeket is. Ezen felül pedig további lehetséges kiegészítő biztosítások is elérhetőek, például a kritikus betegségekre, a daganatdiagnosztikára vagy a nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozó szolgáltatás. 

Érdemes a választáshoz szakértő segítségét kérned, aki részletesen tájékoztat a biztosításhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokról, és készít neked egy díjkalkulációt is.

Mennyibe kerül egy kockázati életbiztosítás?

A díjkalkulációhoz számos kérdésre választ kell adnod,, amelyek az úgynevezett egészségi nyilatkozat kitöltéséhez szükségesek. A válaszoknak minden esetben meg kell felelniük a valóságnak, nem célszerű elhallgatni semmilyen fontos tényt. A biztosító a nyilatkozatod alapján méri fel a személyeddel kapcsolatos összes kockázatot, és ennek függvényében dönti el, hogy mennyiért tud neked biztosítási védelmet nyújtani. Alacsonyabb biztosítási összegek esetén elegendő az egészségi nyilatkozat néhány kérdésére válaszolni. Egy meghatározott biztosítási összeg - általában 20 millió forint - felett pedig egy mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatra lesz szüksége a biztosítónak. A vizsgálat díjmentes számodra és további előnye, hogy ezáltal tulajdonképpen egy teljeskörű szűrővizsgálaton esel át.

Nézzünk egy példaszámítást egy olyan komplett termékre, amely nem csak kockázati életbiztosítást tartalmaz, hanem emellett még baleseti eseményekre is fizet. A táblázat mutatja a biztosítás havi díjának alakulását életkorok szerint. A biztosítási összeg a bármely okból bekövetkező halál esetére vonatkozik. Ezt az összeget kapná meg a megjelölt kedvezményezett vagy a törvényes örökös. 

A nemdohányzó ügyfél által fizetendő díjak 30 éves, 40 éves és 50 éves életkorú személyekre vonatkozóan az alábbiak szerint alakulnak:

50 éves személy, havi díj30 éves személy, havi díj40 éves személy, havi díj50 éves személy, havi díj
10.000.000 Ft3.226 Ft4.515 Ft9.659 Ft
20.000.000 Ft4.619 Ft7.197 Ft17.484 Ft
30.000.000 Ft6.011 Ft9.879 Ft25.310 Ft
40.000.000 Ft7.407 Ft12.561 Ft33.135 Ft

Lássuk ugyanezeket a díjakat abban az esetben, ha az ügyfél rendszeresen dohányzik:

Biztosítási összeg30 éves személy, havi díj40 éves személy, havi díj50 éves személy, havi díj
10.000.000 Ft3.514 Ft7.167 Ft16.051 Ft
20.000.000 Ft5.195 Ft12.501 Ft30.268 Ft
30.000.000 Ft6.876 Ft17.835 Ft44.486 Ft
40.000.000 Ft8.557 Ft23.169 Ft58.703 Ft

A táblázatokban mutatott termék a bármely okú halálra szóló biztosítási összeg mellett még különféle baleseti eseményekre is tartalmaz térítést. Fizet csonttörés, lágyrészek sérülése, égési sérülés, baleseti műtét esetére is, valamint meghatározott összeget ad baleset következményeként történő keresőképtelenségre is. Kórházi kezelés esetén napi díjat térít, vagy súlyosabb kimenetelű baleset után a maradandó egészségkárosodás, rokkantság mértéke szerinti több milliós összeget fizet a biztosító.

Tehát ez egy olyan pénzügyi védelmet nyújtó termék, ami a kockázati életbiztosítás mellett egy komplett balesetbiztosítást is tartalmaz. Ráadásul igény szerint még további kiegészítőkkel is kombinálható: kritikus betegségekre szolgáltatást nyújtó, nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokra vagy daganatdiagnosztikára vonatkozó kiegészítő is választható hozzá. 

Egy ilyen termékkel tehát már megfelelő pénzügyi védőhálót teremthetsz magadnak és családodnak.

Mennyibe kerül egy balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás díjának meghatározásánál általában nem számít az, hogy mennyi idős vagy. Tehát ugyanazért a biztosítási védelemért egy 30 éves is annyit kell, fizessen, mint egy 40 vagy 50 éves. A szerződés megkötéséhez nincs szükség egészségi nyilatkozat megtételére, viszont megkötéseket tartalmazhatnak a termék feltételei. Például a biztosító a feltételekben előírhatja, hogy nem fog fizetni a kockázatviselés kezdete előtt fennálló betegségekkel, kóros állapotokkal, veleszületett rendellenességekkel és azok következményeivel összefüggésben álló biztosítási események bekövetkezte esetén. 

Van különbség a balesetbiztosítások között is, attól függően, hogy az egyes termékek milyen balesetből bekövetkező sérülések esetén térítenek. Ezen felül pedig még a térítési összegekben is van eltérés, mivel a biztosítók általában többféle csomagot is kínálnak az ügyfeleknek. 

Lássunk egy példát arra, hogy mennyit térítenek egy balesetbiztosítás szolgáltatásai. A táblázatban szereplő csomag éves biztosítási díja 44.000 forint, ez havonta 3.667 forintot jelent.

Biztosítási szolgáltatásokBiztosítási összeg
Baleseti halál22.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás (15%-35%)16.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás (36%-66%)24.000.000 Ft
Baleseti maradandó egészségkárosodás (67%-tól)45.000.000 Ft
Baleseti kórházi napidíj (a 3. naptól)20.000 Ft
Baleseti eredetű plasztikai műtét2.000.000 Ft
Baleseti csonttörés200.000 Ft
Lágy részek sérülése50.000 Ft
Égési sérülés1.000.000 Ft
Baleseti műtéti térítés500.000 Ft
Baleseti keresőképtelenség200.000 Ft

Egy ilyen balesetbiztosítási csomaggal egy váratlan sérülés esetén megfelelő anyagi biztonságban tudhatod magadat és a családodat. Ha van balesetbiztosításod, amit például egy bankkártya vagy hitelkártya mellé kaptál, akkor érdemes összehasonlítanod annak a térítési összegeit a táblázatban felsoroltakkal. Minden bizonnyal hatalmas lesz a különbség.

Amit még fontos tudnod, hogy a balesetbiztosítás nem fog fizetni betegség következtében történő haláleset, rokkantság, vagy kritikus betegségek esetén. Az ilyen események megtörténte után szolgáltatást nyújtó megoldásra csak egy kockázati életbiztosítási szerződés keretein belül van lehetőséged.

Gyakran ismételt kérdések

Mi befolyásolhatja a biztosítás díját?

A díjat befolyásolhatja a biztosított személy életkora, foglalkozása, sporttevékenysége, korábban történt műtétjei, orvosi kezelései, rendszeres gyógyszer szedése. A biztosító kérdezheti a biztosított személy magasságát, súlyát, sőt akár még a derékbőségét is – ezek a testtömeg index meghatározásához szükségesek. A dohányzás pedig alapvetően befolyásolja a biztosítás díját. Ám az egyes biztosítók között jelentős különbségek vannak arra vonatkozóan, hogy napi hány szál cigaretta számít rendszeres dohányzásnak.

Milyen alapvető kizárások vannak egy életbiztosítási szerződésben?

A feltételekben szabályozzák, hogy milyen meglévő betegségek esetén nem lehet megkötni a biztosítást. Ilyen lehet például a vérzékenység, a cukorbetegség, a már korábban megállapított maradandó egészségkárosodás, a szív- és keringési rendszer betegségei. A biztosító nem fizet öngyilkosság, háborús eseményekben történő aktív vagy passzív részvétel során történő sérülés esetén. Bizonyos foglalkozások (például kaszkadőr, rendőr, tűzoltó, toronydaru kezelő) végzése közben történő biztosítási események is kizártak, tehát a biztosító nem fizet ilyen esetekre. A kizárásokat minden esetben alaposan érdemes elolvasni a szerződéskötés előtt. 

Van-e olyan életbiztosítás, ami egyben megtakarítás is?

Igen, van lehetőség olyan szerződést indítani, ami egyben megtakarítás is. Tehát a biztosítás tartamának lejártakor egy bizonyos hozamot is elérhetsz. A megtakarítás lehet nyugdíjcélú vagy általános célokra szóló, például, ha a gyermekeid életkezdésének támogatására gyűjtenél egy komolyabb összeget.